Kultura Plus
27. květen 2023

Poslechněte si podcast: Jak vznikal nový český film Muž, který stál v cestě, který popisuje strhující příběh lékaře a politika Františka Kriegla a dramatické události 21. srpna 1968 prozradí kulturní týdeník Kultura Plus

Navštíví také Národní muzeum Praha, kde jsou na pár týdnů vystavené rukopisy z 15. až 17. století. A přidá také reportáž z výstavy Velké hudební knihy, nebo zprávy o nové expozici Národní galerie s názvem Konec černobílé doby. Připravila a moderuje Michaela Vetešková.

25:54

Kultura Plus

Vydává: Český rozhlas

Přehled kulturních událostí týdne. Reportáže z premiér, rozhovory s autory. Ale i reflexe z akcí, o kterých byla v daném týdnu řeč.  

Web

Před pěti dny 25:36

Uslyšíte vyprávění o tom, jak slavný český fotograf Antonín Kratochvíl fotil legendárního zpěváka Dawida Bowieho

Podíváte se na Národní sbírku zlozvyků, která se zhmotnila na divadelním jevišti. A zavedeme vás také na výstavu věnovanou 60 letům Studia Ypsilon v pražském Domě fotografie. Připravila Michaela Vetešková.

Před týdnem 26:00

Černobyldor je umělecký projekt inspirovaný dopadem jaderné energie na náš svět

Představení divadelníků z Kyjeva bude od neděle k vidění v Divadle Komedie. V týdeníku Kultura Plus bude nejen o tomto projektu mluvit ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. A v ostravském Divadle Petra Bezruče připravili představení Ženitba, které je věnované nedávno zesnulému Norbertu Lichému. Připravila Michaela Vetešková.

Před 2 týdny 25:59

Bledá Rusalka, zelený vodník nebo tajemná čarodějnice vystupují od 8. března v historické budově pražského Národního divadla!

První česká scéna připravila nové nastudování slavné Dvořákovy opery v tradičním pojetí. Týdeník Kultura Plus představí také nový film Fentasy o droze, která je stokrát účinější než morfin, snímek Případ Goldman o procesu s krajně levicovým židovským aktivistou, A uslyšíte také autorku fotografií z útoku na ukrajinské Dnipro Majdu Slámovou. Připravila Michaela Vetešková.

Před 3 týdny 26:03

Výprava na planetu Arakis v pokračování velkolepé sci-fi Duna vás čeká v týdeníku Kultura Plus

Pozve vás na premiéru komedie Ztratili jsme Stalina v Dejvickém divadle a na ostravskou verzi muzikálu Chicago. A vydáte se také do Českého muzea hudby, podívat se na rukopis Bedřicha Smetany přesně dvě stě let od jeho narození. Připravila a slovem provází Michaela Vetešková.

24. únor 2024 26:14

Jaké to je přijít pozdě do divadla a místo plánované opery Rusalka tam hledat svého otce?

I o tom je novinka Národního divadla Praha "Ještě chvilku". Kulturní magazín nabídne také pozvánku do pražské Villy Pellé, kde je rekordně navštěvovaná výstava Adolfa Lachmana, nebo rozhovor s ministrem kultury Martinem Baxou. Pořad připravila Michaela Vetešková.

17. únor 2024 25:52

Šli tři Šlitři - to byla čtvrteční premiéra v pražském divadle Semafor, u které byl i týdeník Kultura Plus

Představením Jiří Suchý připomněl sté výročí narození svého kolegy - hudebníka, komika a výtvarníka Jiřího Šlitra. Uslyšíte rozhovor k filmu Zóna zájmu, který patří k nejúspěšnějším titulům letošního roku a nebo o filmové novince Manželé Stodolovi. Připravila Michaela Vetešková.

10. únor 2024 26:00

Na novou výstavu vzdávající poctu Franzi Kafkovi v pražském Centru současného umění DOX vás pozve týdeník Kultura Plus

A uslyšíte také rozhovor s hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie  Simonem Rattlem. Připravila Michaela Vetešková.

3. únor 2024 25:48

Stovky životů zachránil Sir Nicolas Winton a nyní o něm vznikl film, který je k vidění i v českých kinech

Jeden z neúžasnějších příběhů novodobých dějin připomene týdeník Kultura Plus.  Popíše také novou podobu známého pražského Divadla ARCHA, a také představí nabídku Národní galerie pro tento rok. Připravila Michaela Vetešková.

27. leden 2024 25:54

O stavbě Vltavské filharmonie i o novinkách v divadlech bude týdeník Kultura Plus

Jeho autorka Michaela Vetešková vás pozve na divadelní premiéry v Ostravě, Brně a Liberci. A připomene snímek Tání, který bodoval na legendárním festivalu nezávislých filmů Sundance.

20. leden 2024 25:55

Vzpomínku na herečku Janu Hlaváčovou pro vás připravil týdeník Kultura Plus

Pozve vás na novou hru Jiřího Suchého Poslední štace, ale také na inscenaci Liška B. od režiséra Miroslava Krobota.  První popisuje, jak by vypadal svět, když se dostane do nepovolaných rukou a druhou inspirovala Liška Bystrouška od spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. A uslyšíte i Mikiho Volka, který se objeví ve hře Divadla Dva. Aktuality ze světa kultury připravila Michaela Vetešková.