Moje terapie
6. listopad 2019

Poslechněte si podcast: „Lidi se pořád bojí, že když potřebují terapii, tak jsou blázni,“ říká terapeutka Schwab-Figusch

O tom, jak se pracuje s posttraumatickou stresovou poruchou a jak může fungovat, když na terapii pozvete členy rodiny, jste mohli poslouchat v první epizodě podcastu Moje terapie, nazvané Tajemství je destruktivní. „Doufám, že posluchače, kteří mají za sebou podobné trauma jako její hrdinka, by její příběh mohl přimět k tomu, aby sami přestali žít v tajemství,“ říká terapeutka Natálie Schwab-Figusch. „Je to jediná věc, která je může zachránit od trvalých následků.“

22:04

Moje terapie

Vydává: Český rozhlas

Moje terapie je podcastový seriál, v němž si štafetu předávají vypravěčské dvojice tvořené terapeuty a jejich klienty. První řada podcastu loni přiblížila, jak může psychoterapie pomoct lidem s posttraumatickou poruchou, úzkostmi, bipolární poruchou nebo panickými atakami. Zaměřila se na témata, jako jsou sexuální násilí, psychosomatika nebo potřeba být perfektní a dosahovat výkonů. Ta letošní vám představí šestici nových témat a nových dvojic.

Web

9. prosinec 2020 29:06

„Když se svět zastavil, tak můžu i já,“ říkají klienti s úlevou terapeutovi o epidemii koronaviru

Za Karlem Fišerem loni před Vánocemi přišla hrdinka 6. dílu Kateřina poté, co její předchozí terapie skončila neúspěšně – nedorozuměním s její terapeutkou. V rozhovoru mluví o tom, že vysoce citlivé lidi často chybně pokládáme za přecitlivělé, i o tom, že epidemie koronaviru jí paradoxně pomohla.

9. prosinec 2020 31:48

Moje terapie II, epizoda 6: Musíš se zastavit a myslet na sebe

Hrdinkou šesté epizody s názvem Musíš se zastavit je Kateřina. Se svým terapeutem Karlem se učí, jak se víc věnovat sama sobě. Ignorování vlastních potřeb pro ni totiž v minulosti bylo destruktivní. Vyrovnat se musela také s předchozí neúspěšnou terapií.

2. prosinec 2020 36:09

„Traumatizované dítě se může stát úzkostlivým, ale zodpovědným a dobrým rodičem,“ říká terapeutka

Petra Winnette je psychoterapeutka a zakladatelka institutu rodinné péče Natama, který mimo jiné pomáhá rodinám zažívajícím obtížné situace. Sama odbornice poskytuje terapii dětem i celým rodinám a zabývá se také výzkumem mozku a paměti. „Příběh Kláry ukazuje, jak násilí, které člověk zažije jako malé dítě, může v dospělosti způsobit psychické potíže a obrovské utrpení.“

2. prosinec 2020 31:09

Moje terapie II, epizoda 5: Jde přeprogramovat vzpomínky na zneužití?

Hrdinkou epizody s názvem Přeprogramovat vzpomínky je Klára. Na terapie chodí už dlouho, předchozí terapeutka jí řekla, že by pro ni bylo možná jednodušší některé věci zapomenout. Bohužel to nejde. Díky rodinné terapii ale Klára potkala Petru a s tíživými vzpomínkami začaly pracovat úplně novým způsobem.

25. listopad 2020 34:09

„Sám jsem genderově nekonformní a nejdřív jsem si musel vyřešit sebe,“ říká terapeut

K terapeutovi Jiřímu Procházkovi dochází velká část klientely proto, že je otevřený jinakosti, vyzná se v queer teorii a uplatňuje partnerský, neautoritativní přístup. Zároveň má řadu zkušeností také z manželské poradny. „Pokud pracuju se vztahy, automaticky musím myslet na genderový rozměr,“ říká.

25. listopad 2020 34:09

Moje terapie II, epizoda 4: O hledání identity, které nikdy nekončí

Hlasy, které uslyšíte v této epizodě, patří Alex a jehojejímu terapeutovi Jirkovi. Před třemi lety vyhledala právě jeho, protože věděla, že rozumí queer teorii. „V té době jsem se identifikovala jako gay, ale měl*a jsem pocit, že se tak dál žít nedá,“ říká.

18. listopad 2020 46:25

„Předmětů ve škole je spousta, ale emoční výchova nám úplně chybí,“ říká terapeut

Nestabilní ukotvení v ženské nebo mužské roli podle terapeuta Karla Malimánka dnes řeší celá řada lidí. „Jsme teď v přechodném období, vidím v tom šanci ustanovit nějaký nový model toho, s čím se identifikovat, který by pak sloužil dalším generacím. Vidím to optimisticky, ale je především potřeba sdílet naše pocity, mluvit o tom, jak se dnes v tom měnícím se nastavení cítí muži i ženy.“

18. listopad 2020 34:18

Moje terapie II, epizoda 3: Správnej chlap

Václavovi je 31 let, pracuje v IT a rád vaří pivo. Před dvěma lety mu jeho žena zničehonic oznámila, že ho opouští. Na terapie ale začal chodit až dlouho poté, v době, kdy už si zdánlivě vyřešil problémy a našel si novou partnerku. „Úzkosti nepřestaly. Byly tam pořád. Věděl jsem, že na tohle sám nestačím,“ říká hrdina epizody Správnej chlap.

11. listopad 2020 42:21

„Lidem často chybí slova k pojmenování emocí, proto se říká, že děti zlobí,“ vysvětluje terapeutka

„Když rodiče přijdou s dítětem na terapii, neznamená to jejich selhání, naopak to značí, že dovedou problémy řešit,“ říká terapeutka Lenka Hlavičková, ke které na terapii dochází děti, ale i dospělí.

11. listopad 2020 29:34

Moje terapie II, epizoda 2: Jako dvě zrcadla. Rodiče a děti

Hrdinkou tohoto dílu je dítě. Holčička, kterou uslyšíte až na konci. O šikaně, životě samoživitelky a o tom, jak děti zrcadlí problémy svých rodičů, v této epizodě mluví její maminka. A terapeutka, která jim oběma pomohla najít způsob, jak o těžkých tématech mluvit.