• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před šesti dny

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Tipy a inspirace na vaření s chřestem

Italské rizoto na tři různé způsoby, chřest s pomeranči i jahodami a také trochu inspirace z Rakouska nabídne ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka. Chřestová sezóna je totiž v plném proudu. A nebude chybět ani několik zážitků z chřestových slavností.

36:09

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 27:17

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025

Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.

Včera 01:51

Pochoutkový rok: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

Včera 03:07

Pochoutkový rok: Porcelán, který používají největší hotely, musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Před dvěma dny 07:50

Pochoutkový rok: Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Před třemi dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: České prvorepublikové laskonky

Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.

Před třemi dny 13:11

Jezte, ať vám to sluší: Dna. Proč jíst hodně třešní a jak důležitý je při nemoci pitný režim?

Co přesně je dna a jak v těle vzniká? Proč se dně říká "nemoc králů"? Jakou roli v léčbě hraje strava? Co jsou puriny a v čem je najdeme? Které potraviny jsou nejproblematičtější? Jaký vliv na dnu má káva a alkohol? Má smažení a grilování nějaký vliv? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před čtyřmi dny 02:21

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Esíčka podle cukráře Ladislava Jíny z Turnova

Podle dochovaných dobových obalů se známé sušenky Esíčka nevyráběly jen v Opavě, ale například i v Jínově továrně na suchary v Lomnici nad Popelkou. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se podělí o recept.

Před šesti dny 02:35

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Domácí šuměnky

Zdalipak si ještě vzpomenete na šumák neboli šuměnky? Šumivé nápoje v prášku pocházejí již z konce 19. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak si jednoduše šuměnku vyrobit doma.

Před týdnem 02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Mátová cukrátka podle knihy Domácí cukrářství z roku 1906

Kdo by neznal hašlerky? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží jejich cestu do Čech a předchozí názvy této dobroty. A také jak doma připravit podobnou mlsotu, mátová cukrátka.