- Podcasty
- Český rozhlas - Cestování

Poslechněte si podcast: Křížem krajem: V Raškovicích stojí stará dřevěnka, která kdysi sloužila zbojníku Ondrášovi
Tajný vchod do sklepního úkrytu, to je vodítko, podle kterého badatelé rozklíčovali, že jedna z raškovických dřevěnek kdysi sloužila legendárnímu zbojníku Ondrášovi.
Český rozhlas - Cestování
Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.
Křížem krajem: Návrat památky do života. V Dolní Lutyni se snaží opravit zchátralý zámek
Zámek v Dolní Lutyni na Karvinsku z počátku 17. století se po dlouhých letech chátrání vydal na cestu k záchraně. Návrat památky do života bude stát ještě spoustu úsilí, ale už nyní je patrná proměna.
Křížem krajem: V Budišově nad Budišovkou najdete muzeum, kde o břidlici zjistíte opravdu vše
Od střechy až po gramodesky. Zkrátka břidlice má spoustu možností využití. V Budišově nad Budišovkou najdete muzeum, kde na jednom místě zjistíte o břidlici opravdu vše. Třeba i jméno jednoho z podnikatelů, který se zabýval zpracováním břidlice.
Casablanca: Na Francii příroda nešetřila. Blázni na kolech tu byli vždycky. Dan Polman líčí Tour de France Ultra
Dan Polman je ultracyklista z Nové Paky, hlavní persona týmu Ultra Paka Racing Team. Tentokrát se rozhodl vydat na Ultra Tour, svou vlastní speciální verzi slavné Tour de France. Ujel ji sám, v délce víc než 6000 km, bez podpory, včetně přejezdů mezi etapami a v nejdrsnější podobě.
Vltavín: Mlynáři bývali nositelé pokroku, lidé vážení a ctění, bez kterých se ostatní prostě neobešli
Prostřednictvím magazínu Vltavín navštivte mlýn v Hněvkovicích na Českobudějovicku. Ve své zachovalé podobě je jediný na řece Vltavě.
Reportáže zahraničních zpravodajů: V pořadu se ohlédneme za šesti lety našeho zpravodaje v Německu Václava Jabůrka, a spolu s ním si ve studiu připomeneme nejzajímavější reportáže
V archivu máme například jednu o tropických papoušcích, kteří žijí svobodně leckde po Německu. Z korun stromů přejdeme sto metrů pod zem, a to v Krušných horách, kde leží zásoby celé řady hornin i kovů. Z další archivní reportáže se dozvíme, že ve Východním Frísku jsou doslova závislí na pití čaje, na který přišli ještě dlouho před Angličany. Popovídáme si s pánem, který tak dlouho sbíral plnicí pera, až je začal sám vyrábět, a podíváme se do hodinářské dílny, kde se hodinky vyrábějí převážně ručně.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Bánská Belá má svoji příšeru. Tajemný krokodýl prý může za všechno zlé, co se v obci stane
Příšeru z jezera Loch Ness zná celý svět, o Belianském krokodýlovi ale slyšel málokdo. Žije na Slovensku ve vodní nádrži u obce Banská Belá a místní na něj už leta mají pifku. Zatímco většina měst se pyšní slavnými rodáky nebo dějinnými událostmi, kdysi královské a hornické město do popředí staví svůj spor s krokodýlem. Už od začátku 60. let si s ním pravidelně chodí jednou za dva roky vyrovnat účty.
Křížem krajem: V Horních Tošanovicích stojí malý venkovský zámek z první poloviny 19. století
Zámek v Horních Tošanovicích postavil rod Harasovských ve 30. letech 19. století. Je pečlivě udržovaný rodinou současné majitelky Romany Hegrové. Turisté se ovšem do něj nepodívají. Zámek totiž slouží k bytovým účelům.
Casablanca: Expedice na petřínské veřejné záchody. S Naomi Adachi a Maxem Habancem o Japonsku, Maroku i Praze
Česko-japonská herečka, modelka, videotvůrkyně a herní novinářka Naomi Adachi a její partner, přední český skateboardista Maxim Habanec, mají jedenáctiměsíční dceru Emiko. Nový díl podcastu Expedice vznikl během „rodinného výletu“ s nimi na Petřín. Naomi a Max vyprávějí o cestování s dítětem, klíčových zážitcích z Maroka i Japonska i o tom, co je vzájemně pojí.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Nejlepší pizzu a těstoviny v Jordánsku dělají iráčtí uprchlíci. Učí se totiž u italského misionáře
V jordánské metropoli Ammánu je jedna příjemná zahradní restaurace. Jmenuje se Már Jóhaná, což arabsky znamená svatý Jan. Svatý by ale měl být spíš Abúná Mário, původem Ital z Toskánska, který ve své restauraci učí vařit špičkovou italskou kuchyni irácké uprchlíky. Na italské speciality z rukou mladých iráckých kuchařů se schází gurmáni z celého Ammánu.