Press klub
25. srpen 2021

Poslechněte si podcast: Miloš Zeman pozve po večeři německého prezidenta na doutník, řekl v Press klubu Vladimír Kruliš

Hostem speciálního Press klubu Frekvence 1 byl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. Promluvil o návštěvě německého prezidenta Franka Waltera Steinmeiera v Praze, která dnes začíná.

09:00

Press klub

Vydává: Frekvence 1

Pořad rádia Frekvence 1

Web

Před čtyřmi dny 14:05

Petr Koura: Česká kolaborace za německé okupace je mýtus

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl historik Petr Koura, který se podílel na seriálu České století. Ondřej Kopa se ptal na německou okupaci a rozbití československého státu, od kterých právě uplynulo 85 let.

Před pěti dny 14:03

Aleš Kuda: Prodejci byli na zákaz HHC připraveni, na trhu už jsou alternativy

Už více než týden platí zákaz HHC a produktů s nimi. Stát zařadil HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných návykových látek poté, co se začaly objevovat případy dětí, které třeba po požití cukrovinek s HHC skončily v nemocnici. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla téměř dva tisíce kontrol a narazili asi na pět desítek porušení vládního nařízení. Co se na trhu změnilo? Jak zákaz vlastně pomohl s regulací? O tom mluvil v Press klubu zkušený adiktolog Aleš Kuda. Poslechněte si celý rozhovor.

Před šesti dny 16:44

Adéla Šípová: Debata o manželství pro všechny bude v Senátu divoká

Manželství pro všechny - téma, které už dlouhé roky rozděluje politiky. Ani poslanci a senátoři se stále nemohou dohodnout, jak se k celé věci postavit. Jeden tábor tvrdí, že manželství je pouze pro muže a ženu, druhý chce naopak stejná práva pro všechny. Včetně adopce dětí. Podle senátorky za Piráty Adély Šípové, tato debata i v Senátu bude velmi divoká. V Press klubu ale řekla, že pokud chceme v česku zastávat dál principy rovnoprávnosti, je na čase i stejnopohlavním párům dát možnost žít jako ostatní. Poslechněte si celý pořad.

Před týdnem 16:47

Lubomír Metnar: Když bude služba v Armádě ČR atraktivní, zájemci se přihlásí i dobrovolně

Česko si dnes připomíná čtvrt století od vstupu do NATO. Za tu dobu se aliance rozrostla o několik členů a ukázala, že je dobré mít spojencé. Poslední roky to jen potvrzují. Stále ale musí státy myslet i na vlastní obranu, což už je mnohdy palčivější problém. Například Armáda ČR by chtěla výrazně zvýšit počet profesionálních vojáků, zájemci se ale nehlásí v takovém počtu, jak si přáli. Mluvit se začalo i o možnosti povinného výcviku, což ale řada lidí odmítá. O armádě i NATO mluvil v našem Press klubu Frekvence 1 bývalý ministr obrany a současný šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar.

Před týdnem 17:29

Daniel Koštoval: Armáda potřebuje motivační systém

Analytik a bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval se v Press klubu věnoval po vzoru Švédska motivačnímu systému armády. Popsal také, jak to je s brannou povinností a odvodem. Řeč byla také o konfliktu na Ukrajině a jak změnil naše myšleni směrem k investování do bezpečnosti.

Před týdnem 16:58

Petr Honzejk: Zahraniční politika prezidenta je za jedna!

Už je to rok, co je prezidentem Petr Pavel. A tak komentátor Petr Honzejk v Press klubu vydával hodnocení. Zahraniční politika je za jedna, další známkování si poslechněte. Prezident odvádí očekávaný standard a Honzejk je rád, že ho ničím nepřekvapil. Vyčítá mu navrhování ústavních soudců.

Před týdnem 17:47

Stanislav Trávníček: Cena plynu by mohla ještě klesnout

Ceny plynu i elektřiny se postupně snižují, zatím ale ani zdaleka nejsou na úrovni před energetickou krizí. Podle prognóz by ale pokles mohl pokračovat. V Press klubu to řekl předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček. Poslechněte si celý pořad.

Před týdnem 16:07

Martin Pýcha: Pokud nám vláda nevyhoví, traktory v Praze nebudou naposledy

Čtvrtek 7. března je dalším dnem, kdy se pražané musí připravit na komplikace. Způsobí je další protest zemědělců, kteří si tím u vlády chtějí vybojovat lepší podmínky. Jak pro získání dotací, tak pro lepší podporu regionálního hospodaření. Podle slov předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy nechtějí nikomu zbytečně komplikovat život, pouze se snaží ukázat na jejich špatnou situaci. Co vlastně zemědělce trápí? Jaké jsou jejich požadavky na ministry? Jak bude čtvrteční protest vypadat? Poslechněte si celý Press klub.

Před 2 týdny 18:47

Jaroslav Míl: Ideální by bylo mít blok v provozu do roku 2038

Bývalý generální ředitel ČEZu a vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl v Press klubu prozradil, do kdy by bylo dobré mít nově v provozu blok jaderné elektrárny. Mluví o roku 2038. Tématem byl také vypsaný tendr.

Před 2 týdny 16:42

Hana Cabrnochová: Nedostatek dětských lékařů je dlouhodobý problém

Dětská lékařka Hana Cabrnochová se v Press klubu pozastavuje nad nedostatkem dětských lékařů a nabízí řešení, jak z toho ven. Hodnotí také, jak se zvládla doba covidu a očkování. Popisuje i současný rozmach černého kašle a možné následky.