Live rozhovory
Epizoda 419Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Dramaturgyně Laterny magiky Hana Strejčková zve na Laterna Fest 2024

Blížící se konec sezony oslaví Laterna magika od 9. do 16. května divadelní přehlídkou multižánrového umění Laterna Fest. Praha se stane místem setkání tvůrců z Japonska, Austrálie, Kanady, Švédska, Izraele a České republiky.

09:50

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 421Včera 07:52

Ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz zve na 59. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena

Hudební festival Ludwiga van Beethovena Teplice byl založen v roce 1964 na počest pobytu tohoto skladatele v teplických lázních v letech 1811 a 1812. Festival vycházel z původních Dnů Ludwiga van Beethovena, které se konaly v Teplicích od roku 1951 v rámci Letní koncertní sezóny. V současné době je pořadatelem festivalu pověřena statutárním městem Teplice Severočeská filharmonie Teplice, která zabezpečuje dramaturgii a organizaci celého festivalu pod záštitou města. Letošní ročník přinese téměř dvě desítky koncertů nejen v samotných Teplicích, ale i řadě dalších okolních měst.

Epizoda 415Před dvěma dny 09:01

Výkonná ředitelka MHF Kutná Hora 2024 Alena Turková a umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta představují letošní ročník přehlídky

Od svého založení v roce 2008 si Mezinárodní hudební festival Kutná Hora získal pověst jedné z nejvýznamnějších událostí komorní hudby v České republice. Dramaturgicky festival zajišťuje mezinárodně uznávaný violoncellista a umělecký ředitel Jiří Bárta. Jeho dramaturgie se vyznačuje velmi rozmanitým programem (od klasické komorní literatury, pozapomenutých děl, soudobé hudby, interpretací méně známých autorů až po projekty na hranici žánrů). Aktuální ročník proběhne od 1. do 6. června 2024.

Epizoda 420Před třemi dny 09:10

Ředitel MHF Lípa Musica Martin Prokeš představuje 23. ročník festivalu

Světová premiéra Beaty Hlavenkové, odvážný projekt soudobé hudby se sólistou Danielem Matejčou a dirigentkou Alenou Hron, pěvecké hvězdy Kateřina Kněžíková, Adam Plachetka a Simona Šaturová, Braniborské koncerty v podání mistrů z Akademie für Alte Musik Berlin, německý Calmus Ensemble a mnoho dalších. Ve 23 projektech nabídne 23. ročník festivalu Lípa Musica skutečnou žánrovou pestrost, prostor dostane také sborový zpěv, mladí interpreti i skladatelé. Na své si přijdou milovníci hudby renesanční, barokní, klasicistní, romantické i soudobé. Festival zahájí 6. září Filharmonie Brno Smetanovou Mou vlastí.

Epizoda 423Před týdnem 06:14

Klavírista Ivo Kahánek představuje program svého recitál v rámci cyklu Hybatelé rezonance 13.5.2024

Závěrečný koncert letošního cyklu klavírních recitálů Hybatelé rezonance bude 13. května v Anežském klášteře patřit Ivu Kahánkovi. Posluchači se mohou opět těšit na autorsky pojatý program, jehož dramaturgii Ivo Kahánek sestavil jen pro tento večer. Ačkoliv v programu není zastoupen žádný z českých skladatelů a je sestaven výhradně ze světového repertoáru, je jeho dramaturgické ladění ovlivněné letošním Rokem české hudby. Zazní Sonáty Domenica Scarlattiho, Sonáta pro klavír č. 3 f moll, op. 5. Johannese Brahmse Sonáta pro klavír, Sz. 80 Bély Bartóka nebo Koncertní etuda „Šumění lesa“ Ference Liszta. 

Epizoda 422Před týdnem 09:20

Dramaturgyně Činohry Národního divadla Ilona Smejkalová zve na inscenaci Bílá Voda

Činohra Národního divadla uvede dramatizaci románu Bílá Voda spisovatelky Kateřiny Tučkové. Bílá Voda je zatím nejnovější román spisovatelky Kateřiny Tučkové, který byl v roce 2022 oceněn Státní cenou za literaturu. Vypráví o zatím nepříliš tematizovaném úseku českých dějin: historii ženských řeholních řádů za komunistické totality a místě žen v katolické církvi. Autorem divadelní adaptace, která bude mít premiéru 9. a 10. května ve Stavovském divadle v režii Michala Vajdičky, je slovenský dramatik Daniel Majling.

Epizoda 416Před týdnem 12:05

Umělecká ředitelka Festivalu Jarmily Novotné Ivana Leidlová zve na akce letošního ročníku festivalu

Na zámku v Litni se chystá připomínka kulatého výročí, součástí slavnostního programu bude i otevření novorenesanční hrobky rodu Daubků. V letošním roce si připomínáme 30 let od úmrtí Jarmily Novotné, která zemřela 9. 2. 1994. Česká sopranistka Jarmila Novotná patřila k nejzářivějším zjevům světové operní scény 20. století. Zároveň byla známou herečkou v Hollywoodu. Dodnes její jméno rezonuje ve světě, především v Metropolitní opeře v New Yorku, kde působila plných 16 sezón mezi lety 1940-1956 nebo v Berlíně a ve Vídni. Festival Jarmily Novotné, v Litni pořádá již 13 sezón nezisková organizace Zámek Liteň, pro letošní rok chystá sérii akcí, které si budou výročí Jarmily Novotné připomínat.

Epizoda 414Před týdnem 13:02

Mgr. Petr Kubík zve na aktuální aukci Galerie KODL 26.5.2024

Ve dnech 29. dubna do 25. května 2024 probíhá v Galerii KODL předaukční výstava. Uměnímilovné veřejnosti představí pečlivě vybranou kolekci výtvarného umění, a to v širokém záběru 19. a 20. století s výrazným přesahem do současné tvorby. Samotná aukce se uskuteční 26. května od 12 hodin na pražském Žofíně. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com.

Epizoda 41318. duben 2024 08:09

Režisér Marián Amsler představuje novou inscenaci Činohry ND Mefisto

Představení Mefisto je dramatizací románu Klause Manna, který vznikl v nacistickém Německu v roce 1936 a mnoho jeho postav je inspirováno skutečnými historickými figurami. První premiéra proběhne 18. dubna na jevišti Státní opery. Hlavní roli herce Hendrika Höfgena ztvární Robert Mikluš.

Epizoda 41211. duben 2024 07:01

Skladatel Jakub Kudláč představuje hudbu a nové LP k inscenaci Bakchantky

Hudba k představení Bakchantky, kterou složil Jakub Kudláč, získala Cenu divadelní kritiky za rok 2023. Nyní vyšla také jako samostatné LP album, které bylo pokřtěno toto úterý 9. dubna.