Vinohradská 12
22. leden 2020

Poslechněte si podcast: Malý brhlíček a něco sladkého do zobáčku.

Trestní stíhání Libora Grygárka nedávno definitivně zastavil soud. Někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze policisté osm let podezřívali ze zneužití pravomoci kvůli kontaktům s pražskými lobbisty. Nic z toho ale neprokázali. Proč po letech mlčení Grygárek svolil k velkému rozhovoru? A považuje vztahy s kontroverzními pražskými podnikateli za chybu? Odpovídá reportérka Markéta Chaloupská.

25:05

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Včera 20:14

Andrew Tate: muž, který nenávidí ženy?

Influencer, bývalý kick-boxer, ale taky misogyn, který byl už loni v Rumunsku obžalovaný ze znásilnění a z obchodu s lidmi. Teď ho zatkli znovu. Britové ho viní ze sexuálního napadení. Tématu se věnuje Jolana Humpálová, zástupkyně šéfredaktora serveru Voxpot. Ptá se Matěj Skalický.

Před dvěma dny 22:55

Příliš drahý unikát: Proč máme v Česku tolik obcí?

Tisíce obcí v Česku. Není jich moc? Ptají se opakovaně experti Národní ekonomické rady vlády. Takže jaké je řešení – zrušit je? Čemu to pomůže? A není to škoda? Téma pro ekonomku Janu Matesovou, bývalou zástupkyni Česka ve Světové bance. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 23:58

Česko na koberečku. Kvůli romským dětem

Diskriminace romských dětí ve vzdělávání pokračuje. I po 16 letech od prohraného případu u Evropské soudu pro lidská práva. Ministerstvo školství má prý ale plán, co s tím. Detaily znají kolegyně Jana Karasová z domácí redakce Českého rozhlasu a Anna Košlerová z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 22:05

Svědectví z Gazy

Gaza z místa. Získali jsme svědectví Lékařů bez hranic přímo z Rafáhu. A informacemi o aktuálním dění ho doplní blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu. Tady je Vinohradská 12 se Stanislavem Havlíčkem a Štěpánem Macháčkem. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:14

Podvod a sebevražda. Jak Sokolům uletěly miliony

Takový podvod Sokolové nepamatují. Měli přijít o skoro 50 milionů korun. Asistentka šéfky České obce sokolské si za ně prý koupila kabelky, šperky, dovolené a tak dále. Jak je možné, že na to po léta nikdo nepřišel? Nebo snad ano? Dalibora Bártka z Reportérů ČT se ptá Matěj Skalický.

Před týdnem 21:43

Strach z Donalda Trumpa

Nikki Haleyová ukončuje prezidentskou kampaň. Příštím vládcem Bílého domu bude velmi pravděpodobně Donald Trump, nebo Joe Biden. Tým Vinohradské 12 poprosil o komentář Igora Lukeše, profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě v USA. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 27:40

Pithart & Radičová: Ztrácí Slovensko přítele?

Bývalý premiér, bývalá premiérka. Co říkají na česko-slovenskou mezivládní roztržku? Skutečně může rozdílný postoj k ruské invazi na Ukrajinu rozkmotřit staré dobré přátele? O tom diskutují speciální hosté dnešní Vinohradské 12 – Iveta Radičová a Petr Pithart. Ptá se Matěj Skalický

Před týdnem 22:30

Roztržka se Slováky. Je to vážné?

Krize přátelství. Praha a Bratislava se dostaly do možná největší roztržky od rozpadu federace. Česká vláda zrušila mezivládní konzultace s Ficovým kabinetem. Téma pro Pavlínu Nečáskovou, moderátorku Českého rozhlasu Plus a bývalou zpravodajkou na Slovensku. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:49

Janek Rubeš a bankomaty

Nevybírejte z bankomatů společnosti Euronet, vyzvaly některé české banky. Proč? Kvůli tlačítku na displeji Hotovost a zůstatek. Člověk vybere peníze a banka mu strhne poplatek, se kterým nemusí počítat. Téma Janka Rubeše, spoluautora investigativních reportáží na YouTubu pod značkou Kluci z Prahy a Honest Guide. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 20:18

Teroristé v důchodu. Němci znovu na stopě RAF

Teroristé v důchodu. Proč se Němcům stále nedaří chytit všechny bývalé členy Frakce Rudé armády (RAF)? Co to vůbec bylo za organizaci? A proč zrovna teď budí takovou pozornost? Razie, pátrání, napínavý příběh. Všechno podstatné o něm ví berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Václav Jabůrek. Ptá se Matěj Skalický.