Příběhy Radiožurnálu
9. květen 2022

Poslechněte si podcast: Mámou potmě

Život v absolutní tmě si zdravý člověk dokáže jen těžko představit. A co teprve, když máte sami na starosti dvouleté dítě! Nevidomou maminku Alenu sleduje reportérka Veronika Hlaváčová ve svém časosběrném rozhlasovém dokumentu už od prvních měsíců jejího těhotenství. Jak zvládá sama péči o malou Šarlotku? V čem se musela nevidomá maminka přizpůsobit potřebám zdravé dcerky a co obnášejí třeba společné procházky na hřiště? Poslechněte si podcast.

20:16

Příběhy Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Na život v Česku se dá dívat z mnoha úhlů. Co zajímavého podnikají vynalézaví lidé kolem nás? Jaké to je, postavit se odhodlaně nelehkému osudu, který některým z nás do cesty postavil překážky v podobě hendikepu, nemoci nebo třeba složité ekonomické či rodinné situace? Která místa v Česku stojí za to navštívit a s jakými lidskými příběhy jsou spojená? Tím nejlepším, co naši reportéři natočili pro seriálové řady Radiožurnálu, vás v bonusovém podcastu provede Jiří Chum. 

Web

2. červen 2022 27:33

Kamerou po Česku

Tím nejlepším, co naši reportéři natočili pro seriálové řady Radiožurnálu, vás v bonusovém podcastu provede Jiří Chum.

30. květen 2022 17:00

Fenomén Plovárny

Tím nejlepším, co naši reportéři natočili pro seriálové řady Radiožurnálu, vás v bonusovém podcastu provede Jiří Chum.

26. květen 2022 17:46

90 let pražské ZOO

Tím nejlepším, co naši reportéři natočili pro seriálové řady Radiožurnálu, vás v bonusovém podcastu provede Jiří Chum.

23. květen 2022 19:29

Dobrodincem z přesvědčení

Tím nejlepším, co naši reportéři natočili pro seriálové řady Radiožurnálu, vás v bonusovém podcastu provede Jiří Chum.

19. květen 2022 21:05

Když jde o vteřiny

Policisté, hasiči, zdravotníci. Ti všichni vědí, že každá vteřina může zachránit život. Jak se cvičí hasiči na hromadná neštěstí? Jak se dá stresová práce na urgentním příjmu v nemocnici zvládat s úsměvem? Jak stresující je pro obyčejného člověka zachraňovat život na ulici pomocí defibrilátoru? A co se začne dít poté, co někdo zavolá na linku 158? Odpovědi najdete v sérii reportáží Ondřeje Vaňury a Martina Pařízka.

16. květen 2022 18:50

Jak bydlí Češi

Vysoké ceny nemovitostí a nedostatek bytů vedou lidi k nejrůznějším řešením. Chaty si lidé kupují nejen na rekreaci, ale čím dál častěji i k trvalému bydlení. Důvodem je bytová nouze a vysoké náklady na bydlení. Fenoménem posledních let je také spolubydlení. Platit 30tisícový měsíční nájem si běžný zaměstnanec nemůže dovolit, a tak lidé hledají další, se kterými by se na nájem složili. Poslechněte si příběhy Čechů, kteří se k bydlení postavili originálním způsobem.

12. květen 2022 18:42

Energie nad zlato

Zdražování energií se v poslední době nevyhnul nikdo. Vyšší ceny za elektřinu a plyn dopadly tvrdě hlavně na nejzranitelnější část populace - seniory a samoživitele. S problémy se potýkají i starostové měst a obcí, kteří musejí hledat mezery v rozpočtech , aby ušetřili. Po loňském krachu jednoho z největších dodavatelů, společnosti Bohemia Energy, se do problémů dostali i lidé, kteří si mysleli, že mají sjednané nízké ceny na dlouho dopředu.

5. květen 2022 25:18

150 let Plečnika

Světoznámý architekt Josip Plečnik se sice před 150 lety narodil ve Slovinsku, ale hodně toho udělal i u nás. Podílel se na úpravách Pražského hradu a stojí i za sakrální dominantou pražských Vinohrad – kostelem Nejsvětějšího srdce Páně. Svá díla zanechal také například ve Vídni nebo ve své rodné Lublani. Plečnikův rukopis nezapřeli ani jeho žáci. Během svého desetiletého působení na pražské UMPRUM vychoval hned několik výrazných osobností moderní architektury.

2. květen 2022 22:16

Kdo si hraje, nezlobí. Co stojí za tajemstvím úspěchu českých herních vývojářů

V počítačovém průmyslu se ročně protočí miliardy dolarů a dávno překonal celé filmové odvětví. Úspěch na trhu mají i česká studia, která oslovují hráče precizním zpracováním nebo působivou stránkou. Fanoušky českých videoher tak najdeme třeba i v USA, Rusku nebo Číně. Čeští vývojáři v posledních letech získali se svými interaktivními příběhy taky řadu mezinárodních cen. Za některými z nich se vydal reportér Martin Hrnčíř.