Leonardo Plus
19. březen 2023

Poslechněte si podcast: Máme za sebou šestou nejteplejší zimu za posledních 248 let. Jaký to má vliv na planetu a ledovce?

Jaké dopady má klimatická změna na ledovce a jak jejich ubývání dále ovlivňuje další regiony? Hostem Leonarda Plus je polární ekoložka Marie Šabacká z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

49:20

Leonardo Plus

Vydává: Český rozhlas

Setkání s významnými českými vědci a odborníky, kteří umí zaujmout.

Web

Před čtyřmi dny 48:50

Půda nad zlato? Pohrdáme jí a zastavujeme ji, říká architektka

Venkovský prostor tvoří více než tři čtvrtiny rozlohy Česka. Jeho role se ale v průběhu staletí změnila, včetně obyvatelstva, které dnešním vesnicím dává novou tvář. Jak vypadá současný venkovský urbanismus? A co podobu vesnic určuje a ovlivňuje? V Leonardu Plus vysvětluje architektka a proděkanka ČVUT Zuzana Pešková, která pro pořad popsala několik středočeských obcích poblíž Kladna a na Křivoklátsku.

Před týdnem 49:57

Válek přibývá. Zabránit jim může jedině diplomacie spojená s vojenským odstrašením, říká expert

Války a konflikty, které vloni vypukly, bohužel pokračují a některé z nich mají výbušný potenciál se propojit s dalšími konflikty a vyvolat globální krizi. Organizace International Crisis Group sídlící v Bruselu vydává každý rok seznam deseti konfliktů, které by se měly bedlivě sledovat. „Za poslední půldruhé dekády počet válek narůstá. Upozorňujeme na ně a snažíme se nastolit agendu pro politiky,“ vysvětluje pro Leonardo Plus viceprezident organizace Richard Atwood.

Před 2 týdny 49:23

Splněné přání popraveného ornitologa Veleslava Wahla. Vychází kniha Pražské ptactvo 1800–2020

Kniha Pražské ptactvo 1800–2020 navazuje na práci ornitologa Veleslava Wahla popraveného za působení v odboji. „Hlavním impulzem pro vydání bylo jeho přání, aby knížka byla zrenovována, doplněna o současné znalosti. Byl to dluh, který jsme teď konečně splatili,“ říká Ondřej Sedláček, ornitolog a odborník na praktickou ochranu přírody.

Před 3 týdny 50:09

Vojtko: Zostuzování vrstevníky i sociální sítě. V pubertě se nejvíce rozvíjí náhled na vlastní tělo

Vnímání vlastního těla je podle průzkumů v západoevropské kultuře výrazně neuspokojivé. Například loni bylo mezi dospívajícími zjištěno, že 19,6 procenta dívek a 6,8 procenta chlapců vykazuje významnou nespokojenost. Daleko vyšší poměry jsou u dívek. Co to zapříčiňuje? V pořadu Leonardo Plus odpovídá párový terapeut Jan Vojtko.

25. únor 2024 49:25

Písně inspirované lidovou hudbou zažívají renesanci, říká muzikoložka Velická

Na letošní rok připadla výročí mnoha českých skladatelů. Nejen jejich přínos připomíná Rok české hudby. „Ten má být skrze připomenutí našich velikánů také podnětem k tomu, abychom hudbou žili,“ říká pro Leonardo Plus muzikoložka a šéfredaktorka hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha Eva Velická. Co je pro českou píseň typické a jak pronikla do světa?

18. únor 2024 49:18

České zdravotnictví na tom nikdy nebylo lépe. Nevíme ale, zdali se to podaří udržet, soudí lékař

Do 25 let se má počet lidí v Česku nad 65 let zdvojnásobit. Z prognóz vyplývá, že do roku 2050 má přibýt milion seniorů, z nichž by mělo asi 350 tisíc být závislých na péči jiných osob nebo institucí. Jaký zdravotnický systém bychom v té době měli mít? V pořadu Leonardo Plus vysvětluje expert na efektivitu zdravotního systému a přednosta Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Michal Koščík.

11. únor 2024 49:59

Příroda je jeden z kapitálů. USA i Čína jej měří a spojují s výkonností hospodářství, říká expert

Organizace spojených národů vytvořila koncept, který se zabývá takzvaným účetnictvím přírodního kapitálu. Cílem je zjistit, jak ekosystémy ovlivňují ekonomiku a společnost. Proč je to důležité a jak to můžeme měřit? V pořadu Leonardo Plus vysvětluje Tomáš Baďura z institutu Czech Globe, který se věnuje environmentální ekonomii.

4. únor 2024 48:54

Roboti nezvládají věšet prádlo. Pomoct jim může umělá kůže fungující jako touchpad, popisuje vědec

Roboti mohou mít mnoho podob a jejich vývoj zdánlivě kopíruje evoluci člověka. Funkční humanoidní robot je tak pro vědce a techniky doposud velkou výzvou. Proč tomu tak je? „Věci, které jsou pro člověka naprosto přirozené, jako je chůze do schodů, jsou pro stroj z mnoha důvodu komplikované,“ popisuje pro Leonardo Plus Tomáš Svoboda, vedoucí Katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

28. leden 2024 49:28

Biolog: Spojené jako kostky lega. Ocásek ještěrky je odolný, ale umí se utrhnout ve správnou chvíli

Často máme dojem, že my lidé jsme na planetě tvory nejdokonalejšími, ale při zkoumání jiných živočichů zjistíme, že se jim v některých ohledech ani zdaleka nevyrovnáme. Nedokážeme rychle regenerovat a vyléčit si sami fatální zranění, neumíme v případě nebezpečí odhodit část těla a zařídit si to tak, aby nám okamžitě narostla nová. Jak to jiní živočichové umí? To vysvětluje pro Leonardo Plus biolog Jaroslav Petr.

21. leden 2024 49:29

Člověk na Marsu? Na astronauty by čekaly ostré kameny, toxický prach i smrtící záření, míní vědec

Jak reálná je výprava člověka na Mars, nebo dokonce kolonizace Marsu? „Představte si kamenitou poušť, kde je množství ostrých načervenalých kamenů. Ve sci-fi je vše snadné, reálně ale musíte na Mars dostat obrovské množství vybavení,“ vysvětluje Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd, geolog, spisovatel a popularizátor vědy, člen poradního panelu Evropské kosmické agentury pro výběr sond k průzkumu naší sluneční soustavy.