Leonardo Plus
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Půda nad zlato? Pohrdáme jí a zastavujeme ji, říká architektka

Venkovský prostor tvoří více než tři čtvrtiny rozlohy Česka. Jeho role se ale v průběhu staletí změnila, včetně obyvatelstva, které dnešním vesnicím dává novou tvář. Jak vypadá současný venkovský urbanismus? A co podobu vesnic určuje a ovlivňuje? V Leonardu Plus vysvětluje architektka a proděkanka ČVUT Zuzana Pešková, která pro pořad popsala několik středočeských obcích poblíž Kladna a na Křivoklátsku.

48:50

Leonardo Plus

Vydává: Český rozhlas

Setkání s významnými českými vědci a odborníky, kteří umí zaujmout.

Web

Dnes 49:54

Fantomové hranice stále dělí Sudety. Rozdíl je i mezi sousedy

I když historická hranice Sudet desítky let formálně neexistuje, stále vytváří mezi lidmi předěl. Prokázala to i nejnovější studie vědců z Národního institutu SYRI. „Překvapilo nás, že i sousední obce – jedna zařazená do pohraničí, druhá do vnitrozemí – prokázaly statisticky významný rozdíl v sociálních a ekonomických hodnotách,“ přibližuje pro Český rozhlas Plus sociální geografka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Pavlína Netrdová, spoluautorka studie.

Před 2 týdny 49:44

Vojtko: Peníze i sociální status. Proč chodíme do práce?

Lidé v produktivním věku stráví až třetinu dne v zaměstnání. Z doby, kdy jsme bdělí, nám práce zabere nejméně polovinu tohoto času. Musí nás ale pokaždé motivovat její smysl? „Spousta lidí má práci jako prostředek k tomu vytvářet, budovat a rozvíjet něco, co mě naplňuje mimo ni,“ popisuje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko

11. srpen 2024 49:22

Lékař: Následky diabetu by se daly léčit buňkami z tuku

Diabetes nemusí způsobit jen špatná strava, rizikový faktor je i stres. Endokrinolog a diabetolog Michal Dubský teď v pražském IKEMu pracuje na novém typu léčby následků diabetu. Používá k tomu kmenové buňky, a to ideálně ty, které pacientovi odebere z jeho vlastního tuku. „Tuk z břicha každý rád dá. Navíc by se snížila invazivita zákroku. Dnes bereme kmenové buňky z kostní dřeně, ale to má rizika, “ říká v pořadu Leonardo Plus.

28. červenec 2024 48:54

Architektka: New York do plánování města líp zapojuje občany

Jak na revitalizaci půdy, kolem které jsou průmyslové zóny? I tuto otázku řešila americká urbanistka českého původu Eva Hanhardt, když se podílela na revitalizaci New Yorku. „Museli jsme řešit i jak zachovat rostliny, které zabraňují povodním,“ říká pořadu v Leonardu Plus. Architekta Yvette Vašourková ji doplňuje s tím, že New York během městského plánování mnohem lépe pracuje s občany.

14. červenec 2024 49:44

Klimatická změna rozmrazí starodávné bakterie na Sibiři

Jedním ze zlomových bodů změny klimatu je tání permafrostu. Hrozí například to, že se při oteplení Sibiře mohou objevit nové bakterie a nemoci, které lidská civilizace ještě nezažila. „V roce 2016 byla na Sibiři velká vlna veder a zahynulo hodně sobů. Zjistilo se, že zahynuli na antrax. Veterináři ho geneticky prozkoumali a zjistili, že se jedná o starodávnou bakterii,“ vysvětluje v Leonardu Plus lékařka Marie Bourne.

30. červen 2024 50:00

Vojtko: Jak najít nové přátele v pozdějším věku? Musíme mít odvahu sdílet. I pár minut je důležitých

Do věku dvou až tří let je pro děti důležité především stabilní rodinné zázemí. Pak se ale začínáme socializovat s ostatními dětmi a vytváří se první přátelství. Některá mohou vydržet celý život. Jak ale vznikají kamarádské vztahy v důchodovém věku? A nezůstaneme osamělí? V pořadu Leonardo Plus odpovídá párový terapeut Jan Vojtko.

23. červen 2024 49:18

Blesková rychlost i datové připojení v letadle. Co všechno nám přinese internet na vlnách 6G sítí?

Přesné určování polohy, nasazení AI do řízení sítí a vyšší rychlosti připojení. To mají podle dnešních představ přinést mobilní 6G sítě. Co dalšího se v nich chystá? „Mělo by dojít k pokrytí vždy a všude. Kdykoliv a kdekoliv byste měli být schopni se připojit k internetu,“ vysvětluje Zdeněk Bečvář z Katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT.

16. červen 2024 48:50

Na zídce seděl mladý voják, vzpomíná Lorna Ellisonová na Jana Kubiše

Dvě dívky nasedají do autobusu a seznámí se s nimi mladý muž. Mohl to být jeden osobní příběh z mnoha. Jenže byl podzim 1940, a toto se odehrálo v Anglii, v regionu, kde se cvičili českoslovenští vojáci. Ten mladík se jmenoval Jan Kubiš.

9. červen 2024 49:24

Obezita u dětí? Řešíme jídlo, ale klíčem pro život je pohyb, říká obezitolog Matoulek

Víc než miliarda lidí na světě je obézních, za posledních 50 let se jejich počet celosvětově ztrojnásobil. Stále více zemí čelí rostoucímu počtu lidí s nadváhou či obezitou. Proč stále tloustneme a jak tento celosvětový trend zvrátit? V pořadu Leonardo Plus odpovídá přední český obezitolog Martin Matoulek.