Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Ledové kostky čiré jako sklo? Můžete je mít, vyzkoušejte rady profíků

Existuje řada strojů na výrobu ledu, ledové tříště nebo ledových kostek. Od těch velkých, profesionálních, přes menší, používané v gastronomii, po výrobníky pro domácí použití. Většina z nás má ale v mrazáku obyčejná tvořítka na led.

02:56

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. Letošní ročník Pochoutkového roku odstartoval vaši oblíbenou soutěž tentokrát na sladko. Pochlubte se osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihláška >>

Web

Před šesti dny 07:46

Pochoutkový rok: Nadýchané kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí vám způsobí letní rozkoš v ústech

Kynuté koláče s ovocem dělá Jana Krejčí z Kostelního Vydří nedaleko Dačic v jižních Čechách podle receptu své babičky. Nejraději je má s tvarohem a rebarborou. Není ale potřeba mít rebarboru, můžeme použít jiné sezónní ovoce, třeba rybíz. Jsou nadýchané a samou vláčností se prohýbají.

Před šesti dny 26:05

Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 8. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí. Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti. Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?

Před šesti dny 01:12

Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti

Letní období je časem, kdy sklízíme na polích a hlavně na zahrádkách nejrůznější zeleninu a taky ovoce. Pokud chceme v kuchyni experimentovat a jedná se nám nejenom o chuť, ale i o konzistenci, o texturu a chceme korpusy extra vláčné a šťavnaté, tak se fantazii meze nekladou.

Před šesti dny 02:57

Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?

Grilovat, nebo ne? To je kardinální otázka. Chuťové buňky nás přesvědčují, že rozhodně ano, ale lékaři varovně zvedají prst – při grilování vznikají karcinogenní látky a o ty nikdo nestojí. Jak tedy zdravotní riziko eliminovat nebo alespoň snížit?

Před týdnem 07:06

Ultrajednoduchý švédský koláč Adély Štefankové je jako pečené máslové sušenky s tvarohem

Další místo setkání Pochoutkového roku na sladko proběhlo v Chomutově. Paní Adéla Štefanková přihlásila do soutěže švédský koláč. Není potřeba míchat předem žádné těsto. Vše se spojí až pečením v troubě a vznikne náramně dobrý koláč. Je to chuťový návrat k pochoutkám našich babiček a tetiček.

Před týdnem 27:01

Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 8. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Švédský koláč od Adély Štefankové. Jak udělat dobré kynuté ovocné knedlíky poradí Josef Maršálek. Nápojové plechovky na pivo.

Před týdnem 01:31

Jak udělat skvělé ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Ovocné kynuté knedlíky milujeme všichni, proto je tu postup, jak je udělat bez chyby a ty nejlepší.

Před týdnem 02:56

Nápojové plechovky před sebou mají velkou budoucnost

Dějiny nápojových plechovek nejsou nijak dlouhé, dala jim vzniknout prohibice v USA. Od té doby plechovky urazily dlouhou cestu až k nejrecyklovanějšímu nápojovému obalu na světě.

Před 2 týdny 07:32

Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta

Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.

Před 2 týdny 25:29

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.