O knihách s knihovnicí
28. leden 2024

Poslechněte si podcast: Kouzelný klíč potěší děti, které mají rády dobrodružství a rády se trochu bojí

Knihu pro čtenáře mladšího školního věku Kouzelný klíč s podtitulem Konec duchů na Hlodavčím zámku, kterou napsal Richard Bergman, představuje knihovnice Helena Jelínková. „Určitě potěší děti, které mají rády dobrodružství a rády se trochu bojí,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Jaroslavou Rozsypalovou-Vykoupilovou o jejích knihách Babské rady a Babské rady na celý rok, které vycházejí z úspěšného rozhlasového pořadu.

06:31

O knihách s knihovnicí

Vydává: Český rozhlas

Rubrika pro všechny čtenáře a knihomily o tom, co stojí za to číst.

Web

Před čtyřmi dny 04:45

Kniha Novináři v utajení je ojedinělým příspěvkem k dějinám českobudějovické židovské komunity

Knihu Novináři v utajení od kanadské autorky Kathy Kacer představuje knihovnice Helena Chrastinová. „Je to zcela ojedinělý příspěvek k dějinám českobudějovické židovské komunity. Umožní nahlédnout do protektorátních Budějovic a projít obyčejný i strastiplný život s chlapci,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se spisovatelem Jaroslavem Čejkou alias Sigim Bigstainem o pokračování Švejka.

Před týdnem 06:13

Srdcová desítka nabízí povídky od deseti českých autorek, které zkusily vystoupit z komfortní zóny

Antologii povídek Srdcová desítka představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Obsahuje deset povídek od deseti českých autorek. Každá se snažila tak trochu vystoupit ze své komfortní zóny a napsat povídku mimo žánr, ve kterém obvykle tvoří,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se spisovatelkou Lucií Hlavinkovou o tvorbě pro děti.

Před 2 týdny 06:30

Severka vypráví příběh dívky z prominentní severokorejské rodiny, která je souzena své jednání

Románovou prvotinu koreanistky Niny Špitálníkové Severka představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Je to příběh dívky z prominentní severokorejské rodiny, která je po svém útěku v plné síle konfrontována s následky svých činů. Je souzena za jednání, o kterém byla celý život přesvědčena, že je správné,“ nastiňuje. Dále pořad přináší rozhovor o knize Český bůh: Hovory o historii, víře a ateismu.

Před 3 týdny 05:35

Vodník je vydařená detektivka, která voní létem a zároveň smrdí blátem, říká knihkupkyně

Knihu Vodník, kterou napsala Tereza Bartošová, představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Je to vskutku vydařená detektivka, která voní létem a zároveň smrdí blátem. Vznáší se nad ní jemný nádech tajemna, děj dobře plyne,“ říká. Dále pořad přináší krátký rozhovor se spisovatelkou Lidmilou Kábrtovou.

17. březen 2024 05:44

Pompiéři, požárníci, hasiči. Obsáhlá kniha vypráví dějiny českého hasičství

Knihu Josefa Nitry Pompiéři, požárníci, hasiči: Dějiny českého hasičství představuje knihovnice Monika Vlasáková. „Je to obsáhlá publikace s mnoha fotografiemi. Líbilo se mi, že je rozkročená opravdu široce už od pradávného používání ohně a prvních protipožárních opatření,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Jitkou Ludvíkovou o její detektivce Poslední pozdrav.

10. březen 2024 06:46

Kniha Labutí dům přibližuje, jak těžké bylo splnit si životní sen v době první republiky

Knihu Labutí dům Daniely Krolupperové o životě v první republice představuje knihovnice Helena Jelínková. „Je určená mladým čtenářům a vypráví o třech mladých lidech, kteří se snaží splnit si svůj životní sen,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Tiborem Šiškou o jeho knize Byť bojovníkom je úžasné.

3. březen 2024 05:20

Co se vařilo a jedlo v 19. století, připomíná almanach s recepty Čechy – Morava – Vídeň

Publikaci Čechy – Morava – Vídeň představuje knihovnice Monika Vlasáková. „Provede kulturními dějinami stravování v 19. století. Její podtitul zní Almanach s recepty, takže nabízí i návody,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se spisovatelem Jiřím Hájíčkem o haiku.

25. únor 2024 07:16

České temno ukazuje, že horory jsou krásné a není třeba se jich bát

Sbírku hororových povídek České temno představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Kniha vznikla za jedním účelem – ukázat, že horor je krásný a není třeba se ho bát. Přináší šestnáct povídek od šestnácti českých autorů,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Petrem Šámalem o tom, jak do svého pracovního portfolia zařadil i profesi spisovatele.

18. únor 2024 06:47

Román Na divokém venkově popisuje, co může přinést návrat z univerzity do rodné vesnice

Humoristický román Na divokém venkově, který napsala Eva Grestenbergerová, představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Hlavní hrdinkou je doktorandka na prestižní univerzitě, které psychiatr nařídí zdravotní dovolenou. Vrací se tedy, ne zcela dobrovolně a ne zcela s nadšením, do rodné vesnice, kde čeká poněkud svérázná rodinka,“ popisuje. Dále pořad přináší rozhovor s historikem Danielem Kovářem o jeho monografii, v níž popsal středověké hradební věže Českých Budějovic.

11. únor 2024 06:36

O dětství v době normalizace vypráví mladým čtenářům kniha Dnes nepůjdeš do školy

Knihu Evy Papouškové Dnes nepůjdeš do školy, která je určena mladším čtenářům, představuje knihovnice Helena Jelínková. „Je to příběh dvou školaček z doby normalizace, autorka se ale nepouští do nějaké analýzy poměrů. Ukazuje, že dětství je podobné v každé době,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Petrem Kletečkou z tiskáren v Havlíčkově Brodě.