Příběhy sportovců
28. březen 2023

Poslechněte si podcast: Martin Šonka - Můj let do nebes #4: Reprezentant

Že chce létat, věděl akrobatický pilot Martin Šonka nejpozději od 14ti let. Měl mnoho skvělých kompetencí, výborně zvládl i vojenskou akademii. Otevřela se mu cesta letecké akrobacii a začal řešit věčnou otázku: peníze. Doba, kdy nadějní letečtí akrobaté měli ke strojů přístup zadarmo je pryč. Jak ale získáte sponzory, když nemáte „nalétáno“? Dozvíte se díky nám. Podcast vznikl ve spolupráci s Robertem Sárou, akrobatickým pilotem Martinem Šonkou a nakladatelstvím Euromedia.

11:32

Příběhy sportovců

Vydává: Český rozhlas

Radiožurnál Sport a audio portál mujRozhlas vám přináší druhou sérii Příběhů sportovců. Emoce, odvaha, vítězství, ale také prohry, zklamání nebo zranění. To uslyšíte v příbězích významných sportovních osobností, ale také vám nabídneme návrat do časů, kdy se hrál fotbal ve válečném období a kdy se nejvíc dařilo českým biatlonistům. Sportovní audioknihy uslyšíte exkluzivně na Radiožurnálu Sport a v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Web

Před dvěma dny 08:12

Co všechno museli fotbalisté absolvovat za stalinistického Československa? Poslechněte si medailon

Ve vysílání Radiožurnálu Sport pokračujeme v sérii sportovní četby nazvané Příběhy sportovců. Tento týden uslyšíte ukázky z knihy s podtitulem „Bican proti Čepičkovi: Fotbal ve stalinistickém Československu", která mapuje především období mezi lety 1948 - 56. Autorem knihy je Zdeněk Zikmund. Jaké byly tehdejší poměry? Uslyšíte nejen v medailonu, který připravil reportér Lukáš Michalík, ale pak také v audioknize, ze které vám nabídneme šest úryvků.

Před dvěma dny 12:37

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Obleva, reformy a reorganizace

Z období nejhlubšího temna československého fotbalu nakonec vzejde dekáda, která bude v historii naší kopané vůbec neúspěšnější. Co všechno tomu ale předchází popisuje ve své knize Bican proti Čepičkovi, a také v našem podcastu Příběhy sportovců, Zdeněk Zikmund. Závěrečný díl aktuální série čte Ladislav Hampl.

Před dvěma dny 13:13

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Sport a armáda

Profesionální sport, přesněji dobré podmínky pro něj, znamenají i dnes pro mnoho sportovců vstup do armády. V padesátých letech se to týkalo i fotbalových klubů. Nejen tomu je věnován další díl série Příběhy sportovců - Fotbal ve stalinistickém Československu, čte Ladislav Hampl. Kde se sdružovali nejlepší armádní sportovci? Kdo oblékal dres vojenské fotbalové jedenáctky?

Před dvěma dny 12:07

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Z průšvihu k novým možnostem

Velký průšvih někdy otevře nové možnosti. Tak vypadala situace československé kopané v padesátých let. Cesta k novému nadechnutí, ale nebyla jednoduchá, jak popisuje kniha Zdeňka Zikmunda „Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu”. Právě na jejím základě vznikla nová podcastová série Příběhy sportovců s podtitulem Fotbal ve stalinistickém Československu. Pokračuje Ladislav Hampl.

Před dvěma dny 12:33

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Stopka na mezinárodních soutěžích

Velké změny v profesionálním ale i amatérském fotbalu po roce 1948 nepřinesly jen reorganizaci. Nástup komunistického režimu také ohrozil účast na mezinárodních soutěžích. Právě tomu věnuje Radiožurnál Sport další, premiérový díl podcastu Příběhy sportovců. Podcast vznikl ve spolupráci s nakladatelstvím Prostor.

Před dvěma dny 11:52

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Státní liga bez vítězů a sestupu

Rok 1948 a komunistický převrat přinesli mnoho otázek. I pro fotbal. Proti profesionálnímu fotbalu se stavěli už nacisté a jak se ukázalo, tato otázka byla palčivá i pro komunisty. Jak to tehdy bylo s úplatky? Komu se v tehdejší době nejvíc dařilo v nejvyšší domácí soutěži? Tento díl i předchozí série podcastu Příběhy sportovců si můžete poslechnout na webu Radiožurnálu Sport nebo v aplikaci mujRozhlas.

Před dvěma dny 11:02

Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu: Vznik Sokola a jednot

I v tomto týdnu se v nové sérii podcastu Příběhy sportovců zaměříme na historii českého, respektive československého fotbalu. Po velkém úspěchu knihy o situaci kopané za protektorátu se Zdeněk Zikmund dál zabýval zásadními okamžiky, kdy se mísil fotbal s politikou. Tentokrát v poválečném Československu. Zásadní momenty z jeho další knihy „Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu” čte Ladislav Hampl.

Před týdnem 09:08

Jak to bylo s fotbalem ve válečné době? Poslechněte si medailon o časech Protektorátu Čechy a Morava

Fotbal je celosvětový fenomén, dokáže spojovat a také třeba pomáhat v překonání složité doby. Vždyť se celkem běžně hrál i v době druhé světové války. O tom, jak to vypadalo na našich stadionech a hřištích v době protektorátu, psal ve své knize Bican proti Hitlerovi historik Zdeněk Zikmund. Autor posbíral zajímavá svědectví té doby, všímal si významných duelů, ale třeba také velkého rozmachu kopané na nižších úrovních.

Před týdnem 11:59

Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava: Osudy slavného útočníka

Pepi Bican, osobnost, kterou není nutné představovat. Dokonce ani těm, kteří by se jako fotbaloví fanoušci nepředstavili. V nové podcastové sérii Příběhy sportovců natočené na základě knihy Zdeňka Zikmunda: Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava poznáváme osudy Bicana i české kopané z méně známých úhlů.

Před týdnem 10:16

Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava: Příběh redaktora Laufera

Kvůli nearijskému, nebo aspoň nečeskému původu museli svou kariéru ukončit nejen talentovaní sportovci, ale třeba i legendární Josef Laufer. Nejen někdejšímu rozhlasovému redaktorovi je věnován další díl série, čte Ladislav Hampl. Na konci června roku 1939 obdržel Josef Laufer z rozhlasu výpověď a v lednu roku 1940 i dopis, v němž personální oddělení ukončilo jakoukoliv další spolupráci. Poslechněte si, jaký byl jeho příběh.