Live rozhovory
NejnovějšíEpizoda 454Dnes

Poslechněte si podcast: Vojtěch Semerád přibližuje životní osudy Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic

V letošním Roce české hudby uplynulo 460 let od narození Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Jedná se o mimořádně zajímavou osobnost, která zanechala stopu i v české hudební historii. Jeho odkazem se rozhodl zabývat Vojtěch Semerád, který se se svým souborem Cappella Mariana připravil koncertní program inspirovaný Harantovým Putováním do svaté země. Reportáž vznikla při příležitosti koncertu na festivalu Lípa Musica. Další možnost k návštěvě koncertu budou mít posluchači 31. března 2025 v pražském Rudolfinu. 

05:11

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 453Před třemi dny 05:56

Violoncellistka Krása Quartetu Marie Forestová zve na koncert tělesa v rámci cyklu Šest na pětce 17. 10. 2024

Ve čtvrtek 17. října od 19 hodin se v Komunitním prostoru Smíchov odehraje druhý koncert letošního druhého ročníku cyklu Šest na pětce, který letos na podzim nabízí 6 komorních koncertů v prostorách zrekonstruovaného evangelického kostela na Praze 5. Čtvrteční večer bude patřit smyčcovému kvartetu Krása Quartet, založenému na Pražské konzervatoři v roce 2012, který tvoří Šárka Petříková, Jan Palouček, Daniel Menhart a Marie Forestová. Zaznějí díla terezínských skladatelů Hanse Krásy, Viktora Ullmanna a Pavla Haase, přičemž koncert se odehraje právě v den 80. výročí jejich smrti v koncentračním táboře v Osvětimi. Čtvrtým uvedeným autorem bude Ervín Schulhoff, který zemřel již o dva roky dříve, letos si však připomínáme také 130. výročí jeho narození.

Epizoda 452Před týdnem 06:14

Karolína Bukovská z Rakouského kulturního fóra zve na letošní ročník festivalu Das Filmfest

Už 18. ročník festivalu Das Filmfest se uskuteční od 16. do 20. října v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, od 22. do 26. října v brněnském kině Art a od 1. do 5. listopadu v nově zrekonstruovaném sále Central Městského muzea v Olomouci. Přehlídku spolupořádají Goethe-Institut Česká republika, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými a anglickými titulky.

Epizoda 451Před týdnem 12:15

Dramaturgyně cyklu S orchestru Prague Philharmonia Hana Dohnálková představuje koncerty Cyklu soudobé hudby v nadcházející sezóně

V úterý 15. října 2024 od 19 hodin zahájí svou jubilejní 20. sezonu cyklus soudobé hudby S orchestru Prague Philharmonia. V novém formátu „hudební talkshow“ nabídne šest večerů s významnými osobnostmi české a slovenské současné kultury, které se uskuteční na třech pražských scénách: tři koncerty ve Studiu Švandova divadla, dva koncerty ve velkém sále Švandova divadla a závěrečný speciální koncert ve studiu S1 Českého rozhlasu.

Epizoda 445Před týdnem 17:03

Ředitel aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš zve na podzimní předaukční výstavu

Lídr českých aukcí s uměním, aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, nabídne ve své příští Výběrové aukci hned několik mistrovských děl. V aukci se objeví pouze 86 pečlivě vybraných, prvotřídních uměleckých děl. Podzimní Výběrová aukce Adolf Loos Apartment and Gallery proběhne v neděli 10. listopadu 2024 od 16 hodin ve výstavní síni Expo 58 ART. Aukci bude předcházet od 9. října a do 9. listopadu předaukční výstava ve Výstavní síni Expo 58 ART v Letenských sadech, která bude ve dnech 9.10. - 9.11. přístupná od 10 do 18 hodin (včetně víkendů a svátků), 10. listopadu od 10 do 15:30 hodin.

Epizoda 450Před týdnem 09:43

Violista Vladimír Bukač oslaví své kulatiny koncertem s významnými hosty

V pátek 11. října v Anežském klášteře v Praze vystoupí přední český violista spolu se svými uměleckými souputníky Ivanem Ženatým, Robertem Umanskim a Bennewitzovým kvartetem.

Epizoda 449Před 2 týdny 05:36

Dirigent Igor Karpilovskij zve na druhý ročník koncertního cyklu Šest na pětce

I během letošního podzimu se na pražském Smíchově odehraje série koncertů Šest na pětce, jejíž první ročník proběhl loni. V Komunitním prostoru Smíchov zazní celkem 6 komorních koncertů klasické hudby, které využijí akustiky i atmosféry zrekonstruovaného evangelického kostela na Praze 5. V této městské části tak postupně vzniká nový kulturní prostor, který široké veřejnosti nabízí nejen prostor k poslechu hudby, ale také k zastavení, naslouchání a načerpání sil.

Epizoda 448Před 3 týdny 05:20

Vedoucí Dětského baletu Praha Veronika Zídková zve na benefiční koncert Hudba a tanec pro Klárku 29. září ve Vinohradském divadle

Speciální benefiční večer na pomoc Klárce představí významné umělce z řad zpěváků, hudebníků a tanečníků. Ve prospěch šestnáctileté Klárky, kterou postihla nešťastná nehoda při cestě do školy, vystoupí ve Vinohradském divadle hvězdy tanečního a hudebního nebe české scény.

Epizoda 447Před 3 týdny 08:35

Ředitelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová zve na program letošního ročníku festivalu

Na přelomu září a října letos už počtrnácté proběhne celostátní festival Den architektury. Tématem letošního ročníku bude "Proces proměny" a výročí Franze Kafky, Karla Hubáčka, Josefa Fanty a Františka Maxmiliána Kaňky.

Epizoda 44620. září 2024 05:19

Historik a spisovatel Oldřich Selucký představuje skladatele Josefa Leopolda Zvonaře

Jedním z jubilantů letošního Roku české hudby je také skladatel Josef Leopold Zvonař. Narodil se stejně jako Bedřich Smetana v roce 1824 a možná právě proto stojí Zvonař ve stínu svého slavného vrstevníka. Přestože z jeho pera nevzešlo málo skladeb, mohli bychom jej trochu nadneseně označit za autora jednoho hitu. Z jeho sborové tvorby totiž nejvíce vyniká skladba Vlastenecké hory známější pod názvem Čechy krásné, Čechy mé. U příležitosti oslav 200. výročí Zvonařova narození v jeho rodné středočeské vesničce Kublově o jeho životě a díle promluvil historik a spisovatel Oldřich Selucký.