Kriminálka
Sezóna 4Epizoda 224. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Vila k mání. Kriminálka odkrývá složitý případ dvou pohřešovaných a jejich domu na prodej

Na pražskou policii je hlášeno pohřešování dvou osob. Muž a žena zmizeli beze stopy i se služebním vozem, zanedlouho nalezeným v Maďarsku. Policie zjišťuje, že vila, ve které dvojice bydlí a která patří hledané ženě, je na prodej. Prodávající ji prý od ženy zakoupil těsně před jejím zmizením. Kam se druh s družkou poděli? A má muž, který vilu prodává, s jejich zmizením něco společného? Na složitém případu spolupracovali pražští detektivové s kolegy z jihlavské kriminálky.

29:21

Kriminálka

Vydává: Český rozhlas

Podcast Mirka Vaňury, který vás zavede až na místo činu. Odhaluje známé české detektivní případy po roce 1989 ve zbrusu novém pojetí. Potkejte se naživo s tvůrci pořadu a legendami novodobé kriminalistiky. Nejúspěšnější podcast Českého rozhlasu Dvojka, který již překonal hranici 20 milionů stažení, vyráží za svými fanoušky a fanynkami. Nahlédněte do zákulisí známých policejních případů spolu s Mirkem Vaňurou a kriminalisty, kteří případy vyšetřovali. Program najdete tady.

Web

Sezóna 5Epizoda 16Před čtyřmi dny 29:18

Smrt prostitutky. Středočeská kriminálka na stopě vraha, kterého se bály všechny prostitutky v Praze

Nález nahého ženského těla na lesní cestě kousek za Prahou. Na první pohled bylo jasné, že ženu někdo zavraždil a před smrtí ji týral. Středočeská kriminálka na stopě vraha, kterého se obávaly všechny ženy provozující nejstarší řemeslo v pražských ulicích. Po dopadení se nikdy nepřiznal. Usvědčila ho až precizní policejní rekonstrukce. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 4Epizoda 7Před týdnem 29:37

Muž, nebo žena? Hledač pokladů našel lidské ostatky. Kriminálka pátrá, komu patří tělo a kdo je vrah

Hledač pokladů v lese objevil lidskou lebku. Když zjistil, že se nejedná o hrob z 2. světové války nebo starší, okamžitě zavolal policii. Podle soudních lékařů šlo o tělo zavražděné ženy, oblečení ale jasně ukazovalo na muže. Kdo byl tedy v lese před lety pohřbený? A podaří se dopadnout vraha? Případ pro královéhradeckou kriminálku. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 4Epizoda 6Před 2 týdny 27:24

Smrt ve službě. Kriminalisté rozplétají, co předcházelo tragické přestřelce v pražské tramvaji

Malá potyčka dvou mužů v pražské ulici. Útočník odjel tramvají, na přivolanou policejní hlídku začal okamžitě střílet. Zákrok sám nepřežil a po pár týdnech umírá i jeden z vážně zraněných policistů. Vyšetřování ukázalo, že pachatelem byl nebezpečný, dlouho hledaný muž podezřelý z vraždy. Proč na sebe takto upozornil? A proč se rozhodl znovu zabíjet? Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 4Epizoda 5Před 3 týdny 25:41

Horký případ. Se samopalem pro pár drobných? Zkušení kriminalisté tuší, že jde o loupež „na zkoušku“

Zdánlivě obyčejná loupež v pražské restauraci s rychlým občerstvením. Lupiči si odnesli jen několik málo tisíc korun. Proč u toho ale použili samopal? Podezření kriminalistů, že pachatelé se připravují na daleko větší „akci“ se zanedlouho potvrdilo. Spolupráce pražských, středočeských a brněnských kriminalistů při dopadení organizované skupiny. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 4Epizoda 47. srpen 2024 29:10

Vinohradský řezník. Pražská kriminálka pátrá po vrahovi, který svou oběť rozřezal

Policie v Praze zaznamená několik hrůzných nálezů částí lidského těla. Podle soudního lékaře se jedná o jednoho člověka. Jaká je ale jeho totožnost? Proč nikdo nikoho nepohřešuje? A proč vrah svoji oběť rozřezal a nesnažil se tělo lépe ukrýt? Případ známý jako Vinohradský řezník, složité a zdlouhavé pátrání pražských kriminalistů. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 4Epizoda 331. červenec 2024 29:35

Závist. Jihlavská kriminálka pátrá po útočníkovi z domu s pečovatelskou službou

V domě s pečovatelskou službou byla nalezena mrtvá žena. Nešťastná náhoda? Z výsledků soudní pitvy vyplynulo, že šlo o úmyslnou vraždu. Stařenka neupadla na hranu nábytku, jak se původně zdálo, ale někdo ji utloukl. Z bytu nic cenného nezmizelo. Jaký měl vrah motiv? A kdo ženu navštívil, když svědci neviděli nikoho cizího vcházet do domu? Jihlavská kriminálka v dlouhém pátrání po útočníkovi, na jehož konci detektivy čekalo nejedno překvapení.

Sezóna 4Epizoda 117. červenec 2024 30:05

Legendy novodobé kriminalistiky. Připomeňte si orlické vraždy nebo odhalení Ivana Roubala

Co dopomohlo k odhalení Ivana Roubala a jak probíhalo vyšetřování orlických vražd? Poslechněte si výpovědi někdejšího šéfa pražské mordparty i zkušených operativců. Jaké jsou jejich osobní postřehy z vyšetřování a co ještě nikdy neprozradili? Zásadní zjištění, podrobnosti i neuvěřitelné kuriozity. Mirek Vaňura zpovídal legendy novodobé kriminalistiky v Muzeu Policie České republiky.

Sezóna 3Epizoda 4910. červenec 2024 27:22

Poslední výstřel. Případ středočeské kriminálky, který neskončil u soudu, i když šlo o vraždu

Kdo mohl zastřelit ženu ve dne přímo v jejím domě? A jak to, že výstřel neslyšela přítelkyně oběti, která v té době pracovala u domu na zahradě? Souvisela vražda s podnikáním zastřelené? Anebo se skutečností, že si už delší dobu hledala známost přes seznamovací agentury? Kde hledat vraha, kterého nikdo neviděl přijít ani odejít? Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.

Sezóna 3Epizoda 483. červenec 2024 27:27

Kluci. Pražská mordparta ve hře o čas se sexuálním sadistou a pachatelem rituální vraždy

Nález těla mladého chlapce za lavičkou v pražském parku. Hoch byl zbitý, v dolní části těla odhalený a v ústech měl vloženou houbu. Na první pohled se jednalo o rituální vraždu. Pražská mordparta začala hrát o čas. Po městě se nejspíš pohybuje sexuální sadista, který může kdykoliv znovu zaútočit a v ohrožení jsou hlavně náctiletí mladíci. Varování: V pořadu se vyskytují násilné motivy a scény a svým charakterem a zpracováním není vhodný pro děti nebo citlivé osoby.