- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Mazanec na Zelený čtvrtek
Mezi nejstarší druhy obřadního pečiva patří mazanec, a protože se pekl na Zelený čtvrtek, nemůže chybět v receptech našich babiček, které připravují redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččina medová pečínka
Med byl jednou z nezbytných surovinv kuchyních našich babiček, pro vaření i léčení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medovou pečínku.
Plněné uzly na Letnice
Podle receptu našich babiček můžeme vyzkoušet i něco sladkého. A to plněné uzly, které dostávaly dívky v tento čas za čištění pramenů.
Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
Zemáky se skopovým masem podle vrchního kuchaře Václava Soukupa z počátku 20. století
Další pochoutkou z časů našich babiček jsou zemáky se skopovým masem, jak je vařil vyhlášený vrchní kuchař Václav Soukup. Nejen o recept se podělí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Ústřice pečené podle Národní kuchařky Marie Rosické roku 1904
V receptech našich babiček nás tentokrát čekají pečené ústřice. I tento exotický recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Císařské řízky podle kuchařské knihy Anuše Kejřové z roku 1905
V receptech našich babiček nás čekají císařské řízky. Stejně jako vídeňské jsou z telecího masa, ale příprava je úplně jiná. Jak na to, vědí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Domácí hořčice podle časopisu Česká hospodyně z roku 1917
Asi každý ví, že hořčic je několik druhů. Věděly to i naše babičky a různé druhy si uměly doma samy připravit. Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová nahlédnou do dalšího historického receptu.
Babiččin domácí mascarpón
Tentokrát si podle receptu našich babiček budete moci připravit domácí maskarpón. Druh čerstvého sýru, ze kterého se v Itálii připravují dezerty a dorty.
Turecký med lze si doma snadno připraviti
Poutě a jarmarky bývaly spojené s mlsáním různých dobrot, mimo jiné tureckého medu. V našich časech se s ním už moc nesetkáváme, ale můžeme si ho zkusit připravit doma. Recept mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Cukrovinky z roku 1917: Medové cetle, Stollwerkovy bonbony se smetanou a čokoládové bonbony
V dobách před sto lety se musely hospodyně v kuchyních pořádně ohánět. Nejen uvařit jídlo, ale také nějaké dobroty, třeba bonbony. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recepty na hned tři druhy bonbónů.