Záložka
5. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Kniha Led je otevřená různým interpretacím dějin, říká Jacek Dukaj

Hostem první říjnové Záložky je polský spisovatel Jacek Dukaj, autor románu Led, dobrodružného putování po zamrzlém světě, ve kterém nikdy nedošlo k první světové válce. V originále vyšel už v roce 2007, my jsme museli počkat do roku 2021. Čekání se vyplatilo, protože čeští překladatelé Michala Benešová a Michael Alexa letos získali cenu Magnesia Litera za překlad této téměř tisícistránkové knížky. O tlumočení rozhovoru se postarala Lucie Zakopalová z Polského institutu.

25:56

Záložka

Vydává: Český rozhlas

Záložka je podcast o knihách, literatuře, čtenářích i čtenářství. Zveme si hosty, kteří mají ke knížkám nejblíž, a rozebíráme nejen aktuální tituly, ale taky témata rezonující literárním světem. Pokaždé vám dáme tip na knihu a pokusíme se tak odpovídat na jednu z nejčastějších otázek pokládaných v knihkupectví. Co teď tak lidé čtou?

Web

10. leden 2024 32:46

Autofikce a příběhy obyčejných lidí. Česká literatura se mění, generační témata ale stále chybí

Srpny, Fosilie, Obrys, stejně jako Torčík, Vlasáková nebo Jislová – to jsou jména a názvy, které by mohly reprezentovat rok 2023 z hlediska literatury. Shodují se na tom vůbec první hosté nového knižního podcastu Lit, kterými byli publicisté Matouš Hrdina a Bára Voříšková. Kromě knih jsme se bavili také o úrovni české literární kritiky.

3. leden 2024 01:37

O literatuře zapáleně! Startuje nový knižní podcast Lit

Od 10. ledna startuje na Radiu Wave podcast Lit, který můžete poslouchat každou středu. V moderaci se budou střídat Eva Soukeníková s Janem Dlouhým. Povídat si budou se svými hosty a hostkami o tom, co právě čtou a proč.

30. srpen 2023 32:02

Žena v období přechodu je jako kukla, z níž se něco nového vylíhne, říká autorka knihy Padesátka

Pozvání do posledního dílu Záložky přijala Lenka Kapsová, překladatelka, učitelka angličtiny a nově i autorka knihy Padesátka o tom, co prožívají ženy v období, o kterém se příliš nemluví.

16. srpen 2023 36:38

Spousta knih se dá číst queer pohledem. Záložka po roce opět na Prague Pridu

Společně se Záložkou jsme se opět po roce v rámci festivalu Prague Pride vydali do kavárny Patra za queer literaturou. Loni jsme se o ní bavili s autory a autorkami, letos se přesouváme do čtenářské roviny. Pozvání přijaly knihkupkyně Ester Šebestová a překladatelka Sylva Ficová.

9. srpen 2023 32:48

Podle Korejců jsou běloši bohatí a smrdí. Koreanistka o svých zážitcích nakreslila komiks

V Záložce jsme tentokrát přivítali Kateřinu Kang, koreanistku, kreslířku a autorku knížky Kateřina v říši kimči, sbírky komiksů o Jižní Koreji. Kateřina má vřelý vztah k této asijské zemi, kam se původně vydala v rámci výměnného pobytu. Nakonec se do Prahy vrátila společně se svým manželem, kterého poznala v Soulu.

2. srpen 2023 37:07

Začněte poslouchat ženy a věnovat pozornost jejich zkušenostem, říká novinářka Silvie Lauder

Novinářka Silvie Lauder se ve své knize V pasti pohlaví věnuje politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku. Kniha má několik vrstev, jedna z nich připomíná, že máme stále o čem mluvit, přestože řadu lidí to udivuje. Témata, která v ní rozebírá, by měla být součástí vrcholné politiky. Lauder se však obává, že většina z politiků má pocit, že jde o genderovou ideologii, přitom jsou to racionální požadavky.

26. červenec 2023 30:59

Neumím napsat knihu, kde stříká krev, říká autorka detektivek Michaela Klevisová

Hostkou Záložky byla spisovatelka Michaela Klevisová, které letos vyšla kniha Vraní oko, už osmý román s detektivní zápletkou ze série s kriminalistou Josefem Bergmanem. „Když jsem psala svou první knížku, chtěla jsem napsat především dobrý román, detektivní linie byla pro mě až druhořadá. Říkala jsem si, že můj příběh musí fungovat i bez ní,“ vypráví.

19. červenec 2023 31:08

Stárnutí, gaslighting, chudoba. Máme pro vás 7 nejlepších knih první poloviny roku 2023

Je to skoro neuvěřitelné, ale jsme už ve druhé polovině roku 2023. Do Záložky proto přišly Blanka Vosecká Veselá a Štěpánka Fefferová, se kterými jsme probrali nejlepší knihy prvního pololetí.

5. červenec 2023 33:00

Co si přečíst v létě? Máme pro vás tipy na oddechové čtení

Co si přečíst v létě? Do Záložky přišly Kamila Víšková, kterou můžete znát jako Hlavu plnou knih, a Olga Zbranek Biernátová aka Nofreeusernames, aby vám i sobě navzájem daly tipy na letní čtení. Ale co vlastně letní čtení znamená?

28. červen 2023 29:06

Co se stalo Veronice? Hlavní postava jako kamarádka s chybami, pro kterou najdete pochopení

Tereza Nováková, scenáristka a spoluautorka podcastového seriálu Zkouškový, debutovala knihou s názvem Co se stalo Veronice. Příběhem o labilní, vztahovačné a náladové třicátnici, kolem které se život prostě děje, ale ne úplně správně.