Podhoubí
Sezóna 1Epizoda 994. duben 2023

Poslechněte si podcast: Mít se o koho opřít. Družstvo mladých lidí hledá ve staré vile nové formy komunitního soužití

Ve staré děčínské vile Diana po německém majiteli čokoládovny funguje družstvo Vzletný racek. Jde o devět mladých lidí, kteří rekonstruují své sdílené bydlení, tvoří komunitní zahradu a chystají se i na komunitní energetiku.

24:03

Podhoubí

Vydává: Český rozhlas

Podhoubí je magazín o přírodě, životním prostředí a všech cestách k šetrnému životu. Přinášíme v něm rozhovory s odborníky, ochranáři, zemědělci i dalšími aktivními lidmi, jimž životní prostředí není lhostejné. Vysvětlujeme environmentální témata, která v současnosti výrazně pronikají do společenské diskuze.

Web

Před týdnem 35:29

Rys v mrazáku šéfa mysliveckého sdružení nebo tygří masox: wildlife crime se u nás bagatelizuje

Českými médii několikrát za rok proběhne kauza usmrcení dravých ptáků pomocí karbofuranem otrávených návnad. V roce 2021 za to byl poprvé v Česku někdo odsouzen, tresty ale nejsou dostatečné, a tak se případy objevují každým rokem znovu. Samotné držení karbofuranu je přitom trestné. Stejně tak záhadně mizí rysi, kteří se pak najdou třeba v mrazáku šéfa jednoho z mysliveckých sdružení. České soudy tyto případy stále bagatelizují.

Před 2 týdny 25:15

Do Česka přišla renesance solární energetiky. Teď ještě rozhýbat vítr

Zatímco Německo o Velikonocích odstavilo sedm bloků hnědouhelných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 3,1 GW a dohromady vyrobilo v roce 2023 přes 52 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů, český energetický mix už léta relativně stagnuje s podílem kolem 40 % z hnědouhelných elektráren a podobně z jádra. Na druhou stranu se ledy hýbou v solární energetice, kde přibylo 1000 MgW instalovaného výkonu.

Před 3 týdny 35:39

Klimarádi: Někdy je třeba překročit zákon, aktivismus posunul debatu o hnědém uhlí

Projekt Klimarádi vyrůstá z prostředí Klimatické žaloby, která už pět let adresuje nejvyšší státní instituce. Žaloba je namířena na Vládu České republiky a čtyři ministerstva a vyjadřuje nespokojenost s nesouladem mezi klimatickými závazky a proklamacemi na jedné straně a se skutečným politickým jednáním příslušných orgánů. Klimarádi se průtahy ve sporu rozhodli využít působením zdola a propojením světa práva a vzdělávání s klimatickou změnou.

20. březen 2024 27:09

Vídeň je jinde. Se sociálním geografem o participativním bydlení i radikálních eko-komunitách

Tinkers Bubble v Anglii je skupina několika jedinců žijících v lese, která se vyhýbá využívání fosilní energie. S výrobou dřevěných fošen jim pomáhá parní stroj, jablečný mošt a cider zase lisují mechanicky. Produkty rozvážejí na kolech nebo pomocí koní. Tak vypadá jedna ze zajímavých eko-komunit, kterou ve svém doktorandském výzkumu zaznamenal sociální geograf a ekonom Jan Malý Blažek. Environmentální záměry má ale i mnoho středoproudých projektů po celé Evropě.

12. březen 2024 31:23

Potřebujeme zahltit sítě a nenechat je populistům. S greenfluencerkou o tom, jak se nezbláznit

Nejlepším předpokladem k aktivismu je být shlukem buněk, opatřeným inteligencí, vědomím a vůlí. To všechno má Rozárie Haškovcová a naplno toho využívá nejen na svém instagramovém účtu. Myslíte si, že aktivismus na sociálních sítích je jen salónní pozéřina? Ale kdeže. Sociální sítě jsou dávno víc než reálnou součástí našich životů a slouží i jako diskusní fóra a platformy pro vyjednávání našich identit.

5. březen 2024 45:37

Chceme zahrádku všude. Adaptace krajiny na klimatickou změnu se dá zvládnout za 20 let, věří Malík

Původně geodet a kartograf Jiří Malík je známá postava české environmentální scény. V roce 2005 spoluzaložil spolek Živá voda a v roce 2016 se pustil do komplexní obnovy vodního režimu u bývalé obce Libná na Broumovsku. 20 km2 povodí Zdoňovského potoka je pilotním projektem Modelu Živá krajina, který se dá replikovat i jinde v Česku a v Evropě. Jiří Malík se svým týmem usilují o komplexní adaptaci krajiny na klimatickou změnu. Jak by taková krajina vypadala?

27. únor 2024 37:55

Je fascinující, jak jsme my lidé hrubě nepoučitelní ve svých omylech. S Bohdanem Slámou o Suchu

V nejnovějším filmu Bohdana Slámy si zahrála Magdaléna Borová, Dorota Šlajerová, Moravské Toskánsko i vyprahlá krajina zkoušená dlouhým obdobím sucha. V centru příběhu umírá matka třech dětí na rakovinu, pravděpodobně z vody kontaminované chemickými postřiky zemědělce Viktora. Chřadnutí lidského zdraví se ve filmu Sucho dostává do přímé souvislosti s chřadnutím krajiny.

20. únor 2024 28:33

Vlak je super, dokud v něm nejedete sami. Jak vypadá realita na české a evropské dráze?

Cestování vlakem je nejlepším a nejšetrnějším modem dopravy po chůzi a jízdě na kole – píše ve svém reportu o dopravě Evropská agentura pro životní prostředí. Výsledky analýzy agentury Evropské unie se sídlem v Kodani tak potvrzují směřování evropské legislativy, která chce mimo jiné zvýšit podíl vysokorychlostní železniční dopravy do roku 2030 o polovinu.

13. únor 2024 27:06

Antisystémové ostrovy města. Mokřad s fragmenty lužního lesa v nouzové kolonii Na Slatinách

Se zrodem Československa vzniklo v Praze několik desítek nouzových kolonií. Venkovská obydlí si v provizorních podmínkách stavěli lidé, kteří se do hlavního města stěhovali za prací. Na rozdíl od rezidenčních čtvrtí s činžovními domy v nich běžel život spíš ve venkovském rytmu včetně zahradničení a chovu hospodářských zvířat. Po sto letech zbytky kolonií prostupuje městská divočina s prvky vágního terénu. Pro město jsou to ale cenné přírodní biotopy.

6. únor 2024 41:59

Zachytávat příběhy evoluce do láhví. Lihovar Landcraft je laboratoř pro výzkum krajiny

Pelyněk pravý se řekne německy der Wermut, anglicky wormwood, čili odčervovací bylina. Gin se zase odvozuje od jalovce, anglicky juniper, francouzsky genévrier. Likéry a alkoholové maceráty jsou od pradávna spojené s léčivými účinky bylin a po téhle cestě jde i podivuhodný lihovar Landcraft. Ondra Kopička a Petr Alexander v něm zkapalňují přírodu a s lehkostí k tomu využívají i odpadní materiál, který by jinak putoval v nejlepším případě na kompost.