Magazín Experiment
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Magazín Experiment: Jak opravit zvony bez svařování? A jak se vyhnout žlučníkovému záchvatu?

00:37 technika opravy historických zvonů;04:33 slitina pro výrobu zvonů se nemění;08:39 družice českých středoškoláků;10:22 rizika žlučníkových problémů;14:01 refluxní choroba jícnu aneb pálení žáhy;17:51 proč voní každý strom jinak?

21:49

Magazín Experiment

Vydává: Český rozhlas

Vědecko-technologický magazín Radiožurnálu. Zabýváme se nejnovějšími vynálezy a zjišťujeme, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak?

Web

Před třemi dny 01:54

Jak připravit dětem atraktivní, a přitom zdravé jídlo? Brněnští vědci se to učí na fastfoodu

I zdravé jídlo by podle brněnských vědců mohlo obézní děti lákat podobně jako fast food. V eyetrackingové laboratoři proto sledovali, co se jim na různých jídlech nejvíc líbí. Na základě získaných dat chtějí vytvořit pro rodiče návod, jak připravit atraktivní, a přitom zdravé jídlo. Pro děti navíc chystají speciální mobilní aplikaci.

Před pěti dny 03:58

Česká technologie Kardi AI monitoruje srdce s pomocí umělé inteligence. Mohla by nahradit Holter

Pravidelný srdeční rytmus dnes dokážou kontrolovat nejrůznější aplikace nebo třeba chytré hodinky. K nejúspěšnějším technologickým inovacím poslední doby se řadí i česká aplikace Kardi AI, která s pomocí umělé inteligence odhaluje srdeční arytmie. Na jejím testování se podílejí i lékaři z Fakultní nemocnice Ostrava. Aktuálně pracují na dodatečné klinické zkoušce.

Před týdnem 20:28

Magazín Experiment: Srdce v hlavní roli. Dobydou české vynálezy světovou medicínu?

00:00 témata magazínu00:25 nový katetr v Nemocnici Na Homolce04:20 rozhovor s Mikulášem Mlčkem08:00 zdravý jídelníček pro obézní děti09:50 aplikace CardiAI13:50 rozhovor s Tomášem Skálou17:35 meteorický roj Geminidy

Před týdnem 03:46

Stárnutí nemusí být nutně jen úpadek, věří americká historička. Natočila film o zrání sýrů – i lidí

Lidé mohou zrát jako víno – nebo jako sýry. Souvislostí mezi dozráváním sýrových kultur a lidského charakteru si povšimla americká historička Robyn Metcalfeová. Podle jejího námětu vznikl dokumentární film Dozrávání.

Před týdnem 03:54

Zvířecí krmiva z umělého masa? Český start-up získal jako první v Evropě registraci pro výrobu

Maso budoucnosti by v sobě mohlo mít jen jednu zvířecí buňku. Alespoň takový je základ suroviny pro zvířecí krmivo vyvinuté českým start-upem Bene Meat. Nedávno za něj dostal i ocenění Česká hlava.

Před 2 týdny 20:02

Magazín Experiment: Jak funguje poloaktivní odpružení? A kdy čeští psi a kočky ochutnají umělé maso?

00:00 témata magazínu00:30 speciální odpružení pro kola a motorky04:09 příprava na výuku s pomocí AI07:30 pozorování planety Jupiter08:50 pěstování krmiv pro zvířata12:43 alternativní masová surovina pro člověka16:16 dozrávání sýrů a lidské stárnutí

Před 2 týdny 03:31

Cesta Čecha do vesmíru je reálná, říká šéf výcvikového střediska astronautů ESA

V evropském středisku astronautů (EAC) v Kolíně nad Rýnem se školí a cvičí nejen Aleš Svoboda, ale i budoucí astronauti z dalších zemí. Šéfuje mu Frank De Winne, zkušený belgický astronaut, který ve vesmíru strávil celkem 198 dní 17 hodin a 34 minut. Poprvé se na oběžnou dráhu vydal v roce 2002 a pak ještě o sedm let později, kdy na Mezinárodní vesmírné stanici strávil šest měsíců. Společně s kolegy z dalších zemí tehdy připravovali ISS na její současnou „zlatou éru“.

Před 3 týdny 21:49

Magazín Experiment SPECIÁL: Prohlédněte si výcvikové středisko ESA s astronautem Alešem Svobodou

00:00 témata magazínu00:30 jak vypadá výcvik astronauta?05:15 výcvikový bazén10:05 antigravitační běžecký pás14:15 rozhovor s Frankem Davinem17:45 další harmonogram výcviku

Před 3 týdny 03:53

Pesticidy, arzen, těžké kovy i uran. Vynález indického vědce pomohl k nezávadné vodě milionům lidí

Miliony lidí v Indii mají čistší pitnou vodu díky nanočásticovým filtrům. Špičkové technologie nemusejí být drahé a mohou spolehlivě fungovat i na venkově. Materiály použitelné v praxi vynalezl se svým týmem fyzikální chemik z Indického technologického institutu v Madrásu, Thalappil Pradeep.