Live rozhovory
Epizoda 8610. listopad 2021

Poslechněte si podcast: Pavel Trojan ad Pražské jaro 2022

Tiskový mluvčí Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro o programu a hostech nadcházejícího ročníku festivalu.

07:38

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 412Před pěti dny 07:01

Skladatel Jakub Kudláč představuje hudbu a nové LP k inscenaci Bakchantky

Hudba k představení Bakchantky, kterou složil Jakub Kudláč, získala Cenu divadelní kritiky za rok 2023. Nyní vyšla také jako samostatné LP album, které bylo pokřtěno toto úterý 9. dubna.

Epizoda 407Před šesti dny 08:35

Manažer Tanečního centra Praha Antonín Schneider zve na Gala Mezinárodních týdnů tance

Letošní 38. ročník festivalu Mezinárodní týdny tance zahájí představení Gala MTT, které se uskuteční 21. dubna 2024 od 19:00 v pražském Divadle na Vinohradech. Dramaturgickým záměrem tohoto slavnostního večera je kaleidoskop současného tanečního divadla v podání mladých tanečníků. Na jevišti se představí studenti Die Palucca Hochschule für Tanz Dresden, interpreti z Pražského komorního baletu, členové juniorských souborů Bohemia Balet a Balet Praha Junior.

Epizoda 409Před týdnem 09:26

Ředitel MHF Pražské jaro Pavel Trojan přibližuje mimořádné projekty letošního ročníku festivalu i soutěž Pražského jara

První jarní den neavizuje pouze probouzející se jaro, ale ohlašuje i blížící se festival Pražské jaro, který 12. května zahájí koncertem Berlínských filharmoniků svůj 79. ročník. Že věk je jenom číslo však ukazuje množství novinek, které letošní festival představí v úctyhodném počtu. Vedle konference k Roku české hudby Malá země – velcí hudebníci, interaktivní instalace Co Čech, to muzikant?, uměleckých duelů nebo divácké ceny soutěže se letos poprvé uskuteční projekt SpringTEEN –festivalový den věnovaný mladému publiku a rodinám s dětmi. Největším vykročením z čistě hudebních vod bude Pražské jaro Art Salon, který představí díla šesti renomovaných výtvarných umělců napříč generacemi, které festival oslovil s jedním společným zadáním – vytvořit dílo inspirované cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. 

Epizoda 411Před týdnem 08:25

Vedoucí hudebního archivu a dramaturgyně Cyklu soudobé hudby S orchestru PKF - Prague Philharmonia Hana Dohnálková zve na koncert 8.4.2024 i další projekty této sezóny

Hvězdná houslistka Anne Akiko Meyers vystoupí v  pondělí 8. dubna exkluzivně s PKF — Prague Philharmonia ve Dvořákově síni  pražského Rudolfina. Houslistka, která ve dvanácti letech debutovala s  Newyorskými filharmoniky a její umění obdivoval sám japonský císař Akihito,  zahraje na svůj vzácný nástroj Ex-Vieuxtemps Guarneri del Gesù z roku 1741,  houslový koncert Philipa Glasse. Kromě toho zahraje orchestr pod vedením svého  hudebního ředitele a šéfdirigenta Emmanuela Villauma skladby českých  hudebních velikánů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. 

Epizoda 410Před týdnem 06:47

Jazzový pianista a skladatel Vít Křišťan zve na svůj recitál 8. dubna 2024 v Anežském klášteře

Jazzový pianista a skladatel Vít Křišťan odehraje již 8. dubna v Anežském klášteře mimořádný sólový koncert v rámci cyklu klavírních recitálů Hybatelé rezonance. Posluchači se mohou těšit na autorsky pojatý program, který naváže na Suitu Mandala premiérovanou s orchestrem SOCŘ v loňském roce, odkáže na inspiraci polskou jazzovou líhní a pozve do světa improvizace.

Epizoda 408Před týdnem 09:38

Dramaturg MHF Pražské jaro Josef Třeštík zve na orchestrální i komorní projekty letošního ročníku festivalu

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zveřejnil program 79. ročníku, který mezi 12. květnem a 3. červnem 2024 přinese na pět desítek koncertů. Bude velkolepou oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany. Pražské jaro zahájí Berlínští filharmonikové, na festival zavítají také dva nejlepší italské orchestry – Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia a Filharmonický orchestr milánské opery La Scala. Z Paříže přijede jedinečný Orchestre Philharmonique de Radio France, z Nizozemska Amsterdam Baroque Orchestra, z Belgie legendární Collegium Vocale Gent. Novinkou letošního festivalu je celodenní program pro mladé publikum nazvaný SpringTEEN, ve Foru Karlín se uskuteční spektakulární koncert s padesáti současně znějícími klavíry. 

Epizoda 406Před 3 týdny 08:26

Ambasador projektu Smetanománie Jan Simon přibližuje program přehlídky klavírních děl Bedřicha Smetany

Projekt „Smetanománie“, který proběhne v rámci 44. ročníku festivalu Smetanovské dny, představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České repu

Epizoda 405Před 3 týdny 10:26

Klavírista Jan Simon přibližuje projekt Smetanománie, součást 44. ročníku festivalu Smetanovské dny

Projekt „Smetanománie“ představuje kompletní provedení klavírního díla Bedřicha Smetany na koncentrované časové ploše. Smyslem je poskytnout posluchačům přehled o rozměrnosti a kvalitě tvorby letošního jubilanta v oblasti klavírní literatury. Protože jde o skladby rozdílných rozsahů a obtížnosti (od skladeb instruktážní a edukační povahy po velké koncertní cykly či skladby maximální interpretační obtížnosti jak po stránce technické, tak obsahové). K účasti osloveni nejen koncertní klavíristi formátu Ivo Kahánka, Jana Jiraského nebo Igora Ardaševa, ale zároveň do tohoto projektu zapojí své studenty klavírní hry hudebně vzdělávací instituce na úrovni konzervatoří a vysokých škol z celé České republiky.

Epizoda 40429. únor 2024 08:55

Ředitelka festivalu Smetanovské dny 2024 Lenka Kavalová zve na letošní ročník přehlídky

Letošní ročník plzeňského mezioborového festivalu Smetanovské dny bude velkou oslavou Roku české hudby i významného výročí Smetanova narození. Účast přislíbili nejen přední zahraniční umělci, ale též pianisté Ivo Kahánek, Jan Jiraský, Igor Ardašev, kytarista Štěpán Rak a další. Zazpívá šestičlenné vokální těleso Skety a Kühnův dětský sbor, svých 100 let oslaví koncertem České noneto – nejstarší kontinuálně působící těleso na světě. Zahajovací i závěrečný koncert zahraje Plzeňská filharmonie.

Epizoda 40322. únor 2024 07:13

Režisérka Anna Klimešová zve na nové představení Činohry Národního divadle s názvem Ještě chvilku

Ve čtvrtek 22. února a pátek 23. února od 19 hodin bude mít ve Stavovském divadle světové premiéry nová hra Ještě chvilku. Autorkou tohoto rodinného titulu, určeného zejména (ale nejen) prarodičům a jejich vnoučatům, je Maria Wojtyszko, která hru napsala na objednávku Činohry Národního divadla.