Osudové ženy
9. prosinec 2023

Poslechněte si podcast: Marie Rút Křížková: „V Boha nevěří, ale cítí se být Rút.“ I kvůli Ortenovi

Milovala poezii. Nejvíce ale propadla básnickému dílu Jiřího Ortena. Díky jejímu zaujetí, vytrvalosti a odvaze bylo jeho dílo vydáno v době, která tomu nepřála. Další její literární aktivity se týkaly terezínských dětí a představitelů katolického života. Básně ale psala i ona sama. Do historie vstoupila i jako signatářka a mluvčí Charty 77. Zemřela v prosinci 2020 v 84 letech. V dokudramatu uslyšíte Jana Řezáče, Martinu Preissovou nebo historika Tomáše Vilímka.

28:05

Osudové ženy

Vydává: Český rozhlas

Populárně-naučný seriál připomíná výjimečné ženy našich zemí v dobových souvislostech a kontextu jejich života nebo tvorby. Součástí každého pořadu jsou i dobové zvukové materiály.

Web

Před pěti dny 26:17

Věra Čáslavská: Litování z duše nesnášela

Nejúspěšnější česká sportovkyně, národní symbol odvahy a svého času druhá nejznámější žena planety. V životě ale čelila několika překážkám, které ji téměř srazily na kolena. V dokudramatu účinkují Václav Neužil, Petra Špalková a Martin Matejka. Hovoří historik sportu František Kolář.

Před týdnem 25:42

Marie Moravcová: Radši si vzala jed, než aby zradila lidi zapojené do Anthropoidu

Dobrovolná sestra Červeného kříže. Před Mnichovem pomáhala lidem „bez domova“ a po Mnichovu se hned zapojila do odboje. Ubytovala Gabčíka s Kubišem. Radost nacistům ze svého zatčení ale neudělala. V dokudramatu účinkují Simona Postlerová, Dana Černá nebo Pavel Soukup. Hovoří historik Jiří Padevět.

Před 2 týdny 26:31

Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma království

Byla okouzlující, vtipná, samostatná, cílevědomá i odvážná. Jejím prvním manželem byl Vilém z Rožmberka, druhým Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic. Během stavovského povstání hájila odhodlaně své katolické přesvědčení a jen díky ní můžeme dnes obdivovat pražské Jezulátko. V dokudramatu účinkují Blanka Bohdanová a Igor Bareš. Hovoří historička Marie Ryantová.

Před 3 týdny 26:30

Fröjda Benecke: Tajná blízká přítelkyně Bedřicha Smetany

Jejich vztah je dodnes obestřen tajemstvím. Všechno, co víme, vyplývá z jejich korespondence a věnování skladby, do které Bedřich Smetana zakomponoval písmena jejího jména. Fröjda Benecke (1836−1923) se narodila s příjmením Gumpertová. Se Smetanou se setkala při jeho švédské koncertní cestě, na kterou odjel na podzim 1856. Okouzlila ho po prvním setkání.

16. březen 2024 25:34

Marie Majerová: Ikona socialistické kultury, která se odmítla starat o vlastní dítě

Totalitní režim z ní udělal ikonu přesvědčené komunistky a správné socialistické spisovatelky. Přitom to bývala femme fatale české avantgardy. Krásná, cílevědomá a odvážná žena, která prosazovala ideál volné lásky a svobodného mateřství. Narodila se v únoru 1882 jako Marie Bartošová. Když jí zemřel otec, převzala příjmení od matčina druhého muže, šikovatele Aloise Majera. „Na Marii mne pokřtily Ouvaly, na Majerovou Kladno,” napsala kdysi o svém pseudonymu.

9. březen 2024 24:20

Anny Ondrak: První česká herečka, která dobyla Evropu

Temperamentní blondýnku se čtveráckýma očima publikum milovalo. Začínala v němých filmech, hvězdou se stala ve 30. letech v Německu. Jejího manželství ale využili nacisté. Anna, později Anny, se narodila v roce 1902 do rodiny rakousko-uherského důstojníka. Rodina hodně cestovala, díky čemuž Anny ovládala několik jazyků. Mluvila také německy, francouzsky a anglicky.

2. březen 2024 25:52

Marie Kolowratová-Krakowská: Příběh jako z pověstí českých: z dcery řezníka hraběnkou

Svoje děti vychovávala po vzoru hraběcí rodiny svého manžela. Její život byl plný přemetů. Řadu let žila v manželském odloučení. Pak přišel exil a zase nový začátek. Vztah pražské řeznické dcery Marie Klimtové (*1907) s hrabětem Jindřichem Kolowratem se vymykal jak z rodových tradic, tak ze společenských zvyklostí. Ještě v době, kdy byl hrabě ženatý se svou první ženou, spolu měli čtyři děti. To páté se narodilo „už řádně“ po jejich svatbě v roce 1938.

24. únor 2024 24:37

Olga Scheinpflugová: Nikdy neměnila názor podle doby nebo Karla Čapka

V dětství se s útrapami vypořádávala vytvářením snových světů. V dospělosti skončila na antidepresivech. Přečkala odpor Čapkovy matky, přežila nátlak nacistů. S nadanou herečkou, spisovatelkou a dramatičkou, kterou si lidé pamatují jen jako ženu Karla Čapka, se život nemazlil. V dokudramatu účinkují Veronika Gajerová, Martin Myšička a Aleš Procházka. Hovoří historička umění Michaela Košťálová.

17. únor 2024 24:05

Claire Becková-Loosová: Talent ve stínu velkého architekta

Třetí manželka o 34 let staršího architekta Adolfa Loose. Bilingvní spisovatelka, nadějná fotografka. Manželovi vzdorovala, ve svých pamětech mu ale vystavěla pomník. V dokudramatu účinkují Jiří Čapka, Václav Vašák, Kamila Trnková, Tereza Vilišová. Hovoří plzeňský publicista David Růžička.

10. únor 2024 27:01

Vítězslava Kaprálová: Žena-skladatelka? A dirigentka? Neslýchané!

Od malička byla obklopena hudbou. I tak všechny šokovala, když se v 15 letech rozhodla studovat dirigentsví. S taktovkou před orchestrem stála ale jen krátce. V dokudramatu účinkují Zdenka Procházková, Jan Teplý nebo Zuzana Onufráková. Hovoří muzikolog a autor monografie o Vítězslavě Kaprálové Jiří Macek.