Mistrovský kurz
18. květen 2023

Poslechněte si podcast: Poznejte s arteterapií sami sebe. Mistrovský kurz psycholožky a arteterapeutky Mariany Štefančíkové

Jak můžeme pomocí kreslení nebo malování poznat lépe sami sebe? Jak skrze barvy vyjádřit negativní životní zkušenosti? O spontánní malbě a jejích účincích na psychiku bude Mistrovský kurz s klinickou psycholožkou a arteterapeutkou Marianou Štefančíkovou. Jak nejlépe malovat, abyste se pak cítili lépe? A jaké otázky si potom klást, abyste se v sobě lépe vyznali?

22:34

Mistrovský kurz

Vydává: Český rozhlas

Učte se od nejlepších. Mistři svých oborů vám v necelé půlhodince předají to nejdůležitější. Přední osobnosti odhalují mýty a zbytečné chyby. Otevírají novou dimenzi zajímavých oborů a témat a sdílejí osobní zkušenost. Objevte kouzlo dovedností, do kterých jste se ještě nepustili. A zlepšujte se v tom, co vás zajímá... Všechny díly pořadu najdete na webu dvojka.rozhlas.cz a v aplikaci mujRozhlas.

Web

28. prosinec 2023 21:50

Jak se správně a bezpečně otužovat. Mistrovský kurz Tomáše Prokopa z klubu otužilců

Zlepšuje spánek a celkově vás dostane do zdravé kondice. Řeč je o otužování. Chladem a správným dýcháním si zkrátka můžete vycvičit svou imunitu. Jak konkrétně na to, vysvětlí ve svém Mistrovském kurzu předseda klubu otužilců Tomáš Prokop. Dozvíte se třeba, jak se otužovat, abyste nenastydli, a co přesně se děje s tělem a psychikou, když se ponoříte do studené vody.

21. prosinec 2023 23:25

Jak se vypořádat s životními překážkami. Mistrovský kurz Radka Bangy

S muzikantem a motivačním řečníkem Radkem Bangou se život nemazlil. V dětství zažíval domácí násilí, které ho vyhnalo až na ulici. Přesto, nebo právě proto se snaží neopakovat chyby svých předků a učí to i ostatní, kteří mají podobný osud. V Mistrovském kurzu nám poradí, jak se vyrovnávat s životními překážkami a předsudky a jak vystoupit ze stereotypů, které nám byly předány našimi rodiči a prarodiči.

14. prosinec 2023 22:08

O správném svícení a dobrém spánku. Mistrovský kurz Hynka Medřického

Jak byste si v bytě měli rozmístit světla a lampy, abyste si seřídili vnitřní biologické hodiny? Proč je dobré vyhnout se modrému světlu večer, ale přes den nám může naopak podpořit naše kognitivní funkce? Proč většina lidí svítí špatně a jaké dopady to má na zdraví? V Mistrovském kurzu o tom mluví Hynek Medřícký, vynálezce vlastní žárovky a expert na světlo.

7. prosinec 2023 23:18

Naučte se psát autorské texty, které dávají smysl. Mistrovský kurz spisovatelky Terezy Verecké

Jak začít psát a dopsat text do konce? Jak přenést svůj svět fantazie na papír? Mistrovský kurz tvůrčího psaní bude pro každého, kdo někdy zatoužil napsat vlastní knihu. Praktické rady spisovatelky a scenáristiky Terezy Verecké se ovšem budou hodit úplně každému.

30. listopad 2023 21:55

Jak přežít v divoké přírodě. Mistrovský kurz Amara Ibrahima

Jako lidstvo jsme se odklonili od přírody. Jsme schopni ztratit se na kraji lesa, bez mobilního telefonu a dalších civilizačních výdobytků se neobejdeme. Problém může nastat, i když jdeme jen na houby nebo na výlet s dětmi. Co dělat v situacích, kdy se ocitneme sami v divoké přírodě, bez kontaktu s civilizací a odkázáni jen na sebe? A proč bychom u sebe vždy měli mít čokoládu? O tom všem bude v Mistrovském kurzu mluvit Amar Ibrahim, instruktor kurzů přežití.

23. listopad 2023 24:29

Naučte se porozumět trans a nebinárním lidem. Mistrovský kurz Lenky Králové

Také zjišťujete, že vaše děti jsou o krok napřed, když se mluví o nebinárních nebo trans osobách? Možná jste se s takovým člověkem nikdy nesetkali, ale co není, může být. Víte, jak oslovovat někoho, kdo prochází tranzicí a používá neutrální jméno jako třeba René Petrů? Co dělat, když nepoznáte něčí rod a nevíte, zda se hodí oslovení ženské, nebo mužské? Je lepší někoho oslovovat ve středním rodě, nebo se hodí rovnou onikat? To všechno vás naučí trans žena Lenka Králová.

16. listopad 2023 22:32

Jak pomáhat kolem sebe i ve světě? Mistrovský kurz Šimona Pánka

Mistrovský kurz Šimona Pánka, ředitele společnosti Člověk v tísni, poodhalí klady a zápory profese, kdy poskytujeme pomoc ostatním. Jak se do pomoci zapojit? Proč je například dobré začít nejdřív jako dobrovolník? Šimon Pánek bude mluvit také o tom, že ne každá pomoc má smysl. A vysvětlí, proč hurá akce v oblastech zasažených živelnými pohromami můžou přinášet víc škody než užitku.

9. listopad 2023 24:57

Naučte se lépe komunikovat s rodinou i kolegy. Mistrovský kurz s Petrem Jasinským

Každý den mluvíme s kolegy v práci nebo s našimi příbuznými doma. Děláme ale při tom vše správně? Umíme nejenom argumentovat, ale i poslouchat druhou stranu? A co je důležitější? Případný spor vyhrát, nebo se domluvit? V Mistrovském kurzu s lektorem Petrem Jasinským si zlepšíte základy komunikace a dozvíte se, proč je třeba dobré opakovat to, co nám druzí říkají.

2. listopad 2023 22:24

Jak vést tým a řídit projekty. Mistrovský kurz Josefa Hajkra

Chystáte se uspořádat oslavu narozenin, postavit chatu nebo zrekonstruovat kuchyni? Josef Hajkr vám poradí jak na to, abyste ušetřili čas, nervy i peníze. I tyto malé akce se totiž dají považovat za projekty. A pokud nevíte, jak je správně zrealizovat, nemusíte být s průběhem nebo výsledkem úplně spokojeni. Také vám pomůže osvojit si tzv. projektové myšlení a poradí pár jednoduchých triků, které Vám mohou být užitečné při plánování čehokoli.

26. říjen 2023 22:59

Co o nás říká řeč těla a jak číst gesta? Mistrovský kurz Noemi Zárubové-Pfeffermannové

Profesorka Noemi Zárubová je odbornicí na nonverbální komunikaci, kterou také vyučuje. V jejím Mistrovském kurzu se dozvíme, co to je neverbální komunikace, jak číst gesta, mimiku druhého člověka a jak sami můžeme zlepšit naše komunikační schopnosti.