Lit
3. duben 2024

Poslechněte si podcast: Nebinární řeč, gay slang a bernský dialekt. Kniha krve je překladatelský oříšek

V roce 2022 usiloval česko-německý spisovatel Jan Faktor se svým autobiografickým románem Trotl o prestižní Německou knižní cenu, ale neuspěl. Porota místo něj totiž ocenila švýcarské autorstvo Kim de l’Horizon za jejich prozaický debut Kniha krve. Z díla se hlavně v německy mluvicích zemích stal hit, u nás se o něm (zatím) tolik nemluví.

25:53

Lit

Vydává: Český rozhlas

Lit je zapálený podcast o literatuře a knihách. Zveme si hosty a hostky, se kterými si povídáme o tom, co čteme a proč. Chceme zkrátka vědět víc a taky sebe i vás inspirovat.  

Web

Před 2 týdny 30:35

Mít sebe na prvním místě není sobectví, tvrdí autorka Pacanky Klára Elšíková

Syndrom hodné holčičky přebít alkoholem, cigaretami a sexem. Hlavní hrdinka novely Kláry Elšíkové Pacanka dýchá smradlavý odér na celou generaci.

Před 3 týdny 50:41

Jakou knížku chceme vidět jako film? Bibli! A nejlépe s Bartoškou v hlavní roli

„Ale knížka byla daleko lepší…“ Také si toto říkáte, když vycházíte z kina? Máme vůbec filmy a knihy srovnávat? Neměli bychom prostě filmy sledovat a knihy číst? Právě o těchto otázkách je speciální díl podcastu Lit z Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

24. červenec 2024 31:33

Jaké je mít sex s jednorožcem nebo dinosaurem? Erotické horory vás postraší, pobaví i rozpálí

Četli jste někdy Draculu a vzrušily - nebo minimálně zaujaly - vás některé erotické pasáže v této hororové klasice? V tom případě zbystřete, protože do podcastu Lit přišli kulturní publicisté Boris Hokr a Antonín Tesař, aby představili žánr mnohým neznámý, a sice erotický horor.

17. červenec 2024 29:43

Stavební kámen společnosti? Sestry Kotvalovy se zamýšlejí, proč a jak Zrušit rodinu

„Všechny naše potřeby, ať už emocionální, fyzické, spirituální, má zajišťovat rodina. A to se často neděje,“ popisuje novinářka Lucie Kotvalová. Společně se svou sestrou, publicistkou Annou Kotvalovou, v nové epizodě Litu přemýšlejí, proč a jak Zrušit rodinu.

3. červenec 2024 51:53

Jestli vás to nebaví, tak nečtěte. Ale aspoň to zkuste, radí spisovatelé Kašpárek a Kubíčková

„Já si pamatuju, jak sedím v kuchyni a pláču, protože mi ta písmenka předčítat nahlas nejde. Pak nás zkoušeli čtení před třídou, to mi nešlo. Pak přišly ty velké knihy,“ vypráví v záznamu živého natáčení podcastu Lit v Brně Klára Kubíčková. Spolu s Michalem Kašpárkem se s Janem a Evou bavili o tom, jak a kdy se naučili mít rádi knihy a literaturu. A jestli k té lásce vedou i své potomstvo.

26. červen 2024 26:07

Nebylo knih o dospívání už moc? Poslední léto je drzá teenage zpověď, která by ale neměla zapadnout

Drzá zpověď mladé dívky a výrazný literární debut tohoto roku – to je román Poslední léto, který napsala Dorota Ambrožová. „Je to o hledání vlastních hranic i identity,“ říká v podcastu Lit, kam svou prvotinu přišla představit.

19. červen 2024 30:50

Na Donbase člověk potřebuje málo, aby přežil. Román Šedé včely je geniální popis banálního života

„Sergej Sergejič je takový venkovský koumák. Je to člověk, který nad vším velmi bádá, všechno si promýšlí,“ popisuje hlavní postavu románu ukrajinského spisovatele Andreje Kurkova Šedé včely překladatel a publicista Libor Dvořák. Sergej ale žije na Donbase.

12. červen 2024 30:18

Co se děje tam, kde neplatí zákony? Otroctví, potraty i piráti, píše Urbina v knize Oceán mimo zákon

Moře a oceány tvoří skoro tři čtvrtiny zemského povrchu. Co se děje v tomto zdánlivě nekonečném prostoru prozkoumával americký novinář Ian Urbina. Své reportáže vydal v knížce Oceán mimo zákon, kterou do podcastu Lit přišla představit Míša Sladká, vedoucí programu Radia Wave a autorka podcastu Houpačky.

5. červen 2024 46:56

Milena Jesenská byla umanutá, statečná a autentická. Její texty by dnes zbořily sociální sítě

Osmdesát let po smrti Mileny Jesenské už konečně víme, že vnímat ji jen jako milenku slavného autora, je nejen zastaralé, ale hlavně nepřesné. Dnes ji právem vnímáme jako velkou osobnost české novinařiny. V živém natáčení podcastu Lit na Světě knihy o jejím charakteru i jejích textech mluví novináři Erik Tabery a Kristina Němcová.

29. květen 2024 29:27

Celý život se vyrovnáváš s tím, že jsi žena. Autobiografie Britney Spears není příjemné čtení

Někdy se říká, že Tina Turner byla rockovou babičkou. Madonna je zase královnou popu a titul popové princezny nenáleží nikomu jinému než Britney Spears. Její život ale pohádku moc nepřipomíná. Dokládá to i zpěvaččina autobiografie Žena ve mně, o které byl speciální díl podcastu Lit.