Stříbrný vítr
9. prosinec 2023

Poslechněte si podcast: Zemřel herec a milovník muzikálu Ladislav Županič. Zavzpomínejte na něj v pořadu Stříbrný vítr

Herci a dabérovi Ladislavu Županičovi bylo 80 let. Smutnou zprávu Českému rozhlasu potvrdil ředitel Herecké asociace Ondřej Kepka. Ladislav Županič v rozhovoru s Jitkou Novotnou vzpomíná na to, jak byl v rodném Prostějově idolem paní a dívek, protože zpíval s kapelou a hrál u ochotníků. Byl také milovníkem muzikálu v jeho poctivém a zároveň mistrovském pojetí.

42:38

Stříbrný vítr

Vydává: Český rozhlas

Empatie, hloubka, poutavost i dojetí… Jitka Novotná zpovídá zajímavé ženy a zajímavé muže.

Web

Před pěti dny 40:24

Modelka a filantropka Tereza Maxová. Ovlivňuje její nadace vztah k vlastním potomkům?

Milovaný dědeček jí říkal: Musíš vidět všecky krásy světa. A modelka a filantropka Tereza Maxová se o to intenzivně snažila a snaží. Na co dbá ve výchově synů a dcery? Ovlivňují osudy dětí, kterým pomáhá se svou nadací, její vztah k vlastním potomkům? A jak se jí daří vpravit do života lehkost bytí?

Před týdnem 38:57

Václav Hybš. Doprovázel snad všechny slavné zpěváky této země

Václav Hybš doprovázel snad všechny slavné zpěváky této země, pro jejich písničky vytvářel chytlavá aranžmá. Jak se mu podařilo dostat na vysvědčení čtyřku z tělocviku? Proč ho obdivovaný a spřátelený Karel Vlach kdysi odmítl přijmout do kapely? A co si odnesl ze spolupráce se slavným houslistou a pověstným perfekcionistou Josefem Sukem?

Před 2 týdny 44:19

Divadelní režisérka Hana Burešová. Kdy zažívá okamžiky profesního štěstí?

Svět je pro mě pořád velká neznámá, prostor k objevování, říká přední divadelní režisérka Hana Burešová. Jak její vnímání rytmu v přírodě i vztahů mezi lidmi ovlivnila Babička Boženy Němcové? Čím si ji podmanilo Divadlo v Dlouhé? A kdy zažívá nejvýraznější okamžiky profesního štěstí?

Před 3 týdny 44:07

Publicista Jefim Fištejn. Jaký sen ho děsil po odchodu ze Sovětského svazu?

Slovo láska je to nejbanálnější a nejjistější zároveň, uvedl v našem povídání publicista i básník Jefim Fištejn. Byla to náhoda či prozřetelnost, že se už v deseti letech zapsal na kurs češtiny? Jaký sen ho děsil po odchodu ze Sovětského svazu? A co cenného mu dává židovství?

24. únor 2024 43:08

Zpěvačka Bára Basiková. Co očekává od ideálního muže?

Dodnes nepřestává žasnout nad tím, že zpívá pro plné sály a že za to dostává honoráře, především však sympatie a přízeň publika. Bára Basiková překvapuje i svou otevřeností. Prozradí, která melodie bude znít na jejím pohřbu, co očekává od ideálního muže a s jakými představami vstupuje do nového rozhlasového angažmá.

17. únor 2024 40:34

Producent Jaroslav Bouček. Nebýt jeho odhodlání, nemáme Babí léto či Je třeba zabít Sekala

Producent Jaroslav Bouček. Nebýt jeho odhodlání a povahy hráče, nemáme takové filmové skvosty jako Babí léto či Je třeba zabít Sekala. Skutečně poznal pány Formana či Menzela jako brigádníky na stavbě? Jak to, že se mu nepodařilo natočit snímek o dostizích v Chuchli, sázkařské komunitě a tím i vlastním mládí? A proč mu trvalo docela dlouho, než si práci u filmu opravdu zamiloval?

10. únor 2024 45:57

Měla někdy chuť změnit profesi? Prozradí forenzní psycholožka Ludmila Čírtková

„Kdybych věděla, že se dají vyučovat respekt, rodičovství a vztahové schopnosti, určitě bych je ve školách uvítala“, říká forenzní psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Čírtková. Jaké poznání si odnesla ze svého prvního případu? Měla někdy chuť změnit profesi? A čeho by se ráda dočkala při práci s oběťmi kriminálních činů?

3. únor 2024 37:17

Zavzpomínejte s námi na režiséra Václava Vorlíčka, tvůrce půvabných pohádek i bláznivých komedií

Je to už pět let, co se na věčnost odebral tvůrce půvabných pohádek, bláznivých komedií, mistr filmové tvorby Václav Vorlíček. Jak vypadalo jeho dětství ve skautu či u Vltavy a jejích plováren? Uměl se s Milošem Macourkem u společné práce královsky bavit? A se kterými herci měl opravdu blízký vztah? Zavzpomínejte s námi.

27. leden 2024 44:24

Anna Mittnerová: Můj tatínek Václav Pokorný byl spolupracovník Dvorského, Vlacha či Krautgartnera

Máte rádi jazz, swing, atmosféru první republiky? Pak uvítáte vyprávění Anny Mittnerové o jejím tatínkovi, Václavu Pokorném, skladateli, aranžérovi, spolupracovníkovi R. A. Dvorského, Karla Vlacha či Karla Krautgartnera. Jak překonal nástrahy války? Co pro něj znamenal závazek k rodinné tradici lékárenství? A čím ho po listopadu 1989 potěšili mladí hudebníci?

20. leden 2024 39:18

Medicína občas připomíná detektivku, říká infektolog a epidemiolog Petr Smejkal

Medicína nezřídka připomíná detektivku, říká infektolog a epidemiolog, svého času také slalomář, plavec, průvodce, divadelník, stand-up komik Petr Smejkal. Kdy pochopil, že musí zúžit spektrum svých aktivit? Jaké zásadní rozdíly mezi Čechy a Američany se projevily v době pandemie? A kterými naléhavými tématy se zabývá současná světová epidemiologie?