Live rozhovory
Epizoda 444Před týdnem

Poslechněte si podcast: Režisér Janek Lesák zve na představení "Takže asi tak" s premiérou 8. a 9. září 2024 na Nové scéně ND

10:54

Live rozhovory

Vydává: Classic Praha

Rozhovory o aktuálním dění v kultuře, nových premiérách, chystaných koncertech, vycházejících nahrávkách. Vše, co vám možná uniklo v live vysílání Classic Praha.

Web

Epizoda 443Dnes 13:57

Eva a Václav Hudečkovi zvou na letošní ročník festivalu Svátky hudby v Praze

Pražský cyklus komorních koncertů Svátky hudby v Praze je už třiatřicet let připravován legendárním houslistou Václavem Hudečkem, který si ke spolupráci zve mladé talenty věnující se klasické hudbě i renomované sólisty a komorní soubory. Hosty Václava Hudečka tentokrát mimo jiné budou operní zpěváci Lucie Kaňková a Aleš Briscein, houslistky Jana a Dana Vlachovy, violoncellista Mikael Ericsson, violistka Kristina Fialová se svým manželem, violoncellistou Petrem Nouzovským, klavíristé Ivan a Lukáš Klánští, kontrabasista Indi Stivín, kytarista Štěpán Rak nebo mladá gruzínská klavíristka Barbare Tataradze. Aktuální ročník připomene i oslavovaný Rok české hudby nebo osmdesáté výročí ukončení Druhé světové války.

Epizoda 442Před 2 týdny 07:06

Renée Nachtigallová zve na představení Smetanova Tajemství v Šárce

Opera v Šárce je již osvědčeným operním svátkem. V Přírodním divadle v pražské Šárce se každoročně scházejí tisíce diváků. Letos bude atmosféra unikátního amfiteátru rozechvěna 1. září uvedením opery Bedřicha Smetany Tajemství.

Epizoda 441Před 2 týdny 03:52

Petra Soukupová o vzniku Police Symphony Orchestra a dokumentu o PSO, který právě přichází do kin

Do českých kin míří časosběrný dokument o netradičním symfonickém orchestru z Police nad Metují. Orchestr, který nese název Police Symphony Orchestra (PSO), boří mýty o symfonických seskupeních. Tvoří jej společenství nadšenců – hudebníků s průměrným věkem 23 let. Film o nich a o jejich nadšení i řešení nastalých problémů vznikl v koprodukci s Českou televizí. Diváci snímku záhy pochopí, že film není jen o hudbě, ale také o životě mladých lidí, kteří si jdou za svými sny i v době pandemie či války na Ukrajině.

Epizoda 440Před 2 týdny 11:30

Beáta Hlavenková zve na světovou premiéru svého projektu Monodie 2.0 & Od úsvitu po soumrak 7.9.2024

Vznik cyklu Monodie 2.0 je bezprostředně spojen s festivalem Lípa Musica, a proto si právě zde odbude svou světovou premiéru. Kromě jeho autorky, vždy k hudebním experimentům ochotné Beaty Hlavenkové, při jeho provedení spojují síly další zajímaví zpěváci a interpreti. Pěvecky ho podpoří Martin Prokeš a klarinetista Vojtěch Nýdl, v cyklu mají své slovo také drnkací nástroje Kirilla Yakovleva, trubka Oskara Töröka nebo smyčcové kvarteto. Dramaturgie básnického bloku se ujal básník JQR (Janek Růžička). V Monodii 2.0 zazní jeho verše stejně jako verše jiných básníků, které pro tento koncept vybral.

Epizoda 43717. srpen 2024 04:32

Skladatel, pedagog a muzikolog Miloš Štědroň o Leoši Janáčkovi

V Roce české hudby připravila Česká filharmonie speciální sérii podcastů o českých skladatelích a interpretech, které si můžete poslechnout na stránce magazin.ceskafilharmonie.cz/podcasty. Skladatel, pedagog a muzikolog Miloš Štědroň patří k respektovaným osobnostem české hudební teorie i praxe. Jedním z jeho celoživotních témat je Leoš Janáček, který se řadí k letošním jubilantům. Narodil se před 120 lety na Hukvaldech, jeho jméno je však spjato především s Brnem. Stejně jako Miloš Štědroň. 

Epizoda 4391. srpen 2024 03:20

Pavel Černoch o svém koncertě k 50. narozeninám, který proběhne 18. srpna 2024 na Špilberku

Tenorista Pavel Černoch oslaví letos 18. srpna své kulaté životní jubileum koncertem se Slovenskou filharmonií, dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem a sopranistkou Janou Šrejma Kačírkovou, který proběhne v Brně v rámci Festivalu Špilberk.

Epizoda 4351. srpen 2024 13:05

Ředitel MHF Dvořákova Praha Jan Simon představuje program letošního ročníku festivalu

Od roku 2008 nabízí Dvořákova Praha více než dva týdny naplněné krásnou hudbou a mimořádnými kulturními událostmi, které jsou inspirované životním i tvůrčím odkazem jednoho z největších světových hudebních géniů. Letošní ročník přinese v období 6. - 24. září 2024 řadu výjimečných hudebních projektů.

Epizoda 43830. červenec 2024 09:20

Dirigent Jaroslav Kyzlink o Prodané nevěstě ve finské Savonlinně

Návštěvníkům finského operního festivalu v těchto dnech soubor Opery Národního divadla nabízí tři představení Prodané nevěsty a také galakoncert s vybranými čísly ze slavných českých oper.

Epizoda 42922. červenec 2024 11:00

Ředitelka Mezinárodního varhanního festivalu Irena Chřibková zve na letošní ročník přehlídky

Dramaturgie 29. Mezinárodního varhanního festivalu je sestavena s přihlédnutím k letošnímu Roku české hudby. Festival proběhne ve dnech 1. 8. – 19. 9. 2024, vždy ve čtvrtek v 19 hodin. Největší varhany České republiky budou znít pod rukama i nohama výjimečných umělců z Itálie, Francie, Polska, Německa, Rakouska, Dánska a samozřejmě nebude chybět zastoupení českých varhaníků.