- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Mazání z koňského kaštanu (jírovce)
Recepty našich babiček budou tentokrát léčivé. Připomeneme si opodeldok a mazání, které si hospodyně sami vyráběly z koňského kaštanu - jírovce.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Vejce na kyselo
V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.
Polívka z jarních bylinek
Na Zelený čtvrtek nesmělo v dobách našich babiček na stole chybět jídlo s čerstvými zelinkami, a tak nás tentokrát čeká recept na polívku z jarních bylinek.
Zadeček z beránka nebo kůzlete
V receptech našich babiček si tentokrát připomeneme kořeny Velikonoc a přidáme postup přípravy zadečku z beránka nebo kůzlete. Recept je z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.
Zemčátka s vejci
Třetí den Pašijového týdne - Šedivé úterý - byl v minulosti spojený především s velkým gruntováním hospodářských stavení. Připomeňme si, co hospodyně v úterý vařily.
Dort velikonoční I.
V receptech našich babiček si dnes připomeneme obřadní pečivo spojené s Velikonocemi a zkusíme velikonoční dort.
Ocet s květy violky
K jaru neodmyslitelně patří fialka, nebo chcete-li violka, ze které si s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením připravíme léčivý ocet.
Kolednické koláče
Na červené pondělí, tedy den velikonočního koledování, si připomeneme, že pomlázka nebyla jen spletené proutky, ale také koleda. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak upéct pro koledníky koláče.
Šeříkový sirup
Jednu z nejvýraznějších vůní jara má šeřík. Z jeho květů připravíme podle receptu našich babiček šeříkový sirup. Je výborný, tak akorát voňavý a zároveň léčí.
Hřebíčková tinktura
V kuchyních našich babiček se vařily nejen dobroty, ale také oléčovadla. Například hřebíčková tinktura, takže vlastně také něco na zub, ale bolavý.
Bylinkový likér
Podle dalšího z receptů našich babiček můžeme vyzkoušet přípravu domácího bylinkového likéru a připomeneme vznik božkovské likérky.