Magazín Experiment
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Při testu písek, naostro třeba zbraně. Experti u Prahy testovali vlastnosti nových vojenských padáků

Vojenský technický ústav testuje nové padáky pro českou armádu. Experty zajímá jejich pevnost, odolnost i ovladatelnost. A samozřejmě rychlost otevření. Jejich funkce ověřují nejen v laboratoři, ale především přímo v terénu, shozem z právě letícího armádního letounu.

03:45

Magazín Experiment

Vydává: Český rozhlas

Vědecko-technologický magazín Radiožurnálu. Zabýváme se nejnovějšími vynálezy a zjišťujeme, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak?

Web

Před dvěma dny 20:27

Magazín Experiment: Jak vypadá Santiniho dílo v rozšířené realitě? A jak účinkuje hnojivo z peří?

00:00 témata magazínu00:30 Santiniho kaple ve virtuální realitě04:30 hnojivo z peří07:50 hvězdárna Ondřejov08:50 výzkum lékových hladin12:30 užívání psychofarmak v těhotenství16:20 indický chemik Pradeep T

Před pěti dny 04:01

Jak si doma vyrobit oblak? Stačí k tomu šest běžně dostupných věcí a trochu fyzikálních znalostí

Plují nám nad hlavami oblaky, nebo mraky? To záleží na tom, kdo se na oblohu dívá. Zatímco laik většinou vidí „mrak“, meteorolog zásadně použije výraz oblak. Proč? Vysvětlení najdete v českém online meteorologickém slovníku, který zahrnuje několik tisíc odborných výrazů. Na jeho vzniku se podíleli mimo jiné i akademici z Ústavu fyziky atmosféry. Jeden z nich také vědecké reportérce Evě Kézrové názorně předvedl, že vyrobit si doma oblak, není nic těžkého.

Před šesti dny 03:57

Avarské ženy rodily děti svému muži i jeho bratrům a otci, popisuje archeoložka

Mezinárodní tým vědců zkoumal v uplynulých letech rozsáhlá pohřebiště na území dnešního Maďarska mezi Tisou a Dunajem, kde se v raném středověku nacházelo centrum avarské říše. Vědci analyzovali DNA z kostí a d ošli k překvapivému zjištění, že hodně nebožtíků bylo vzájemně příbuzných. Co to o avarské společnosti vypovídá, vysvětlila redaktorovi Michalu Šafaříkovi archeoložka Zuzana Hofmanová z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity.

Před týdnem 19:59

Magazín Experiment: Jak pomáhá umělá inteligence najít plicní nádor? A dá se vyrobit oblak?

00:00 témata magazínu00:49 navigovaná bronchoskopie04:44 rozhovor s Jiřím Votrubou08:38 vítězství českých gymnazistů v soutěži NASA12:02 jak vyrobit oblak16:03 mnohomužství středověkých Avarů

Před týdnem 03:33

Konce chromozomů jsou možná klíč k novému způsobu léčby rakoviny, popisuje nobelista Thomas Cech

Za přelomové objevy o fungování RNA získal Nobelovu cenu a dědičnost zkoumá i ve svých 76 letech dál. Američan s českými předky Thomas Cech se už poněkolikáté vrátil do Brna. Tentokrát aby převzal čestný doktorát Masarykovy univerzity, ale nejen kvůli tomu. S brněnskou univerzitou totiž dlouhodobě spolupracuje.

Před 2 týdny 22:15

Magazín Experiment: Jaro a sport, proč to nemusí být ideální kombinace? A jak se testují padáky?

00:00 témata magazínu00:30 jak se testují padáky?04:15 záchranné padáky pro letouny08:05 infikovaná klíšťata09:55 vliv jarních výkyv teplot na zdraví14:00 rozhovor s Alešem Linhartem18:45 na čem pracuje Thomas Cech?

Před 2 týdny 04:25

Čerstvá zelenina po celý rok, úsporně a bez práce? Chytrý skleník brněnského start-upu umí zázraky

Chtěli byste si pěstovat vlastní zeleninu, ale nemáte čas ani energii? Mohl by to vyřešit chytrý a téměř samoobslužný skleník, který vyvíjí brněnský vědec David Bažout. Jeho inovace dokáže proměnit i desítky let starou skleněnou boudičku v téměř samoobslužnou továrnu na zeleninu. Ta je navíc ekologicky šetrnější než staré skleníky a spotřebuje méně energie.

Před 2 týdny 04:25

Méně práce, víc času pro zvířata. Chytrý kravín je řešení, které si pochvalují farmáři i dobytek

Kravín na farmě rodiny Novákových v Oboře u Malšic na první pohled vypadá úplně obyčejně. Jeho tajemství se skrývá uvnitř. Tam najdete velkého modro-stříbrného robota, který se už dva roky o zvířata stará a výrazně tak šetří práci zdejšímu personálu. Krávy se k němu totiž samy chodí podojit.

Před 3 týdny 24:12

Magazín Experiment ŽIVĚ z rodinné cirkulární farmy u Tábora

00:00 Témata Magazínu00:36 Moderní technologie v zemědělství07:02 Bioplynová stanice a energetická soběstačnost12:29 Robotický inteligentní kravín16:53 Inteligentní skleník pro zahrádkáře21:17 Cirkulární farmaření