Magazín Experiment
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Lékařovo elektronické oko. Jak umělá inteligence pomáhá při diagnostice rakoviny prostaty?

Už přes 1500 vzorků prostaty vyšetřili lékaři v Bioptické laboratoři v Plzni s pomocí umělé inteligence. Program, který je unikátní i v Evropě, tu začali využívat letos na jaře jako první u nás. Vzorky tkáně prostaty se odebírají u mužů při podezření na nádor. Aby je mohla umělá inteligence vyhodnotit, musí je zdravotníci nejprve zpracovat v laboratoři.

03:47

Magazín Experiment

Vydává: Český rozhlas

Vědecko-technologický magazín Radiožurnálu. Zabýváme se nejnovějšími vynálezy a zjišťujeme, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak?

Web

Před třemi dny 20:43

Magazín Experiment: Jak bojovat s bakteriemi, na něž nezabírají antibiotika? A kde pozorovat kometu?

00:00 témata magazínu00:20 Nobelovy ceny za vědu02:50 peptidy proti rezistentním bakteriím07:00 focení bakteriofágů10:45 AI a vyhodnocování vzorků prostaty14:30 rozhovor s Romanem Zachovalem18:30 pozorování komety

Před pěti dny 03:47

V CERN se všichni snaží dohodnout. Ve vědě diplomacie funguje lépe než v OSN, říká izraelský fyzik

Evropské centrum nukleárního výzkumu CERN, které letos slaví 70 let své existence, vzniklo nejen kvůli vědě. Mělo také znovu sjednotit evropské země po druhé světové válce. Od začátku to byl těžký úkol i kvůli železné oponě, ale nakonec se to podařilo – a vědecká diplomacie tam funguje dodnes, říká izraelský fyzik Eliezer Rabinovici, předseda rady CERN a zakladatel blízkovýchodní vědecké organizace SESAME.

Před týdnem 04:01

Barvy a kompozice nestačí. Umělá inteligence skutečný obraz namalovat nedokáže

Obrazy namalované umělou inteligencí vypadají jinak, než když je vytvoří člověk. Chybí jim emoce. V zajímavém experimentu to zjistili odborníci z Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Ostravské technické univerzity. Nejprve obrazy malovala malířka Klára Sedlo a podle nich pak umělá inteligence. Výsledek mohou lidé vidět až do konce října ve fakultní Galerii FEIKA.

Před týdnem 20:56

Magazín Experiment: Boty na míru z křesla v obýváku? A dokáže AI namalovat obraz jako člověk?

00:00 Témata Magazínu Experiment00:23 3D technologie a výroba bot na míru z pohodlí domova04:11 Rozhovor s podologem Jaroslavem Fešarem08:06 Ekologická náhrada chemických postřiků10:37 Výzkumné centrum CERN13:03 Vědecká diplomacie a rozhovor s předsedou Rady CERN16:54 Obrazy namalované umělou inteligencí

Před týdnem 04:30

Abeceda záchrany života prokazatelně snižuje úmrtnost v urgentní medicíně, vysvětluje traumatolog

Ve víc než sto zemích na světě se lékaři traumatologové učí záchranné postupy způsobem, který vyvinula Americká chirurgická společnost. Takzvaný ATLS (Advanced Trauma Life Support) neboli Pokročilý systém podpory života vznikl téměř před padesáti lety. Jak se od té doby zlepšila péče o zraněné, vysvětluje v rozhovoru vědeckého reportéra Martina Srba regionální vedoucí ATLS kurzů, norský traumatolog z univerzitní nemocnice v Oslu, Jorgen Jorgensen.

Před 2 týdny 04:04

Resynchronizační léčba pomáhá pacientům s pokročilým srdečním selháním už 25 let

S některou z nemocí srdce a cév přichází k lékaři 2 miliony Čechů ročně. Česko je přitom díky vysoce specializovaným kardiologickým centrům v léčbě srdečních onemocnění na světové špici. Například v pražském IKEM začali pacientům s pokročilým srdečním selháním zavádět oboukomorové stimulátory už před čtvrt stoletím, jako jedni z prvních Evropě. Dnes jich tu implantují až 250 ročně.

Před 2 týdny 25:26

Magazín Experiment: Je na obzoru český lék na Angelmanův syndrom? A jak se pečuje o Korunní komoru?

00:25 Genová terapie Angelmanova syndromu04:44 Testování léku na Angelmanův syndrom na myších09:00 Korunní komora v Katedrále svatého Víta13:04 Nemoci srdce a oboukomorové stimulátory17:07 Rozhovor s místopředsedou české kardiologické společnosti, Alešem Linhartem20:55 Rozhovor s regionálním vedoucím ATLS kurzů Jorgenem Jorgensenem

Před 2 týdny 03:57

Zaplavené dokumenty nebo fotografie je potřeba urychleně zmrazit, pak teprve sušit, radí expertka

Národní technické muzeum nabízí pomocnou ruku při záchraně archiválií zasažených povodní. Muzeím, galeriím i archivům poskytne mrazicí box v Čelákovicích a vysoušecí pracoviště v Praze. Lidem pak radí zaplavené dokumenty šokově zmrazit na minus 20 °C, a to co nejdříve, než je nadobro zničí bakterie a plísně.

Před 3 týdny 19:39

Magazín Experiment: Jak si umíme díky vědě poradit s následky povodní?

Za jak dlouho se dá vysušit zaplavený dům? Jak zachránit vyplavené dokumenty nebo fotografie? A v čem pomáhají po povodni statikům satelitní snímky z vesmíru? Poslechněte si popovodňový Magazín Experiment.