• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
21. červenec 2023

Poslechněte si podcast: Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené podle receptu z Pojizeří

Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené, to je další z receptů našich babiček našich babiček. Mirabelky jsou poměrně známé, ale, co to jsou zelenčata, to nám vysvětlí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

02:54

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před třemi dny 02:33

Patison v zelenině

I když to připomíná létající talíř, znaly a používaly to už naše babičky. Patison, další zámořská zelenina, která se usadila v Evropě. Kromě informací o jeho původu přidají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na patison v zelenině.

Před čtyřmi dny 02:57

Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří

V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.

Před pěti dny 02:30

Placky z brambor a celeru

Vůni a chuť pečených brambor mají mnozí spojenou s dětstvím. Patřily ke sklizni brambor, o které budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A recept, který přidají, nebude na pečení brambor v ohni, to zvládne snad každý sám, ale na placky z brambor a celeru.

Před šesti dny 02:55

Trnkový šnaps podle babičky Vladimíry Jakouběové

V receptech našich babiček se budeme věnovat zpracování lnu, což byla výsada žen, které po tom na slavnosti popíjely trnkový šňaps.

Před týdnem 02:47

Švestkové recepty z kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1884

Osmažené švestky, švestková bába, švestkový štrůdel a švestková chladina; hned několik receptů na zužitkování švestek.

Před týdnem 02:36

Boby s uzeným

Zatím co hrách a čočku zná a ochutnal asi každý, boby patří mezi pozapomenuté luštěniny. Připomeneme si je v receptech našich babiček.

Před týdnem 02:53

Vepřové v cibuli podle receptu z Jilemnicka

Nejen v kuchyních našich babiček nesměla chybět cibule. Známá je už od starověku a byla základním kořením i lékem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak připravit vepřové v cibuli.

Před týdnem 02:57

Babiččina bůčková roláda

Zelenina, koření i lék, to vše je česnek, který nemohl chybět v kuchyních našich babiček, kam se tentokrát vydáme pro recept na bůčkovou roládu. Spolu s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.

Před týdnem 02:59

Vepřové v zelenině z receptáře z počátku 20. století ze Všeně od Turnova

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření potěší milovníky mrkve, ale také masa receptem našich babiček na vepřové v zelenině.

Před 2 týdny 02:44

Nastavený zeleninový hrnec

V receptech našich babiček připomeneme historii dýní, a pokud vám někde na kompostu, či v jiném koutku zahrádky roste, a nevíte co s ní, může se hodit recept na zeleninový hrnec.