Spot
4. červenec 2019

Poslechněte si podcast: Lidé jsou neuvěřitelně kreativní, když se chtějí někoho zbavit, říká brooklynský architekt Armborst

„Nemůžete jen uspořádat debatu a čekat, že někdo přijde,“ vysvětluje Tobias Armborst, proč objíždí města se zmrzlinovou dodávkou. S kolegy a kolegyněmi z...

13:28

Spot

Vydává: Český rozhlas

Spot je magazín Radia Wave o urbanismu, veřejném prostoru a životě ve městech. Zkoumá, čím žijí česká města a jejich obyvatelé. Hledá přehlížená témata, pátrá po souvislostech, zpovídá osobnosti, pro které je město víc než jen shluk domů.

Web

25. únor 2021 16:30

Budou sdílené domy budoucností bydlení? V Praze se rýsuje první projekt

Spolek Sdílené domy rozjíždí v Česku nový typ komunitního bydlení. V čem se liší sdílené bydlení od jiných forem společného vlastnictví a jak se k němu dopracovat? O tom mluvili v urban magazínu Spot členové spolku Adéla Zicháčková a Štěpán Mairovský.
Alžběta Medková

18. únor 2021 14:41

Bohdalec a Slatiny čeká nejspíš masivní zástavba. Mohlo by to jít i jinak?

Území Bohdalec-Slatiny bude po Bubnech, okolí Smíchovského nádraží nebo Nákladovém nádraží Žižkov zřejmě další částí Prahy, kterou pohltí hustá zástavba. Vítěz letošního ročníku soutěže o nejlepší diplomovou práci z oblasti architektury, krajinářství a urbanismu Jakub Wiesner se ve své diplomce věnoval alternativnímu využití této lokality. V magazínu Spot mluví o tom, co pro Bohdalec a Slatiny navrhuje a proč mají “špinavá“ a zdánlivě prázdná místa pro města svůj význam.

21. leden 2021 18:04

„Ústí by mělo mít právo na psychoanalýzu.“ Co je právo na město a umíme si ho v Česku vydobýt?

Komu patří město? Třeba takové Ústí nad Labem? Na to se pokouší odpovědět stejnojmenná výstava v ústecké galerii Hraničář. S kurátorkou Martinou Johnovou a etnologem Ladislavem Zářeckým jsme si povídali, co znamená mít právo na město, jaké městské problémy v Ústí místní ne-řeší a jak je to vůbec s veřejným prostorem českých měst.

7. leden 2021 22:04

Americká města jsou jako donut, říká urbanistka. Jak ovlivňují plánování měst rasismus a segregace?

Podepisuje se na podobě měst rasismus? A jakým způsobem? Díky hnutí Black Lives Matter se téma rasismu a segregace v urbanismu dostalo i do Česka. Architektka a urbanistka Bára Šafářová, věnující se prostorové diskriminaci menšin, v magazínu Spot vysvětluje, jaký je vztah mezi rasismem a územním plánováním a jak se na podobě amerických měst podepisuje rasová a příjmová segregace. Stranou nezůstala ani podoba českých měst a to, jak přívětivá jsou pro ženy nebo handicapované.

24. prosinec 2020 21:14

„Jako když si zajdete pro mouku k sousedovi.“ Místní místním budují solidární město pro všechny

Nabít si telefon, v klidu se posadit nebo dostat sklenici vody jsou pro většinu z nás naprosto běžné věci. Pro lidi bez domova nebo v nouzi jsou ale často nedostupné. Změnit se to snaží organizace Místní místním. O tom, jak budovat sousedskou komunitu a zároveň pomáhat slabým, mluvily v magazínu Spot Ester z Místní místním a Kamila s Alžbětou z žižkovského Prostoru 39.

3. prosinec 2020 19:08

Architektura je služba, říká architekt, který staví domy v romské osadě

Je v romských osadách na Slovensku, kde žije mnoho lidí jen v nuzných chatrčích, prostor pro architekturu? Jak se dá v tak výjimečných podmínkách projektovat? A čím se navzájem architekti a obyvatelé osad dokážou obohatit? O tom a mnohém dalším ze své praxe vyprávěl v magazínu Spot architekt Michal Sládek, iniciátor projektu Architekti v osadě.

19. listopad 2020 21:52

Budoucností městské dopravy budou nejspíš kola. Proč v Česku stále preferujeme auta?

Jarní vlna koronavirové epidemie v mnoha světových velkoměstech znamenala masivní rozvoj městské cyklistiky a útlum automobilové dopravy. Je kolo budoucností městské mobility a v čem jsou vůbec výhody cyklodopravy? A proč se v Česku zatím nic nemění? O tom přišel do magazínu Spot hovořit odborník na cyklodopravu Roman Meliška.

29. říjen 2020 20:17

Kvalitní veřejný prostor je potřeba. Dávejme ale pozor, kdo na něm vydělává, říká urbanista

Jaký byl přístup developerů k městu na začátku 90. let a dnes? Formovala střední generaci architektů nenávist k sídlištím? A proč bychom neměli socialistická sídliště jen bezmezně obdivovat? O moderní i postmoderní architektuře, o veřejném prostoru, ale třeba i o anarchokapitalismu v architektuře mluví v magazínu Spot urbanista Maroš Krivý z Estonské akademie umění.

15. říjen 2020 22:01

Mileniálové versus boomeři? Ne, nevyhovující pracovní podmínky architektů jsou problém všech

Probíhá v české architektuře konflikt mezi boomers a mileniály? A jak je to s vykořisťováním architektů, o kterém se v poslední době tak mluví? Skupina mladých architektů, architektek a socioložek se rozhodla provést výzkum, aby měli v ruce skutečná data. Pracují architekti hlavně načerno, berou muži víc než ženy a kdo pracuje víc – architekt nebo sociolog? Na to v magazínu Spot odpovídají Jakub Kopecký, Terezie Lokšová a Eliška Pomyjová.

24. září 2020 21:36

Bedřiška přežije! Ostravská kolonie prozatím unikla zbourání, co ji čeká v budoucnu?

„Bedřiška vstala z mrtvých,“ říká Eva Lehotská, která stojí v čele místních už několik let. Obyvatelům bývalé dělnické kolonie před dvěma lety hrozilo vystěhování a celé lokalitě demolice. Dnes má před sebou revitalizaci a stavbu nových domů. Jak se to podařilo, si poslechněte v magazínu Spot. Uslyšíte v něm i rozhovor s Architekty bez hranic, kteří o Bedřišce natočili dokumentární film.