POTMĚ
13. květen 2021

Poslechněte si podcast: Lukáš Langmajer a Petr Haluška: Rychlosti mi tam padaly jako Němci do krytu

Herec Lukáš Langmajer si s Petrem Haluškou alias Slepým banditou povídá o autech a automobilovém sportu. Ale ještě předtím si spolu zajezdili na letišti v Panenském Týnci. Nenechte si ujít bezprostřední zážitky z jízdy na konci našeho netradičního automobilového dílu.

23:54

POTMĚ

Vydává: Český rozhlas

Podcast POTMĚ vrhá světlo na každodennosti ze života nevidomých. Otázky, na které byste se možná ostýchali zeptat, za vás narovinu kladou známé osobnosti. Vychutnejte si kávu či běh s Podcastem POTMĚ v uších každé dva týdny na MujRozhlas.cz. Posvítit Světlušce můžete na https://www.darujme.cz/projekt/1203071.

Krásný poslech a děkujeme!

Líbí se vám Podcasty POTMĚ? Máte nějaké téma ze života zrakově postižených, které by vás zajímalo? Napište nám na podcasty@svetluska.net

Web

11. prosinec 2022 15:37

Díky naší léčbě jsme schopni pomoci dříve a více lidem

Ve speciálním dílu věnovanému zrakovým vadám u starších pacientů se vůbec poprvé otočily role. Za moderátorský mikrofon usedla zrakově postižená Marie Zemanová a do křesla hosta docent očního lékařství Libor Hejsek. Společně si povídali o aktuálních trendech v oblasti léčby očních onemocnění i o důležitosti nepodceňovat pravidelné prohlídky u očního lékaře.

23. červen 2022 21:09

Mirek splňuje úplně všechno, co jsem si kdy představovala

Herečka a spisovatelka Vlastina Svátková si povídá s Martinou Půtovou a jejím manželem Mirkem. O tom, jak se i díky Světlušce dali dohromady poté, co Martinu její expřítel polil kyselinou, která ji připravila o zrak a málem i o život. O tom, proč se navzájem milují, ale také o tom, jakou důležitou roli sehrál jejich pejsek během svatebního obřadu.

9. červen 2022 40:59

Miminko jsme vážili v pekáči na mluvící kuchyňské váze

Mají rodiče s odlišnostmi pocit, že musí být vždy o něco lepší, aby jim nedostatek nebyl ve výchově dětí vyčítán? To zjišťují Dva tátové Michal a David Vaníčkovi, kteří spolu vychovávají dvojčátka, od nevidomého páru Katky a Ondry. Ti se starají o devítiletou dceru Elišku, která se zrakem potíže nemá. Vypráví o předsudcích, o náročném batolecím věku i vychytávkách, které jim některá období usnadnily. Jak přebalovali miminko, jak řešili první příkrmy, jak vybírají Elišce oblečení nebo jak ji zvládli naučit psát v době pandemie?

27. květen 2022 24:06

Brácha mi občas schválně posouval misku s chipsy jinam

Youtubeři Katka Kvapilíková a Jirka Král si povídají s bratry Matějem a Markem Žaloudkovými o tom, jak prožívali období, kdy Matěj postupně přišel o zrak. Kluci prozradí, jaká byla léta strávená na stejném gymnáziu, jaké to je natáčet videa bez zraku, jestli si navzájem pomáhali s výběrem slečen i to, jestli se Matěj někdy vymlouval na svůj zrakový handicap během uklízení.

12. květen 2022 27:08

Když se narodil Maxík, začala metelice, která se doteď nezastavila.

Ester Janečková si povídá s maminkou 8 letého Maxe o tom, jak se jako rodina vyrovnávali s tím, že jejich syn neuvidí. Jak to společně zvládali, co ho intuitivně učili, jak do procesu zapojili jeho starší sestru a že lítost byla to poslední, o co stáli. Jejich životní motto mluví za vše - Ničeho se nebát a nesednout si z toho na zadek.

9. květen 2022 00:59

Přichází třetí série podcastu POTMĚ

POTMĚ - Láska na první dotek. Přichází třetí řada podcastu POTMĚ

Známé osobnosti zpovídají nevidomé a těžce zrakově postižené na témata, která se točí kolem vztahů – rodinných, partnerských, sourozeneckých i přátelských. Jak vychovávat dítě se zrakovým postižením? Jak naopak zvládají výchovu dítěte rodiče, kteří mají sami zrakový hendikep? Jaké je vyrůstat s bráchou, který nevidí? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v nové pětidílné sérii podcastu POTMĚ. Poslouchejte od 12. května každé dva týdny.

2. září 2021 43:45

Radkin Honzák a Michal Krch: Když neakceptuju svůj hendikep, těžko se pak žádá o pomoc

Psychiatr Radkin Honzák si povídá s nevidomým masérem Michalem Krchem o hendikepech, štěstí i práci.

22. červenec 2021 35:04

Lucie Křížková a Linda Albrechtová: Dříve mi líčil řasy manžel. Teď už to zvládám sama

Jak se nevidomí a zrakově postižení vypořádávají s líčením a módou? O tom si budou povídat Lucie Křížková a Linda Albrechtová.

8. červenec 2021 25:56

Jan "Tráva" Trávníček a Jan Říha: Že nevidím panoramata mi nevadí, pro mě je důležité vylézt nahoru

Jaké to je lézt po horách a nevidět, kam šlapete? Právě o tom si dnes v podcastu POTMĚ povídají Jan Trávníček a Jan Říha.

24. červen 2021 35:37

Alžběta Trojanová a Lukáš Hosnedl: Po 8 hodinách hraní v kuse jsem slyšel zvuky ze hry i ve snu

Alžběta Trojanová si s Lukášem Hosnedlem povídá o hraní počítačových her.