- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Korbáčiky, parenice a další pařené sýry k nám přišly z Balkánu
Pařené sýry jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských. Zdomácněly ale také ve střední Evropě, známe je z Polska, Slovenska, velkou oblibu si získaly i u nás.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>
Vaříme podle vašich receptů
Dnes: Budeme pro vás mít další soutěžní sladký recept. Budeme péct dobrotu s blumami s Danuší Novotnou z Roudnice nad Labem. A pak už znovu zasedne porota a bude vybírat další recept od vás - posluchačů. Pak si také povíme o tom, jak vybrat to správné růžové víno a jak ho podávat.. Čeká vás další rada z etikety Ladislava Špačka. Poradíme, jak se přihlásit do nového ročníku naší kulinářské soutěže.
Grilovaný kukuřičný klas jí málokdo podle bontonu. Jak na něj, vysvětluje Ladislav Špaček
Letní čas vybízí ke grilování masa i zeleniny. Klasikou bývá například i kukuřičný klas. Jak se ale popasovat s jeho konzumací, aby ve společnosti nedošlo k nemilému přešlapu? Odpověď přináší odborník na stolování Ladislav Špaček.
Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept
Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 29. 6. 2025
Soutěžní recept: Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé. Rada z etikety: Jak na oslavách správně jíst malé bobulovité ovoce? Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě.
Jahody, maliny a jiné bobulovité ovoce z mísy na stole nikdy nebereme, pokud nedostaneme talířek
Jahody, maliny nebo ostružiny bývají často součástí zahradních oslav. Víte, jak správně jíst malé bobulovité ovoce, když ho hostitel přinese na stůl ve společné míse? Má to svá pravidla.
Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první
Stačí pár surovin, abyste z nich vykouzlili dobrotu. Dokazují to i šlehačkové rohlíčky Jany Šilhavé, které chutnají podobně jako sušenky z lineckého těsta zvláčněné povidly. Postup je jednoduchý.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 22. 6. 2025
Soutěžní recept: Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka. Rada z etikety: Je v pořádku ochutnávat jídlo z talíře jiné osoby? Jedlé květy rozzáří barvou i chutí každý talíř.
Jedlé květy rozzáří barvou i chutí každý talíř
Téměř všechno, co kolem nás roste a kvete, je jedlé. Než se ale pustíme do sypání květů do salátů, polévek, na zákusky nebo chlebíčky, měli bychom vědět několik důležitých věcí – je ta která květina skutečně jedlá? Nevyrostla někde u pole, kde se použil postřik? Jaké chutě květů se hodí k jakým jídlům? A jak dlouho lidstvo vlastně květy pojídá?
Chcete z partnerova talíře ochutnat, co má dobrého? Muž by měl mít jasnou odpověď
Ženy běžně rády ochutnávají z talíře partnera nebo manžela. Na svatbách novomanželé jedí z jednoho talíře. Je to ale v pořádku?
Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek
Poctivý hutný moučník chutná podobně jako perník. Vynikne ale chuť jablek, díky kterým je jabskořmák pěkně vláčný. Pekl Alois Hudeček z Jindřichova Hradce. Název je vlastně zkrácením slov: jablka, koření, mák.