Magazín Experiment
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Endoskopické zmenšení žaludku je minimálně invazivní, a navíc se dá vrátit zpátky, vysvětluje expert

Speciálně pro obézní pacienty vyvinul americký lékař Christopher Thompson operaci žaludku, která se dá vrátit zpátky. Je určená těm, kterým se nedaří zhubnout jinými způsoby. Nejnovější zdokonalení své metody předvedl na endoskopickém kongresu v Praze. „Můžeme operovat minimálně invazivně – skrz ústa, žádné řezy. Pacienti se vrátí brzy do práce a mohou začít brzy cvičit. To jim pak pomáhá udržet si hmotnost,“ vysvětluje lékař z bostonské nemocnice Brigham and Women Hospital.

03:25

Magazín Experiment

Vydává: Český rozhlas

Vědecko-technologický magazín Radiožurnálu. Zabýváme se nejnovějšími vynálezy a zjišťujeme, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak?

Web

Včera 04:03

Česká cesta do vesmíru zprostředkuje 20 studentům zážitky ze stavu bez tíže

Cílem projektu Česká cesta do vesmíru je vyslat opět na oběžnou dráhu českého astronauta Aleše Svobodu. Kromě toho ale zahrnuje také celou řadu aktivit zaměřených na vzdělávání a popularizaci kosmonautiky a kosmického průmyslu v Česku. Jedním z hlavních lákadel je možnost vyzkoušet si stav beztíže.

Před čtyřmi dny 24:28

Speciál Magazínu Experiment: Jak by mohla vypadat česká cesta do vesmíru?

00:00 témata magazínu00:40 mise Promise06:10 lékařská prohlídka astronauta13:30 rozhovor s Ondřejem Švábem17:05 monitoring stresu astronautů21:10 co obnáší vyslání astronauta do vesmíru?

Před čtyřmi dny 24:28

Magazín Experiment ŽIVĚ z tréninkové simulace mise českého astronauta na Měsíc

00:00 témata magazínu00:40 mise Promise06:10 lékařská prohlídka astronauta13:30 rozhovor s Ondřejem Švábem17:05 monitoring stresu astronautů21:10 co obnáší vyslání astronauta do vesmíru?

Před šesti dny 03:37

Víme co na Starlineru nefunguje, ale nevíme proč, vysvětluje NASA odložení návratu astronautů z ISS

Mezinárodní vesmírnou stanici čekají neobvyklé organizační změny. Astronauti Sunita (Suni) Williamsová a Barry (Butch) Wilmore na ní zůstanou až do příštího roku. NASA totiž rozhodla, že se jejich kosmická loď Starliner vrátí na Zemi bez lidské posádky. Kvůli tomu bude potřeba předělat plány dalších letů ke stanici.

Před týdnem 03:53

Jak vypadá imunitní systém v nádoru? Unikátní technologii si v Praze zkoušejí i studenti Sorbonny

Studentky pařížské Sorbonny si během půlroční stáže v Praze vyzkoušely zdejší nejmodernější vybavení a snažily se přijít na to, jak si může lidská imunita poradit s nádory. Uplynulé měsíce strávily nejen na přednáškách na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale taky v laboratořích velké biotechnologické firmy Sotio.

Před týdnem 22:24

Magazín Experiment: Komu pomůže nová kombinovaná léčba rakoviny?

00:00 Témata Magazínu Experiment00:25 Robotická operace nádorů plic04:18 Kombinovaná léčba rakoviny08:41 Organizační změny na ISS12:20 Stáž francouzských studentek imunologie v Praze16:15 Rozhovor s imunologem Janem Černým19:39 Umělá inteligence v boji proti zločinu

Před týdnem 03:55

Zemědělství z oběžné dráhy: Infračervené záření umí odhalit, jak prospívají rostliny v krajině

Díky družicím pro dálkový průzkum Země mají zemědělci lepší přehled o svých polích. Z oběžné dráhy je totiž vidět, jak se daří půdě i rostlinám, čeho se jim nedostává, a co naopak přebývá. Satelity navíc vidí i to, co je lidským zrakem neviditelné.

Před 2 týdny 03:38

Půda v Česku není v dobrém stavu, ubývá v ní organická hmota, varuje biolog. Co děláme špatně?

Jak se starat o českou krajinu a o půdu, aby byla radost na ní v budoucnu hospodařit? Podle Miloslava Šimka z Ústavu půdní biologie a biochemie Akademie věd to zatím příliš neděláme. „Není to jen věc zemědělců, ale celé společnosti,“ tvrdí v rozhovoru pro Experiment speciál z agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Před 2 týdny 23:01

Magazín Experiment z výstavy Země živitelka

00:00 speciální vysílání z agrosalonu Země Živitelka;00:37 jihočeský autonomní zemědělec Roboton;06:25 hormonální stimulant pro rostliny;10:31 v jakém stavu je půda a co jí může pomoci?13:09 satelitní přehled o stavu krajiny;17:03 AgroScan, mapování zemědělské půdy drony

Před 2 týdny 04:50

Lidi nedávají pozor. Koukají do mobilu nebo předjíždějí do poslední chvíle, říká dálniční policista

Na dálnici D11 už 18 let slouží policista Martin Vlk. Hradecké dálnici zůstal věrný celou svou služební kariéru a dá se říct, že na ní zná téměř každý metr betonu. A má také možnost srovnávat. Jak se podle jeho zkušeností změnilo chování řidičů v posledních dvou dekádách? „S rozmachem technologií lidi nedávají pozor. Nevěnují se řízení, koukají do mobilu, píšou zprávy, a tím vznikají všechny ty nebezpečné situace,“ potvrzuje dálniční policista údaje z dopravních statistik.