- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Korbáčiky, parenice a další pařené sýry k nám přišly z Balkánu
Pařené sýry jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských. Zdomácněly ale také ve střední Evropě, známe je z Polska, Slovenska, velkou oblibu si získaly i u nás.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>
Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025
Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.
Kam s bonbónem ve společnosti? Spolkněte ho, zní překvapivá rada Ladislava Špačka
Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?
Meruňková buchta od Andrey Šulcové je šťavnatá a snadná na přípravu
Těsto je zvláčněné meruňkovým sirupem, který moučníku dodá šťavnatost. Kombinace domácích sytě oranžových meruněk a kakaového těsta je výborná. Recept je jednoduchý a rychlý. Pekla Andrea Šulcová z Perné.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025
Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.
Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku? Když zavelí král, nepokoušejte se o žádná gesta
„Při dolévání vína záleží na tom, jestli jsme na banketu, kde je jednotné menu a řízené servírování, nebo jsme v domácím prostředí nebo v restauraci s přáteli,“ říká Ladislav Špaček.
Odhalili jsme důvod, proč naši předci věšeli špek do komína
Skočit někomu na špek není příjemné. Kdybychom ale toto rčení vzali doslova a zaskočili k někomu na domácí špek, velmi bychom si pochutnali. Špek je totiž uzené vepřové sádlo, které se vyrábí z vepřového hřbetu. Špeků existuje několik druhů a zkušený řezník je rozezná nejen podle chuti, ale i konzistence a způsobu vyuzení.
Ideální a rychlý recept na letní dny? Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové
Tak svěží dezert jste nečekali. Kousky jablek mu dodávají esenci echt čerstvosti. Pudink a vrstva zakysané smetany dodají vláčnost. Jablkové tiramisu je nádherné i na řezu. Tvořila Kamila Jelínková z Čáslavi.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 4. 2025
Soutěžní recept: Máslové kynuté rohlíčky od Stanislavy Kotlabové. Rada z etikety: Jak správně držet vidličku. Devět v jednom – to je krůtí maso.
Na kolik způsobů a jak se správně drží vidlička? Záleží na tom, co jíme, říká Ladislav Špaček
Různé způsoby držení vidličky si můžeme dopřát v restauraci, ale i doma u stolu. Podle odborníka na etiketu, Ladislava Špačka, záleží na tom, co jíme.