Jihočeši
25. únor 2023

Poslechněte si podcast: Kytary, které už nehrají, proměňuje malíř František Tácha v obrazy. Prodlužuje jim tak život

Malíř a muzikant František Tácha žije v jihočeských Loučovicích, ateliér má ve Vyšším Brodě. Tvorba obrazů, třeba i ve formě malovaných kytar, je pro něj terapií, a léta byla i obživou. Profesionálně se malování začal věnovat v 51 letech poté, co nemohl sehnat novou práci.

20:53

Jihočeši

Vydává: Český rozhlas

Setkání s lidmi, kteří jsou rodem, nebo srdcem spojeni s jihočeským krajem.

Web

Před pěti dny 20:57

O novorozence s váhou pod jeden kilogram se nikdo moc nezajímal. Změnil to Miloš Velemínský

Ve věku 87 let zemřel pediatr Miloš Velemínský, dlouholetý primář neonatologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích a také bývalý děkan zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity. Patřil mezi výrazné lékařské osobnosti, stál u zrodu moderní péče o novorozence a podařilo se mu zavést postupy, které snížily novorozeneckou úmrtnost. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši.

Před týdnem 24:39

Tisíce masožravých rostlin pěstuje ve skleníku Markéta Aubrechtová. Jela za nimi i do dalekých hor

Na začátku byla nemoc se striktní dietou a dárek od dědečka, který místo čokolády přinesl masožravou rostlinu. Postupně Markéta Aubrechtová masožravkám úplně propadla, staly se její celoživotní vášní. Dnes je absolventkou přírodovědecké fakulty, profesionální pěstitelkou a také organizátorkou oblíbené výstavy exotických rostlin v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Před 2 týdny 23:06

Změnit text v knihu, která se bude dobře číst. To je úkolem „knižního úpravce“ Milana Krištůfka

Řemeslo Milana Krištůfka z Českých Budějovic voní a šustí. A to paradoxně přesto, že hlavním výrobním nástrojem je chladný počítač. Živí se totiž jako knižní grafik. Kdo zavítá do jeho studia, spatří nejen rozsvícený monitor, ale také regály s již vydanými tituly a komínky tlustých i tenkých knih, kterým dal tvar a vdechl život.

Před 3 týdny 20:50

První, na co se vždy ráno podívám z okna ateliéru, je Černá věž, říkal výtvarník Václav Johanus

Ve věku 76 let zemřel 23. února 2024 Václav Johanus, českobudějovický grafik, ilustrátor a karikaturista. Výtvarník s originálním rukopisem se věnoval mimo jiné novinové ilustraci a kreslenému humoru, jeho díla vycházela v desítkách tiskovin. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši v roce 2015.

24. únor 2024 25:39

Chyba většinou nastává mezi řídicí pákou a sedačkou, říká bývalý stíhací pilot Jiří Zábranský

Brigádní generál Jiří Zábranský byl stíhacím pilotem, šéfoval českobudějovickému vojenskému letišti a působil i v zahraničí. Říká, že jeho životní cesta dostala jasný směr už v rodných Strakonicích. „Nahoře nad hradem je takový plácek, kterému se říká luftplácek, tedy strakonické letiště. Tam jsem poprvé přičichl ke vzduchu, luftu, jak se říká tady na jihu, a od toho se všechno odvíjelo,“ vysvětluje.

17. únor 2024 38:37

Myslel si, že bude opravovat pračky. Stal se muzikantem a dlouholetým ředitelem divadla

Karel Daňhel je emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře, muzikant, scénárista, autor unikátní série scénických výchovných koncertů pro děti, ale také letec, jachtař a skvělý vypravěč. Rozhovor s ním přináší pořad Jihočeši.

10. únor 2024 24:07

Mít psa je dnes tak trochu národní povinnost, Češi jsou nezodpovědní, říká ras 21. století

S opravdu jen mírnou nadsázkou řečeno, Vladimíra Kössla znají všichni toulaví psi na Českobudějovicku, ale také hadi, kteří utekli z terárií, či papoušci dobrodruzi, které zlákalo otevřené okno k výletu za svobodou. Odchytává totiž ztracená a zdivočelá zvířata a také provozuje útulek ve Starých Hodějovicích u Českých Budějovic. Dříve se tomuto povolání říkalo ras, antoušek či pohodný a Vladimír Kössl se takovým pracovním titulům nebrání ani v 21. století.

3. únor 2024 20:30

Jihočech zachránil sarkézštinu, teď ho zajímá jihošumavština. Také pomohl oživit granátnickou gardu

Martin Neudörfl z Českého Krumlova se od dětství zajímá o historii, k tomu mu další obzory otevřelo studium jazykovědy. Vrátil do života lidí sarkézštinu, zanikající jazyk ostrova Sark v Lamanšském průlivu, a nyní pozornost stáčí zpátky do rodného kraje a zkoumá jihošumavštinu. Lingvista je ale také hejtmanem Schwarzenberské granátnické gardy.

27. leden 2024 19:43

Zvuková lázeň Jana Flégla tibetskými mísami a dalšími nástroji zklidňuje a harmonizuje lidskou duši

„Při zvukové lázni jsem intuitivně veden, kterou konkrétní tibetskou mísu, zvonek, činelky nebo jiný hudební nástroj mám vzít a kde přesně se zvukem pracovat. Na konkrétním místě se pracuje tak dlouho, dokud se daná čakra či místo na těle nezharmonizuje.“

20. leden 2024 25:52

Britové jsou zvyklí ve zdravotnictví na všechno dlouho čekat, Češi nadávají, srovnává primář

„První Chrdle, o kterém víme, byl v polovině 17. století řezníkem v Hrdlořezích v Praze,“ vysvětluje pravděpodobný původ svého neobvyklého příjmení lékař Aleš Chrdle. Na jih Čech rodinu přivedl jeho pradědeček, když se v Českých Velenicích otevřely železniční dílny. Muži z rodu po generace pracovali na železnici, ale cesta Aleše Chrdleho už vede jinudy. Je primářem infekčního oddělení a také ředitelem úseku interních oborů v nemocnici v Českých Budějovicích.