Křížem krajem
4. září 2020

Poslechněte si podcast: Kulinářské speciality Osoblažska, zahájení Bezručovy Opavy, kováři ve Štramberku

Vydáme se na Osoblažsko a nabídneme rozhovor plný chutí s šéfkuchařem o tamních specialitách a tradičních jídlech. Poté vám nabídneme reportáž ze slavnostního zahájení dnes už proslulého festivalu Bezručova Opava a nakonec vás pozveme do Štramberku, protože na tamním hradu čeká návštěvníky plno zábavy a zajímavé podívané na akci věnované uměleckým kovářům.

09:27

Křížem krajem

Vydává: Český rozhlas

Magazín dobrých zpráv a zajímavostí Moravskoslezského kraje.

Web

Před dvěma dny 02:47

Ostravský dopravní podnik chystá k 130. výročí MHD ve městě desítku akcí

Ostravská městská doprava slaví 130 let od první jízdy. Tehdejší tramvaj byla parní a její trasa vedla v podstatě přes tři města. A možná vás překvapí i to, že kdysi ostravské tramvaje jezdily dokonce přes několik států. Za vším je historie.

23. únor 2024 02:48

Chářovský park v Krnově čeká revitalizace. Úpravy se mají dotknout i vodních ploch

Více než 100 let starý Chářovský park v Krnově potřebuje obnovu. Město si proto nechalo vypracovat návrh na revitalizaci. Krnov tam chce vyměnit lavičky, obnovit některé chodníky, zlepšit vodní plochy i upravit zeleň. Jestli se radnice do obnovy pustí, ale zatím jasné není.

21. únor 2024 02:39

Výstava Pět v pralese představuje fotografie z beskydského pralesa Mionší

Pětice fotografů v Kopřivnici vystavuje snímky z jednoho deštivého víkendu, který strávili v pralese Mionší. Výstava zachycuje lesní scenérie ale i loveckou chatu, která je uprostřed lesa. Snímky vznikaly před několika lety a výstavu lidé mohli vidět na řadě míst. Kopřivnická zastávka je ta poslední.

19. únor 2024 02:48

Průvodci plánují po Ostravě nové okruhy turistických procházek

Informační centrum Ostravy i průvodci z městských obvodů plánují pro letošní sezónu další okruhy turistických procházek. Návštěvníci se tak mohou těšit na nová témata i prohlídky dosud neobjevených míst Ostravy. Vydat se budou moci třeba za městskými vilami anebo na cyklojízdu po zaniklých tramvajových tratích.

7. únor 2024 02:28

V celém Těšínském Slezsku je umí ušít jen jediný řemeslník. Karel Kufa zachraňuje tradici

Ke kroji si neobujete jen tak ledajaké boty. V Těšínském Slezsku potřebujete pořádné krpce. Karel Kufa zamlada sám protancoval troje. Nové ušít nikdo neuměl, tak se to metodou pokus-omyl naučil sám. Teď pomalu vyhlíží následovníky. Široko daleko to nikdo jiný neumí. Teď je v Moravskoslezském kraji mistrem tradiční rukodělné výroby.

8. leden 2024 06:02

Tříkrálová koleda zazněla tradičně i ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Tříkrálovým koledníkům patří už tradičně začátkem ledna nejen ulice Moravskoslezského kraje, ale dnes dopoledne na chvíli i Český rozhlas Ostrava. Naši hosté přišli koledovat, ale také představit tu letošní sbírku na pomoc lidem v nouzi.

23. červenec 2023 03:56

Výherce z pátku 21. července

Celý týden vyrážela naše rozhlasová hlídka soutěže Křížem krajem na Opavsko a nabízela všem, kdo se soutěže zúčastní, že mohou vyhrát 16 půllitrů piva v plechu a taky získat spoustu malých dárků. V pátek 21. července jsme soutěžili v Hlučíně a v Kozmicích.

21. červenec 2023 03:04

Výherce ze čtvrtku 20. července

S náloží atraktivních pivních cen a drobných dárečků za vámi vyráží tento týden náš rozhlasový tým na Opavsko. Jak to ve čtvrtek dopadlo v Bolaticích a Kobeřicích, uslyšíte v reportáži.

20. červenec 2023 03:05

Výherce ze středy 19. července

Naši posluchači rádi soutěží. To jsme si ověřili i při středeční úspěšné jízdě Křížem krajem, kdy jsme zavítali do Dolního Benešova a Bohuslavic. Rádi také vyhrávají a navíc umí opravdu od srdce přát výhru jinému člověku.

19. červenec 2023 03:02

Výherce z úterý 18. července

V Kravařích a Štěpánkovicích na Opavsku se v úterý zastavila naše rozhlasová hlídka s tradiční letní soutěží Křížem krajem. Své štěstí v tipovací soutěži zkusili i náhodní turisté.