Laboratoř
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Páry octa zlepšují účinnost senzorů v chytrých hodinkách

Senzory ultrafialového světla jsou mnohem účinnější, když je na čtvrt hodiny vystavíme parám z octa. Výrazně v nich zlepšuje vodivost. Objev australských vědců může způsobit průlom v elektronice.

25:26

Laboratoř

Vydává: Český rozhlas

Vědci vysvětlují, herci glosují novinky o přírodě a lidech. 

Web

Před dvěma dny 25:53

Roboti tančí podle signálu z hub. Mohli by chránit úrodu

Vědci z Cornellovy univerzity kultivovali vlákna oblíbené asijské houby, hlívy máčkové, a vypůjčili si z ní elektrochemické impulzy. Roboti se v reakci na její signál dokázali otočit a poskočit. Propojit technologii s biologickým materiálem se často nedaří, živá hmota dlouho nevydrží. V tomto pokusu však badatelé s myceliem hlívy, které se po anglickém vzoru říká také královská, uspěli.

Před 2 týdny 25:55

Hudební pojmy mají Středoafričané společné už od pravěku

Obyvatelé střední Afriky udržovali úzké sociální a kulturní vazby dávno před tím, než se v neolitu začali věnovat zemědělství. I když se tam od nástupu usedlého způsobu života začalo mluvit různými jazyky nebo nářečími, názvy hudebních nástrojů se zachovaly.

27. červenec 2024 25:55

O chuti k jídlu nebo přejídání možná rozhoduje pár buněk

Malá skupina neuronů rozhoduje o tom, jak rychle se myší pustí do jídla, s jakou chutí a jaké množství ho sní. Kalifornští badatelé zjistili, že když byly takzvané PSNT neurony aktivní, první sousto si myši braly pomaleji, zato rychleji pily vodu. Ovlivnilo to i konzumaci sladkostí.

29. červen 2024 25:48

Trpaslík mezi hominidy se živil hlavně plody a listím. Vážil pouhých 10 kilogramů

Vědci popsali nejmenšího dosud známého hominida na světě. Žil před více než 11, 6 miliony lety v oblasti dnešního Bavorska. Zdatně šplhal a měl současníka.

22. červen 2024 25:51

Život je hořkosladký. Vědcům se podařilo zachytit v mozku smíšené emoce

Smíšené emoce nejsou pouhá fantazie, ale realita. Doložili to neurovědci z Univerzity v Jižní Karolíně. Poprvé se jim podařilo prokázat, že při nich mozek vyvíjí samostatnou nervovou aktivitu.

15. červen 2024 26:00

Rybka zvaná halančík se umí rozložit a složit. Chrání se tak před suchem

Původem africká, dnes také známá akvarijní rybka, halančík Furzerův, našla způsob, jak v přírodě přežít dlouhá období sucha. V raném embryonální stadiu se rozpadá na jednotlivé buňky. Když později opět zaprší, vrátí se do původního stavu.

8. červen 2024 25:42

Modrásek, žluťásek a další denní motýli mají americký původ. Žili už v době dinosaurů

Tým vedený badateli z Přírodovědného muzea na Floridě vytvořil unikátní fylogenetický strom života motýlů. Z něj je patrné, že první denní druhy na světě žily před 100 miliony lety na americkém kontinentě.

1. červen 2024 25:25

Když si mravenec dá kávu, najde rychlejší cestu k potravě

Když původní jihoameričtí mravenci dostávali cukr s přídavkem kofeinu, byli úspěšnější v cestě za odměnou. Víc než ti, kterým podobný „doping“ chyběl. Dokázali najít přímější a tedy i rychlejší cestu k vytoužené potravě.

25. květen 2024 25:35

Vědci našli v mozku myší dlouhověkou RNA. Má tam zřejmě manažerskou roli

Badatelé z Německa, Rakouska a Spojených států zjistili, že některé typy RNA v mozku myší dlouho vydrží. Doufají, že objev přispěje k lepšímu pochopení stárnutí lidského mozku a jeho nemocí.