Krmítko
NejnovějšíSezóna 1Epizoda 10Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Za A2 mlékem na Jižní Moravu: Chlapi v hospodě si naše jogurty chválí

V dnešním díle Krmítka se pánové vypravili na Jižní Moravu aby si rozšířili obzory v oblasti mléčných výrobků. Vypravili se za tím účelem do mlékárny Klíč v malebných Božicích, která za své mléko získala ocenění regionální potravina. Vyzkoušeli slaný i sladký recept, pohladili si několik krav a tak lze tuto výpravu považovat za úspěšnou.

24:13

Krmítko

Vydává: Český rozhlas

Petr Čtvrtníček a Martin Franc po stopách regionálních specialit. 13 krajů, 13 receptů, 13 potravin oceněných titulem Regionální potravina. V první části každého dílu se moderátoři vypraví na rodinnou farmu, do provozovny nebo na zemědělskou usedlost, kde si povídají s farmáři, farmářkami a producenty regionálních potravin. V další části pak spolu s renomovanými kuchaři  a kuchařkami připravují regionální pokrm. Na pořadu spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.

Web

Sezóna 1Epizoda 9Před 2 týdny 24:52

Za uzeným kaprem do Plzeňského kraje: Kosti, kůstky, kostičky

Petr Čtvrtníček trávil v Plzeňském kraji něco ze své vojenské služby a snad o to víc se těšil na návštěvu v Civilu. Pánové se totiž vypravili do Zpracovny ryb Klatovy za uzeným kaprem, který získal ocenění regionální potravina.

Sezóna 1Epizoda 8Před 2 týdny 23:46

Za hovězím masem do zlínského kraje: My neučíme přírodu, to ona učí nás

V tomto díle Krmítka se amatérský řezník Petr Čtvrtníček a profesionální jedlík masa Martin Franc vydali do malebného Rudimova. Už při příjezdu do obce sevřené mezi lesnatými kopci se pánové podivovali množství dobytka, který se popásal na kvetoucích loukách a odpočíval ve stínu lesního porostu, chráněn před horkým sluncem. Až o něco později zjistili, že většina hovádek patří jednomu muži. A s ním si přijeli popovídat.

Sezóna 1Epizoda 7Před 2 týdny 24:52

Za křenem do středočeského kraje: Je šunková rolka stále nejlepším křenovým receptem?

V dnešním díle Krmítka se Petr Čtvrtníček a Martin Franc dozvěděli spoustu zajímavostí o zelenině o které si mysleli, že toho vědí dost. To, že křen hodně pálí, neznamená, že je dobrý. Proč se křen pěstuje naležato? Jak ho skladovat, aby zůstal déle čerstvý? Tolik otázek a ani jediná nezůstala nezodpovězena.

Sezóna 1Epizoda 6Před 2 týdny 24:41

Za česnekem do Libereckého kraje: Když nemáte váleček, použijte lodní hřídel

Tato neortodoxní rada zazní od docenta Martina France při vaření z jedné z nejaromatičtějších a nejmilovanějších surovin. Alespoň tak vnímají česnek oba pánové. V tomto díle krmítka se vypravili na Liberecko za paličákem a dalšími česneky.

Sezóna 1Epizoda 5Před 2 týdny 20:36

Za Lebedou zahradní do Pardubického kraje: Není salát, jako salát

Při výjezdu na natáčení tohoto dílu Krmítka si ani jeden z pánů nebyl jist tím, co se dnes dozví. S Lebedou měli oba zkušenosti hlavně jako s plevelem, popřípadě jako s označením pro hlavu. S oto větším zájmem se tak dozvěděli, že se jedná o všestrannou listovu zeleninu, která se hodí do vařených pokrmů stejně jako do salátů.

Sezóna 1Epizoda 4Před 2 týdny 22:10

Za svatojánskými ořechy do Olomouckého kraje: Rukama nám projde osmnáct tisíc ořechů

V dnešním díle Krmítka se oba moderátoři vypravili za pochoutkou, se kterou ani jeden neměl mnoho zkušeností. A protože se o ořeších nedá spekulovat celou cestu z Prahy až do Šumperka, krátili si cestou soutěží kdo zná více pranostik.

Sezóna 1Epizoda 3Před 2 týdny 23:06

Za kmínovým olejem na Vysočinu: Začal jsem lisovat jako koníček

V tomto díle pořadu Krmítko se Petr Čtvrtníček a Martin Franc vydali na Vysočinu za jedním z vůbec nejvoňavějších koření. Na kopci ve vesnici Petráveč stojí několik stavení z nichž jedno ukrývá nádherné králíky a jiné pak olejový mlýn. Lisař Karel Jonák pánům představil své pokrutiny, kmínovou limonádu ale hlavně oceňovaný kmínový olej.

Sezóna 1Epizoda 2Před 2 týdny 23:31

Za medem na Karlovarsko: Dobrý med musí pocházet z míst, kde je hezky

Trochu pršelo, a tak se Petr Čtvrtníček a Martin Franc těšili, že v Hřivínově dostanou čaj s medem. Dostali nejen ten, ale také medovník a spoustu informací o včelstvech, medových specialitách a hlavně o tom, k čemu jsou medové enzymy.

Sezóna 1Epizoda 1Před 2 týdny 21:42

Za Šumavským bylinným do jižních Čech: Když byl Petr Čtvrtníček mladičký, stálo 9 korun

Ve vůbec prvním díle gastronomicko cestovatelského pořadu Krmítko se dvojice milovníků jídla a vaření (a také moderátorů) vydává po stopách historicky cenného nápoje. Herec Petr Čtvrtníček a historik jídla a stravování Martin Franc vyráží poznávat „tekutou legendu“ Šumavské bylinné do Jižních Čech.

29. květen 2025 01:33

Med, česnek, Čtvrtníček, Franc! Letní putování za regionálními specialitami s jedinečnými moderátory

Herec, labužník a drobný kutil Petr Čtvrtníček a historik, člen fanklubu domácího pečení a hlavně docent Martin Franc se spolu vydávají na velké letní dobrodružství. 13 krajů, 13 receptů, 13 potravin oceněných titulem Regionální potravina, to vše je nový pořad s názvem Krmítko. Poslouchejte na vlnách Českého rozhlasu Dvojka od 7. června každou sobotu po 15:30.