Kořeny
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Chceme krajinu udržet takovou, jakou jsme si vzali, říká ekofarmář z Rudimova Jan Žák

Na Moravě má velkou tradici i domácí chov ovcí a dobytka. Jak takové farmaření probíhá a dá se jím uživit? Navštivte spolu s námi v reportáži Farmu Rudimov.

03:08

Kořeny

Vydává: Český rozhlas

Příběhy a tradice spjaté se Zlínským krajem.

Web

Před třemi dny 03:17

Modrotisk není jen součástí historie a folkloru, „frčí“ i dnes

Modrotisk evokuje lidovou tvorbu, tradici a minulost. Může se ale stát i technikou ryze současnou a modrotiskové šaty žádaným módním artiklem.

Před 3 týdny 03:04

Záhlinický pivovar a sladovna: Tradice a řemeslo od roku 1895, dnes světový unikát při výrobě sladu

Záhlinice na Kroměřížsku se pyšní jedním unikátem. V tamní sladovně zpracovávají ječmen už 125 let tradiční humnovou technologií. A jako jediní na světě vyrábějí touto metodou všechny druhy sladu.

Před 3 týdny 03:37

Léčebné minerální prameny v luhačovických lázních slouží lidem už více než 350 let

Léčebné minerální prameny - přírodní bohatství, ze kterého lidé v Luhačovicích čerpali už od pradávna. Čím je minerální voda v Luhačovicích unikátní? Které prameny vyvěrají na povrch a který z nich je nejbohatší na cenné látky?

3. červen 2024 03:30

První veslařský klub na našem území vznikl v 19. století v Uherském Hradišti

V Uherském Hradišti na břehu řeky Moravy, naproti místní části Rybárny, vznikl v roce 1863 první veslařský klub na českém území. Byl německý a v roce 1908 jej vystřídal Český veslařský klub. V jeho tradici doteď pokračuje Veslařský klub Morávia.

27. květen 2024 02:44

Dostihy ve Slušovicích v dobách své největší slávy lákaly desítky tisíc diváků

Dostihy lákají milovníky sportu, sázek a jsou místem společenských setkání. Na Moravě se staly centrem dostihového dění Slušovice.

20. květen 2024 03:30

Baťovské domky slouží i po 100 letech, ve Zlíně jich je přes 1900

Symbolem Zlína a zlínské jedinečné architektury je typická baťovská zástavba včetně čtvrtí rodinných domků. Začala výstavbou čtvrti Letná, následovaly pak Díly, Zálešná, Padělky nebo Lesní čtvrť.

13. květen 2024 02:51

O budoucnost včelařství se nebojím, dá se studovat i na vysoké škole, říká včelař Jiří Kalenda

Včelařství je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. A Česká republika má největší počet včelařů v poměru k rozloze.

7. květen 2024 03:29

Kde jinde než na Moravě: Dětský folklorní soubor Hradišťánek děti baví a rozvíjí už desítky let

Morava je kraj, kde je stále živý folklor a folklorní tradice. A Zlínský kraj je oblastí, ve které je zdaleka nejvíce dětských folklorních souborů. Jedním z nich je i Hradišťánek, ve kterém se scházejí děti už desítky let a nachází tu nejen lásku k muzice a tradicím, ale i dobré přátele.

16. duben 2024 03:28

Profesionální houslař prozrazuje: Každý nástroj zraje, u houslí je to zhruba 100 let

Houslařství je umělecké řemeslo, které se asi nejvíce podobá řezbářství. Má však své vlastní postupy i nástroje. Je náročné na přesnost, čas i celoživotní studium.