Magazín Experiment
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Trámy z více druhů dřeva nebo 3D tisk budov. Nové technologie by mohly proměnit stavebnictví

Moderní technologie se neuplatňují jen při navrhování domů, ale i v samotném stavebnictví. Vědci například hledají nové materiály anebo vyvíjejí možnosti 3D tisku domů. Podle Davida Bečkovského z Ústavu pozemního stavitelství Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně jsou některé revoluční změny ve stavebnictví už prakticky nadohled.

04:50

Magazín Experiment

Vydává: Český rozhlas

Vědecko-technologický magazín Radiožurnálu. Zabýváme se nejnovějšími vynálezy a zjišťujeme, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak?

Web

Před pěti dny 20:32

Magazín Experiment: Proč obhajovat absolventské práce ve VR? A jak žije první dítě ze zkumavky?

0:00 obhajoby bakalářských prací ve virtuální realitě;4:10 robotická budoucnost stavitelství;8:19 nástroj řízeného zničení kosmické stanice;9:07 simulace výtoku lávy želatinou;12:38 archeologové přepluli Egejské moře v pravěkém člunu;16:16 rozhovor s prvním dítětem ze zkumavky

Před týdnem 04:45

Endofytické houby pomáhají rostlinám prospívat i v zasolené půdě. Vděčí za to buněčné pumpě

Zasolení půdy na plodiny působí podobně jako sucho. Podle vědců bylo například jedním z důvodů úpadku mezopotámských civilizací a dnes celosvětově trápí až pětinu všech zemědělských oblastí. Výzkumníci ale už delší dobu znají houby, které s tím zemědělcům mohou pomoci. Nikdo ale zatím nepopsal mechanismus takové spolupráce hub a rostlin. Tedy dokud se na to nezaměřili vědci z Mendelovy univerzity.

Před týdnem 04:36

Kristýna roky trpěla následky žilní trombózy. Teď je díky miniinvazivnímu zákroku v pořádku

Chronická pánevní trombóza má na svědomí otoky nohy, křečové žíly, ale i bércové vředy. Na sál se u nás kvůli ní dostane několik desítek lidí ročně. Onemocnění postihuje žíly, které jsou v končetině nejvýše a vedou až do oblasti pánve. Při zákroku musejí lékaři nejprve uzavřenou žílu najít a pak ji pomocí speciálních balonků roztáhnout. Ve vinohradské nemocnici v Praze se na tyto zákroky specializují.

Před týdnem 23:18

Magazín Experiment: Kdy poletí do vesmíru druhý Čech? A jak mohou houby pomoct v odsolování půdy?

00:00 témata magazínu00:39 Česká cesta do vesmíru04:43 rozhovor s Václavem Koberou08:51 železná opona v Bělověžském pralese10:43 houby pro plodiny v zasolené půdě14:53 chronická pánevní trombóza

Před 2 týdny 04:48

Naše vědomí a svobodná vůle fungují na kvantovém principu, tvrdí italský vědec

Chtěl vyvinout počítač, který by měl vědomí jako člověk – místo toho ale zjistil, že to nikdy možné nebude. Italský vědec Federico Faggin, autor převratných vynálezů, jako je mikroprocesor nebo dotyková obrazovka, dnes pracuje na nové teorii vědomí. V Praze nedávno vyšla jeho nová kniha v anglickém překladu. Ve svých dalších experimentech chce například zjistit, jestli mají vědomí i rostliny, což by mohlo jeho teorii buď podpořit, nebo vyvrátit.

Před 2 týdny 04:45

Pracuje 24/7 za stovku na den. Obecní chatbot si v Mokré-Horákov nemohou vynachválit

Nedávno jste se přistěhovali a nevíte, co všechno si potřebujete vyřídit, do jakých kroužků můžete přihlásit děti a kam po tom všem jít večer za kulturou? Zeptejte se chatbota! Obyvatelé Mokré-Horákov na Brněnsku mohou jako první v Česku využívat obecní umělou inteligenci. Odpoví na jakoukoliv otázku o obci, místním i úředníkům šetří čas, a navíc umí projevovat empatii.

Před 2 týdny 23:52

Magazín Experiment: Proč se Češi bojí větrných elektráren? A jak obecní úřad využívá chatbota?

00:00 Témata Magazínu Experiment00:29 Mýty o větrných elektrárnách04:38 Recyklace sklolaminátových lopatek turbín08:47 Den větru a mlýnské desatero10:52 První český obecní chatbot na bázi AI15:02 Chatbot Honzík pro starosty a úředníky19:02 Teorie vědomí

Před 3 týdny 04:47

Každá minuta může rozhodnout. Zdravotníkům v IKEM pomáhá v boji s časem aplikace zCase

V pražském IKEM před necelými pěti lety začali využívat systém zCase, který propojuje dispečink zdravotnické záchranné služby s akutním příjmem v nemocnici prostřednictvím speciální aplikace. Personál nemocnice díky němu dostane informaci o blížícím se příjezdu akutního pacienta v reálném čase přímo do mobilu. V případě potřeby se tak pacient dostane na sál dříve.

Před 3 týdny 23:41

Magazín Experiment Speciál: Jak vypadá zásah záchranářů s vrtulníkem?

00:00 témata magazínu00:41 rozhovor s Davidem Holešem, náměstkem ředitele pro zdravotní péči Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje06:44 informace o pacientovi už po cestě sanitkou10:56 zásoby krve na palubě vrtulníku14:47 rozhovor Davidem Holešem o využívání zásob krve ve vrtulnících19:16 rozhovor Davidem Holešem o tom, jaké mají Češi povědomí o první pomoci