Magazín Leonardo
19. září 2021

Poslechněte si podcast: Jak může v boji s covidem pomoci monoklonální léčba?

Kdo je pro a kdo proti ukončenému screeningu školáků na covidový virus? Jak zřejmě vypadala sv. Ludmila, jejíž vraždu jsme si připomněli tento týden? Ve světě přibývá firem vyvíjejících technologie na zadržování oxidu uhličitého ze vzduchu a jeho ukládání v podzemí. Největší z nich tento měsíc začala fungovat na Islandu. Týdenní souhrn dění na poli vědy a techniky moderuje David Šťáhlavský.

25:50

Magazín Leonardo

Vydává: Český rozhlas

Magazín aktuálních informací a zajímavostí z různých oblastí vědeckého světa.

Web

24. leden 2022 29:35

Věda a technologie v přímém přenosu

26. prosinec 2021 25:55

Pohádky pod vědeckým drobnohledem

Jak se dorozumívají mravenci a opravdu by mohli přinést Jiříkovi všechny perly? A co pohádkový poustevník, který chtěl uniknout čertovskému pokušení tím, že jedl kobylky? Bylo to kaloricky rozumné? Na pohádky z pohledu vědy se zaměří sváteční Magazín Leonardo. Připravil a moderuje David Šťáhlavský.

19. prosinec 2021 25:48

Jaká je výhoda covidového testování pomocí biočipů?

Čeští vědci jako první na světě vyvinuli test, který je rychlý jako antigenní a zároveň spolehlivý jako PCR metoda. Proč proti covidu-19 očkovat menší děti? Brazílie zažívá nejhorší sucho za posledních několik desetiletí. Zrychluje kvůli tomu kácení deštných pralesů i zdražování základních zemědělských komodit. V 98 letech zemřel nestor české geologie Zdeněk Kukal. Moderuje Martina Rasch.

12. prosinec 2021 25:53

Co vědci aktuálně vědí o variantě koronaviru s názvem omikron?

Jak je to s měřením protilátek a jejich vlivu na nutnost očkování proti nemoci covid-19? Na ostrově v Indickém oceánu zkoumají přírodu vědci z Brna. Analýza pohnutek, které vedly k vraždě Johna Lennona roku 1981. Moderuje David Šťáhlavský.

5. prosinec 2021 25:58

Debaty o očkování a situace kolem nové mutace koronaviru s názvem omikron

Další témata: Klady a zápory LED diod. Přístroj, který detailně monitoruje EKG. Nově chráněné pralesy na Slovensku. Největší vodní elektrárna v severní Itálii. Moderuje David Šťáhlavský.

28. listopad 2021 25:50

Očkování dětí proti covidu-19

Jak bojují s covidem okolní země? V Kalifornii odstartovala první testovací mise obrany planety Země před asteroidy.

21. listopad 2021 25:55

Vývoj pandemie nemoci covid-19 a názory vědců na další opatření

Další témata: Cenu za komunikaci změny klimatu letos získal bioklimatolog Miroslav Trnka. Klimatický summit v Glasgow. Projekt „chytrých oken“, které pomáhají uspořit elektrickou energii. Připravil a moderuje David Šťáhlavský.

14. listopad 2021 25:45

Klimatická konference COP26 ve skotském Glasgow a vývoj pandemie covidu-19

Pořad připravil David Šťáhlavský.

7. listopad 2021 26:00

Některé rostliny mohou být na mráz či sucho připravené. Díky mezigenerační paměti

Šíření koronaviru v Česku zrychluje. Klimatická konference ve skotském Glasgow. Týden Akademie věd. Připravil David Šťáhlavský.

31. říjen 2021 25:58

Covid sílí nejen v Česku, ale i v dalších zemích Evropy

Proč opět rostou čísla nakažených i hospitalizovaných? Vědcům se podařilo identifikovat už téměř pět tisíc planet mimo Sluneční soustavu. Unikátní projekt na odhalování invazních druhů. Připravil David Šťáhlavský.