Zaostřeno
21. říjen 2023

Poslechněte si podcast: Oceněný pořad Prix Bohemia Radio: Lidé byli ve sklepích. Když chtěli odjet, Rusové stříleli

Poslechněte si svědectví redaktorky Jany Karasové z vesnice Peremoha, která byla na začátku války na Ukrajině měsíc okupována ruskými vojáky. Pořad se dostal mezi finalisty mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v kategorii Dokument. Jana Karasová ho natočila dva měsíce po začátku invaze, respektive v dubnu 2022.

25:45

Zaostřeno

Vydává: Český rozhlas

Reportérský pořad, který jde do hloubky problému. Zaostří na vše podstatné, co se děje kolem nás, v Evropě i ve světě.

Web

Včera 26:10

Zaostřeno na české železnice: Hlavně nerezignovat na to, že se rychlých vlaků dočkáme, říká Kupka

Průměrný Čech urazí vlakem každý rok přes tisíc kilometrů při 18 jednotlivých cestách. Vypovídají o tom statistiky organizace Litra, která usiluje o podporu veřejné hromadné dopravy v Evropě. Češi jsou v tomhle ohledu na devátém místě žebříčku, ve kterém dlouhodobě vedou Švýcaři a uzavírají ho Řekové. Na jednu stranu jsou na tom české železnice nejlíp z bývalých komunistických zemí, na druhou stranu pořád zaostávají třeba za těmi v Německu, Rakousku nebo ve Francii.

Před týdnem 25:49

Knihovny jako fyzické místo nemůže umělá inteligence nikdy nahradit, myslí si šéf pražské bibliotéky

„Když jsem se před lety stal ředitelem Městské knihovny v Praze, měli jsme plno politiků, kteří otevřeně říkali, že nechtějí stavět nové budovy, protože všechno je přece na internetu. Dnes už nikdo takový – pokud si tedy přeje být znovu zvolený –, takovou věc nikdy neřekne,“ je přesvědčený ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. Knihovny totiž nejsou jen o informacích uložených v knihách, ale plní ve společnosti celou řadu funkcí.

Před 2 týdny 25:40

Obnova Českého Švýcarska: Na spáleništi vzniká nejmladší přirozený les v Česku

V Českém Švýcarsku se probouzí nový život. Národní park zasažený v roce 2022 ničivým lesním požárem zatím vypadá smutně, ale začíná přirozeně zarůstat náletovými porosty. Strážci parku do samovolného zalesnění zatím stále nechtějí zasahovat, ale mají své kritiky. Jaké jsou argumenty obou stran? Odpověď hledá Zaostřeno Víta Pohanky.

Před 3 týdny 25:05

Boj proti domácímu násilí: Pomoci můžou zaměstnavatelé i stát

Téměř každá druhá žena v Česku zažila nějakou formu psychického násilí v domácnosti a každá pátá se setkala dokonce s fyzickým nebo sexuálním násilím. Vyplývá to z dat Agentury EU pro základní práva. Oběti přitom domácí násilí často nenahlásí, protože se bojí, že jim nikdo neuvěří nebo se stydí. Kdo nebo co by mohlo téma odtabuizovat? Co pro oběti může udělat stát a co třeba zaměstnavatelé? Téma pro Zaostřeno, které připravil Vojtěch Koval.

Před 3 týdny 25:45

Šedesát procent všech obyvatel Země už žije ve městech

Z mnoha metropolí Asie a Afriky jsou organismy bez kontroly a jejich růst nikdo neřídí. Vlády proto zkouší stavět nová města na zelené louce a stěhují je tisíce kilometrů od původních metropolí. Kdo tyhle experimenty zaplatí? Jak megalomanské plány přijímají obyvatelé a jak se s nimi vyrovná příroda? A kde všude už se ke změně odhodlali? Téma pro Zaostřeno a Davida Jakše.

Před 3 týdny 25:45

Většina lidí světa žije v přeplněných městech. Vlády proto staví nové metropole na „zelené louce“

Až 60 procent všech obyvatel Země žije ve městech. Z mnoha metropolí Asie a Afriky jsou organismy bez kontroly, jejich růst nikdo neřídí. Vlády proto zkoušejí stavět nová města na zelené louce a stěhují je tisíce kilometrů od původních metropolí.

25. únor 2024 26:14

Babiš: Stojím u soudu proto, že jsem šel do politiky. Jinak by o Čapím hnízdě nikdo neslyšel

Dvakrát před soudem a dvakrát nevinní, zatím tedy nepravomocně. Taková je bilance v dotační kauze známé jako Čapí hnízdo. Pražský městský soud v únoru zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší spolupracovnici Janu Nagyovou. Jak celé soudní líčení vypadalo a co vlastně řekl soudce?

24. únor 2024 26:00

Dnes je to přesně dva roky od napadení Ukrajiny Ruskem

Jak prožívají už druhý rok války lidé na Ukrajině a jak se daří těm, kteří před ruskou agresí utekli do Česka, přiblíží čtyři výpovědi v pořadu Zaostřeno. Natočil je Vít Pohanka.

22. únor 2024 26:00

2 roky války na Ukrajině: V týlu to nejvíc odnáší lidská psychika, vyrůstají nám děti války

Válka na Ukrajině trvá už dva roky. Zprávy z fronty přitom nejsou příznivé: Rusové dobyli Avdijivku u Doněcka, o kterou se sváděly tvrdé boje od začátku agrese v roce 2022. Teď zřejmě začala další ruská ofenziva směrem na Západ. A to za situace, kdy je v americkém Kongresu zablokovaná další naléhavě nutná finanční a zbraňová pomoc, takže schází munice i zbraně.

18. únor 2024 25:22

Pod hranicí chudoby žilo v roce 2022 víc než milion Čechů. Pomoct by jim mohlo nespotřebované jídlo

Na jaké překážky naráží darování jídla? Proč nemají povinnost darovat neprodejné zboží i výrobci? Je vůbec možné darovat už uvařené porce třeba z jídelen?