• Podcasty
  • Olympijský podcast Radiožurnálu
Olympijský podcast Radiožurnálu
9. únor 2021

Poslechněte si podcast: Manžele Pavlíkovy daly dohromady závody Spartan

Závody Spartan vznikly teprve v roce 2010 v americkém Vermontu, od té doby se už ale rozšířily takřka do celého světa a jejich organizátoři mají ambice prosadit je i do programu olympijských her. To, co sportovní odvětví, které se inspirovalo drsnou výchovou vojáků ve starověké Spartě, dělá atraktivním, jsou především náročné překážky. Pozvání do Olympijského podcastu Radiožurnálu přijali závodníci Spartanu, manželé Martina a Michal Pavlíkovi.

33:04

Olympijský podcast Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Sport není jen o gólech, bodech, časech, výhrách, prohrách a rekordech. Sportovci jsou také lidi s obyčejnými starostmi, zajímavými zážitky a inspirujícími příběhy. Reportéři Radiožurnálu jsou s nimi po celý rok nejen při zápasech a soutěžích, často dojde i na hovory o životě a zákulisí sportu. V Olympijském podcastu otevře sportovní redakce Radiožurnálu sportovní svět i „nesportovně“ a pro každého. Poslouchejte každý týden na webu Radiožurnálu a v našich aplikacích.

Web

27. duben 2021 37:52

„Fotbal už mě nenaplňoval.“ Rozhodčí pozemního hokeje Mejzlík bude pískat olympijský turnaj v Tokiu

Pozemní hokej mají Mejzlíkovi v rodině. Maminka Alena pod dívčím jménem Kyselicová vybojovala na olympijských hrách v Moskvě v roce 1980 stříbro. Do české reprezentace to dotáhly její dcery Adéla a Tereza. Syn Jakub se z mládežnického fotbalového reprezentanta stal rozhodčím pozemního hokeje a svými výkony si vysloužil nominaci na olympijský turnaj v Tokiu. Alena a Jakub Mejzlíkovi jsou dalšími hosty Olympijského podcastu Radiožurnálu.“

20. duben 2021 52:50

Hokejový trenér Holaň o leukémii i lidských chybách

Skvělou, ale poměrně krátkou hokejovou kariéru má za sebou bývalý obránce Miloš Holaň. Krátce před jeho padesátinami jsme si s ním popovídali při natáčení dalšího dílu Olympijského podcastu. Mluví v něm o své aktivní kariéře, těžké nemoci i změně přístupu k lidem v okolí. Také o svém mimořádném vztahu k otci a k vítkovickému hokejovému klubu. V obsáhlém rozhovoru přidává navíc řadu pikantních historek ze svého života.

13. duben 2021 40:13

S Jakubem Nakládalem o hokeji, penězích i relaxu

Deset let působil Jakub Nakládal v zahraničních hokejových soutěžích, zahrál si třeba kanadsko-americkou NHL i Kontinentální ligu. Teď dovedl Pardubice v roli kapitána k šestému místu v extralize. Říká o sobě, že hokej má rád. Zároveň je to jeho práce, snaží se co nejlíp uživit a plnit si své sny – osobní i ty sportovní. Rád by například s Dynamem vybojoval v budoucnu titul. Nejen o tom mluví v novém dílu Olympijského podcastu Radiožurnálu.

6. duben 2021 33:40

Olympijský historik: Coubertin by na dnešní hry koukal skrz prsty

Napoprvé nápad obnovit olympijské hry nikoho nenadchnul. Tak nechal jejich zakladatel Pierre de Coubertin složit hymnu, vymalovat aulu Sorbonny antickými motivy a konečně zabodoval. Za dva roky se v Aténách konaly první novodobé hry a měly velký úspěch. Proč se kvůli řeckému bankrotu málem neuskutečnily? A jak se stalo, že na nich získávali medaile i „náhodní kolemjdoucí“ včetně jednoho rodáka z Fulneka? Poslechněte si nový Olympijský podcast s historikem Františekem Kolářem

30. březen 2021 25:08

Koulař Staněk: Olympiáda je o level výš než mistrovství světa

„Ještě párkrát bych chtěl hodit za 22 metrů. A kdyby se to povedlo na největší akci, která na světě je, byl by to neuvěřitelný zážitek,“ říká před olympiádou v Tokiu čerstvý halový mistr Evropy ve vrhu koulí Tomáš Staněk. V dalším dílu Olympijského podcastu vypráví také o zraněních, kvalitním jídle, výjimečných soupeřích i současné přípravě v Jihoafrické republice.

23. březen 2021 31:35

Fotbalista Alex Král o reprezentaci i vývarech

„Nepřekvapilo mě, jak rychle jsem se stal oporou národního týmu. Byl to jeden z mých cílů,“ říká fotbalový záložník Alex Král. Kromě reprezentace a snahy uspět v kvalifikaci MS i na evropském šampionátu vypráví v novém Olympijském podcastu taky o svém zranění, individuálních trénincích, pití bylinkových čajů, které mu nechutnají, ale i o trenérovi Slavie Jindřichu Trpišovském nebo vytouženém přestupu do Anglie.
Jan Suchan

16. březen 2021 35:22

Strachová a Křížová: Vrcholový sport není zdravý, ale připraví vás na život

Cílevědomost, píle, stresová odolnost. To jsou vlastnosti, které má skoro každý vrcholový sportovec, zato většině lidí v běžném životě chybí, shodují se bývalé alpské lyžařky Šárka Strachová a Klára Křížová. Ta se po konci kariéry musela přihlásit i na úřad práce a dlouho hledala vlastní cestu. Teď pracuje jako cvičitelka jógy a fitness trenérka. Strachová svou energii vkládá do rozvoje vlastní kliniky celostní medicíny a fyzioterapie. Co tvrdí o Ester Ledecké?
Barbora Kovaříková, Jan Suchan

9. březen 2021 30:19

Šéf biatlonu Hamza: Sport teď není nejdůležitější

„Uspořádat závody bez fanoušků je snazší, ale o to smutnější,“ vypráví šéf organizátorů biatlonového Světového poháru v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza. Kvůli pandemii koronaviru musel snížit rozpočet i zřídit testovací centra. Nejvíc ho ale trápí, že děti nemůžou chodit do škol ani sportovat. Počítá s tím, že některé biatlonu i nechají. O tom všem mluví v novém Olympijském podcastu Radiožurnálu.
Jan Suchan

2. březen 2021 41:33

Úspěchy volejbalu u nás jsou a budou spojeny s příjmením Perušič

Boris Perušič hrál volejbal jen osm let, přesto byl u největších úspěchů ve stoleté historii tohoto sportu v Čechách. Má zlato z MS 1966 i stříbro z OH 1964. Letos v Tokiu ale zřejmě uslyšíme příjmení Perušič znovu. Chce ho tam přivézt Borisův vnuk Ondřej, člen nejlepšího beachvolejbalového páru u nás. Jak oba Perušičové hodnotí vývoj volejbalu u nás a co si navzájem přejí, o tom všem mluví v novém dílu Olympijského podcastu Radiožurnálu.
Petr Kadeřábek

23. únor 2021 35:31

Jsme švejci bez disciplíny, říká bývalý hokejista Martinec

Současným hráčům chybí víc zručnosti a lepší první kontakt s pukem, říká bývalý úspěšný hokejista a trenér Vladimír Martinec. „Jsme švejci. Jsme národ, který by si chtěl všechno zjednodušit,“ soudí. Mladé hráče by rád držel v jejich kategoriích a neposílal je předčasně mezi dospělé. Jak mu v kariéře pomohly hodiny strávené na rybníku v Lomnici nad Popelkou? Proč Ivan Hlinka nerad půjčoval spoluhráčům puk? A proč by ho jako trenér nechtěl mít v týmu? Poslechněte si podcast.