Bludičky
Sezóna 4Epizoda 315. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Maminko, kdy už se konečně najíme? Vánoční kouzla a věštění budoucnosti z drsných Krkonoš

V Bludičkách se tentokrát Jana s Kačkou vypravily do Krkonoš, kde se zamýšlely nad náročným osudem zdejších tkalců i nad lokálními vánočními zvyky. Některé z nich sloužily k předpovídání budoucnosti.

18:49

Bludičky

Vydává: Český rozhlas

Bludičky jsou podcastová série Radia Wave o cestování po krajině za neznámými příběhy, v pohorkách a s batohem na zádech.

Web

Sezóna 4Epizoda 65. leden 2022 18:46

Zimní Jizerky skrývají osudy těch, kteří se už nevrátili. Příběh Bílá smrt patří mezi výjimky

V posledním dílu zimní série se vypravíme na hřebeny Jizerských hor za příběhem známým pod názvem Bílá smrt. Před mnoha lety tady trojice poutníků zabloudila ve sněhové bouři. Před výpravou se Bludičky inspirovaly protagonisty příběhu a pořádně se posilnily cukrovím a sušenými datlemi.

Sezóna 4Epizoda 529. prosinec 2021 21:36

Doktor Kittel: jizerskohorský Faust, který se propsal i do pražských legend

V obci Krásná u Pěnčína, kdysi pojmenované Šumburk, žil v 18. století věhlasný léčitel. Jeho bohatství a zvláštní léčitelské praktiky vedly ke vzniku celé řady pověstí o jeho paktech s ďáblem. Mnoho z nich má hodně společného s postavou Fausta.

Sezóna 4Epizoda 422. prosinec 2021 20:55

Vánoční věštění a hranice mezi světem živých a mrtvých. Podkrkonoším po Erbenových stopách

Bludičky se vypravily do Miletína v Podkrkonoší, rodiště spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Našly i opuštěný hřbitov, který inspiroval baladu Svatební košile. K výletu je dovedla balada Štědrý den z proslulé sbírky Kytice. Často až hororové příběhy přináší čtenáři specifický druh poučení o tom, jak by měl vést svůj život. Podle jednoho z životopisců autora pochází temnota v Erbenově tvorbě z dětských traumat, která se odehrála právě v Miletíně.

Sezóna 4Epizoda 28. prosinec 2021 20:04

Vypsat se z osobní tragédie. Karolina Světlá objevila svůj talent v Podještědí

Jana hledá vášeň hlavně v 19. století, a tak do druhého dílu adventní série prosadila výlet do Světlé pod Ještědem, místa, které inspirovalo umělecký pseudonym Johanny Rottové, známé pod jménem Karolina Světlá. Kačce se do čtení spisovatelky, kterou znala jen z hodin povinné literatury, nejdřív vůbec nechtělo. Když se ale ponořila do jednoho z jejích románů, vypravěčskému stylu Světlé propadla.

Sezóna 4Epizoda 11. prosinec 2021 22:45

Po stopách „otce“ Čarodějova učně. Kdo proslavil příběh o chlapci bojujícím s černou magií?

Nejznámější verzi příběhu o čarodějově učni, který se dokázal vzepřít temnému učení svého mistra, sepsal rodák z Liberce Otfried Preussler. Sám přitom podobný příběh prožil.

Sezóna 3Epizoda 621. červenec 2021 20:49

Divoká hora, která není, čím se zdá. Kozákov skrývá příběh tajemného obyvatele

Hora Kozákov z dálky působí jako kompaktní kužel. Nepoučeného návštěvníka proto může překvapit, že při bližším zkoumání objeví hluboká skalnatá údolí, která ji z některých stran brázdí. Jednou z nečekaně divokých částí hory vede červená značka na kozákovskou Drábovnu. Dráboven je totiž v Českém ráji hned několik a v tomto případě se jedná o dobře chráněnou skalní místnost s okénkem a výhledem do kraje. Na přelomu 19. a 20. století ji jako úkryt využíval tajemný obyvatel.

Sezóna 3Epizoda 514. červenec 2021 21:52

Putování na Malou Skálu. Nahlédněte do Orlí jeskyně i života kontroverzní spisovatelky Glazarové

S Malou Skálou je spjatý osud kontroverzní postavy českého kulturního života – Jarmily Glazarové. Výjimečná spisovatelka, která se zapletla s komunistickým režimem 50. let, se v Malé Skále narodila a odpočívá i na zdejším hřbitově. Na cestě do jejího rodného místa prozkoumaly Bludičky pravý břeh Jizery, ostrý kopec Na Chocholce s Orlí jeskyní na vrcholu a malou přírodní rezervaci s pravěkými přesličkami.

Sezóna 3Epizoda 47. červenec 2021 15:02

Pohádkoví sloni, Simone de Beauvoir a Wolker. Bludičky tentokrát o krajině a dospívání

Bludičky zamířily do Lužických hor. Vybraly si svůj oblíbený dětský cíl, Sloní skály u Jitravy. S sebou si vzaly turistického průvodce z padesátých let, vzpomínky Simone de Beauvoir na léta dospívání, kdy cítila silný vztah k přírodě, a báseň Jiřího Wolkera.

Sezóna 3Epizoda 330. červen 2021 22:13

Podivín od Safírového potoka. Poznejte příběh Gustava Ginzela, svérázného dobrodruha z osady Jizerka

Horská pastvina Jizerka je oblíbeným výchozím místem turistů v zimě i v létě. Už méně z nich ale ví, jak staré jsou kořeny této osady nebo co sem původně lidi přivedlo. Bludičky se sem vypravily za příběhem dobrodruha a světoběžníka Gustava Ginzela. Vzpomínky na něj sesbíral Jan Šebelka v knize s názvem Podivín, který okrášlil svět. Z knihy Bludičky vybraly nejpeprnější historky a přidaly něco vlastních zkušeností i pohled dalších dvou spisovatelů.