Pochoutkový rok
9. červenec 2023

Poslechněte si podcast: Lípa není národním stromem kvůli lipovému čaji. Za svou ji považují všichni Slované

Lípa a její košatá koruna s podmanivou medovou vůní provází lidstvo už dlouhé tisíce let. Na světě byste našli asi 30 druhů lip. Mezi naše původní ale patří pouze lípa velkolistá a lípa srdčitá. Poznáme ji podle typických listů tvaru srdce, těžko zaměnitelným květům i omamné vůni, za kterou se právě v tomto období stahují včely z širokého okolí.

03:05

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Tři dva jedna – odstartovalo hlasování o nejlepší posluchačský recept! Po celý říjen můžete hlasovat a vyhrát. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Web

Včera 06:43

Pařížský květák od Miroslavy Jäschkeové

Květák marinovaný v citronovo-petrželovém oleji, obalený v nadýchaném sněhovém těstíčku a dozlatova usmažený je mnohem lepší než květák klasicky obalený ve strouhance. Na takhle udělanou zeleninu se u Miroslavy Jäschkeové ze Stráže nad Nisou sbíhají sliny i mužům. Recept dělá už 50 let.

Včera 01:02

Jak velké sousto si můžeme ukrojit? Takové, abyste mohli hovořit, radí Ladislav Špaček

Když dostaneme na talíři větší kus masa, jak velká sousta bychom si měli ukrajovat? Platí i tady nějaká pravidla?

Včera 03:40

Z podzimních hub se dá uvařit ledacos, dokonce i víno

Ucho Jidášovo, pýchavka nebo václavky jsou výborné houby, které najdete v přírodě až do zámrazu. Což platí také o nejznámějších hřibovitých houbách, které patří mezi nejoblíbenější. Co všechno si můžete díky nasbíraným košíkům připravit?

Včera 28:16

Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 10. 2023

Soutěžní recept: Pařížský květák od Miroslavy Jäschkeové. Jak velké sousto si můžeme ukrojit? Takové, abyste mohli hovořit, radí Ladislav Špaček. Podzimní houby v kuchyni.

Před týdnem 26:34

Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 9. 2023

Soutěžní recept: Chlupaté knedlíky s houbami od Vladislavy Bujnové. Dýně je čím dál oblíbenější. Jakou teplotu má mít víno poradí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 10:12

Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka

Vladislav Chaloupek připravil unikátní rybí dílo. Pro další soutěžní recept jsme si zajeli do Srb u Nepomuku v Plzeňském kraji. V jemňounké, až smetanově rybí konzistenci se mísí sladké, slané i kyselé chutě. Ale ta klasická salátová kyselost tady rozhodně nedominuje. Svoje kouzlo sehrálo i koření. To musíte vyzkoušet.

Před 2 týdny 02:32

Cibule je základ. Správně orestovaná královna české kuchyně patří k majstrštykům

Co by byly tuzemské omáčky bez cibule. Jak by dopadl guláš, jak by (ne)chutnalo zelí, o jaký rozměr by přišla většina salátů, kdybychom neměli k dispozici zeleninovou královnu české kuchyně. Cibule člověka provází tak dlouho, že se ani s jistotou neví, odkud vlastně pochází.

Před 2 týdny 01:37

Drobné pečivo u stolu a na společenských rautech ulamujeme, nikdy neukusujeme, radí Ladislav Špaček

Dnes už nejen v pizzeriích přinesou košíček s pečivem. Také na banketech se pečivo zmenšuje nebo překrajuje na menší části, aby se lépe konzumovalo. Jak je to správně?

Před 2 týdny 30:01

Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 9. 2023

Soutěžní recept: Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka. Rada z etikety: Jak jíst drobné pečivo u stolu a na společenských rautech. Cibule jako základ pokrmů.

Před 3 týdny 08:05

Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové

Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.