Lékárna
7. březen 2024

Poslechněte si podcast: Stomie jako možnost řešení problému, které pacientovi zachrání nebo zkvalitní život

O stomii neboli vývodu jsme hovořili se stomickou sestrou Radomírou Fierlovou z Fakultní nemocnice Ostrava. Řešila se i stomická dieta a také to, jak o vývod správně pečovat.

26:28

Lékárna

Vydává: Český rozhlas

Magazín o zdraví a zdravém životním stylu.

Web

Před pěti dny 24:43

Onemocnění a léčba nádorů slinivky, jater, žlučových cest

S Martinem Strakou, zástupcem primáře chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín probereme průběh onemocnění a léčbu nádorů slinivky, jater, žlučových cest. Řekneme si také o důležitosti včasné diagnostiky.

Před týdnem 26:28

Od silných bolestí krku může pomoci ulevit neuromodulace

Lidem se silnými bolestmi v oblasti krku svitla naděje. V ostravské fakultní nemocnici začali zavádět v oblasti krční páteře speciální elektrodu, která vydává impulzy zmírňující nesnesitelné bolesti jinak neřešitelné jinými metodami.

Před 2 týdny 24:30

Syndrom diabetické nohy

Jednou z vážných komplikací cukrovky je Syndrom diabetické nohy, při kterém dochází k postižení cév a nervů dolních končetin. Jaké potíže pacientům diabetická noha působí a jak se léčí, to jsme probrali s ortopedem a specialistou na ortopedickou protetiku Petrem Krawczykem.

Před 3 týdny 23:08

I o hlas je třeba pečovat. Víte, jaké problémy nejčastěji naše hlasivky trápí?

V čem spočívá hlasová terapie, jak o hlas pečovat a jaké problémy nejčastěji naše hlasivky trápí. To probereme s hlasovou terapeutkou Markétou Drabinou Schaffartzik. Vedle toho, že vystudovala operní zpěv, vede také hlasovou poradnu na Klinice ORL Fakultní nemocnice Ostrava.

15. srpen 2024 27:47

Onemocnění krčních tepen

Onemocnění krčních tepen, jejich příčiny i řešení s pomocí operace probereme s Tomášem Hrbáčem, primářem neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

8. srpen 2024 24:22

Denní režim u seniorů v období velkých letních veder

Zornitsa Petrova Markantová, vedoucí lékařka Oddělení následné péče v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice, poradí, jak by měl vypadat denní režim u seniorů v období velkých veder.

1. srpen 2024 26:04

Nákazy, které si někdy turisté přivezou s sebou domů z dovolené jako nechtěný suvenýr

S Hanou Bílkovou Fránkovou, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích, probereme nákazy, které si někdy turisté přivezou s sebou domů z dovolené jako nechtěný suvenýr.

25. červenec 2024 25:27

Kurzy pro rodiny, jejichž příbuzní utrpěli mrtvici a vracejí se do domácí péče

Psycholožky kognitivního centra Fakultní nemocnice Ostrava Vladěny Jaremové jsme se ptali na speciální kurzy pro rodiny, jejichž příbuzní utrpěli mrtvici a vracejí se z nemocniční léčby do domácí péče.

18. červenec 2024 24:10

Jaké možnosti má pacient, pokud mu doslouží endoprotéza

O reimplantacích, ale také případných komplikacích po výměnách kloubů, jsme hovořili s Petrem Kozákem, primářem Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Frýdek-Místek.

11. červenec 2024 22:28

Nebezpečné krevní sraženiny vznikají nejčastěji v nohách. Trombózám se dá ale předcházet

Trombózy. Patologické krevní sraženiny vznikají nejčastěji v cévách dolních končetin. O tom, co mohou způsobit, jak jsou nebezpečné, ale také jak trombózám předcházet, jsme hovořili s primářem Kliniky hematoonkologie FNO Jaromírem Gumulcem.