• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Asijská inspirace pro vaši kuchyni

Kuchařské čarování Petra Stupky je tentokrát plné asijské inspirace. Především probere vaření v pánvi wok – jak nachystat suroviny, z čeho připravit zálivku a tak dále. Dále nabídne thajský recept na rýžové nudle a dále játra pěti vůní, vepřové ve sladkokyselé omáčce a také štěstí, řečeno čínsky šuang-si.

27:56

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 13:13

Jezte, ať vám to sluší: Jak se naučit jíst normálně, bez diet a výčitek? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová

Proč není nutné počítat každou kalorii? Jak vybírat z jídel v jídelně? Proč se vyplatí začít pomalu? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová.

Před dvěma dny 24:30

Vaříme s Habadějem: Kuřecí karbanátky se smetanou a sýrem. nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Před dvěma dny 02:12

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hrachové lívanečky podle receptu z Českodubska

Mezi dobroty, na které se snad každý těšil, patří babiččiny lívanečky. Tento recept je právě na ně, ale budou trošku jiné, než jsme zvyklí, půjde o hrachové lívanečky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nám přiblíží další vybavení tehdejších kuchyní, dršlák.

Před třemi dny 02:54

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky

Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme. Rodinný recept Vladimíry Jakouběové natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Před čtyřmi dny 02:24

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hrachovník

S Vladimírou Jakouběovou si budeme povídat o hrachu a také přidáme recept na hrachovník. Recepty našich babiček připravuje redaktor Jaroslav Hoření.

Před pěti dny 24:46

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 8. 2025

Soutěžní recept: Nebeský koláč s tvarohovo-pudinkovým krémem od Heleny Ročkaiové. Jak jíst hrušku radí Ladislav Špaček. Český párek v rohlíku neboli Pikador pochází z Českých Budějovic.

Před pěti dny 01:19

Pochoutkový rok: Hrušku si ke konzumaci v restauraci vždy nakrájíme, říká mistr etikety Ladislav Špaček

Jak jíst hrušku, případně i jiné ovoce, které si můžeme dopřát ze zahrádky nebo nakoupit v supermarketu? Hrušku byste měli naporcovat. Radí Ladislav Špaček.

Před pěti dny 03:07

Pochoutkový rok: Český párek v rohlíku pochází z Budějovic. Vymyslel ho řezník Václav Masopust a dal mu jméno pikador

Většina z nás určitě zná pojem párek v rohlíku, ale už možná neví, že na jihu Čech, zvláště v Českých Budějovicích, mu tamní rodáci neřeknou jinak než pikador. Aby ne, vždyť právě tam před 51 lety pikador vznikl. Byly doby, kdy pikador mezi rychlým občerstvením doslova kraloval. Dnes už je to jinak.

Před šesti dny 06:45

Pochoutkový rok: Nebeský koláč od Heleny Ročkaiové je jak jízda po Mléčné dráze

Svěží tvarohovo-pudinkový krém na křehkém těstě je opravdu nebe v hubě. Vydatná vrstva jemné náplně a tenký korpus tvoří náramný letní zákusek. Pekla Helena Ročkaiová z Prahy.