Budoucnost R
22. říjen 2020

Poslechněte si podcast: Klasické kanceláře jsou na ústupu. Proč by firmy měly začít uvažovat o udržitelné variantě?

Mnoho zaměstnanců se opět přesunulo na home office. A těžko říct, kdy se do svých kanceláří vrátí – pokud vůbec. Pandemie totiž zřejmě uspíšila odklon od velkých kanceláří, ve kterých sídlí jediná společnost, směrem k efektivnějšímu využívání prostor. „Jsou obory, kde to jde trochu hůř, ale u lidí, kteří standardně práci vykonávají z kanceláře, to jde,“ potvrzuje Laura Mitroliosová ze společnosti CIRA Advisory.

46:14

Budoucnost R

Vydává: Český rozhlas

Žijeme v době, kdy se v podstatě každý týden představí nová technologie nebo inovace, nová léčba závažné nemoci, nebo třeba zařízení, které vyčistí oceány. Stačí to ale na to, aby i další generace mohly žít na planetě zemi tak, jak ji známe? Co by měl být první krok k tomu, abychom se vyhnuli momentu, kdy náš svět přestane být obyvatelný? Podcast Budoucnost R se ptá vědeckých osobností z různých oborů – od genetiky až po mobilitu. Odpověď totiž rozhodně není jen jedna…

Web

21. březen 2021 22:57

Jak rozvážet zásilky efektivněji? Brněnský startup vyvíjí software k optimalizaci nákladní dopravy

„Kamiony vozí 38 procent prázdného místa. Jde o důsledek malé digitalizace v celém odvětví,“ upozorňuje Jakub Skopec, jeden ze spoluzakladatelů startupu Wereldo. Společně s Tomášem Zahradníkem se proto rozhodli, že vyvinou software, který by nákladní dopravu optimalizoval.
Vojtěch Koval

20. březen 2021 22:58

Exmajitel stavební firmy založil unikátní platformu pro nákup materiálu, teď sklízí úspěch v Londýně

Lukáš Polach začal o on-line platformě na nákup stavebního materiálu uvažovat, když s kamarádem ve Velké Británii založili stavební firmu. Sehnat požadovaný materiál na internetu tehdy znamenalo procházet stránky jednotlivých stavebnin a zdaleka ne vždy to přinášelo úspěch. Proto se Lukáš Polach rozhodl, že založí Buildiro. Se svou platformou působí ve Velké Británii, ale řídí ji z Brna.
Vojtěch Koval

19. březen 2021 28:17

Osahat si, jak štěká pes. České inovátorky vyvíjejí unikátní terapeutickou pomůcku pro děti

Barbora Vávrová a Romana Janečková se rozhodly, že pro děti s dětskou mozkovou obrnou i jinými vývojovými vadami a genetickými syndromy vyvinou terapeutickou pomůcku, která by jim pomohla co nejvíc odbourat dopady těchto onemocnění. „Týká se to statisíců dětí,“ říkají v podcastu Inovátoři.
Vojtěch Koval

19. březen 2021 26:33

Češi vyvíjejí mobilní vodíkový generátor. Chceme podpořit elektromobilitu, tvrdí inovátoři

DEVINN je vývojářská společnost zaměřená především na automobilový průmysl, spolupracuje hlavně se Škodou Auto. Luboš Hajský se svým týmem se ale rozhodli, že zkusí pomoct rozvoji elektromobility a vodíkových technologií, a vyvíjejí mobilní vodíkový generátor.
Vojtěch Koval

17. březen 2021 34:03

Dostupná pomůcka pro paraplegiky. Češi vyvinuli exoskelet, který lidem po úrazu páteře pomůže chodit

Díky exoskeletu Unilexa mohou lidé po poranění páteře opět chodit. Vytvořila ho česká společnost MEBSTER. A jak to funguje?
Vojtěch Koval

16. březen 2021 28:21

Ze Zlína se stalo kreativní centrum, na celosvětovém trhu prorazilo i tamní videoherní studio

Jak se prosadit v herním designu? Pavel Novák, zakladatel herního a designového studia Polyperfect, dokazuje, že to jde – a to aniž byste se museli přestěhovat do některé ze světových metropolí gamingu nebo třeba „jen“ do Prahy.
Vojtěch Koval

15. březen 2021 38:29

Ještě lepší rozšířená realita. Nepotřebujete mobil ani brýle, promítnete ji kamkoliv, říká inovátor

Jaká je budoucnost rozšířené reality? Jiří Kula, zakladatel libereckého startupu Nullspaces, má ambiciózní vize. „Každá lampička se může stát projektorem. Když budete potřebovat nějakou informaci, zobrazíte si ji na reálných površích. Funkce počítače si s sebou dnes nosíme v kapse v podobě mobilu, v budoucnu ale bude počítačový svět přímo v našem prostředí,“ věří.
Vojtěch Koval

11. březen 2021 21:03

Vyhnout se zácpě i pustit hudbu ze Spotify. Mercedes vyhlásil soutěž o nejlepší inovace

Posloucháte v autě rádio nebo vlastní hudbu? A spoléháte na vestavěnou aplikaci od výrobce, nebo raději používáte aplikaci na svém smartphonu? Výrobci automobilů musí čím dál tím víc počítat s tím, že lidé chtějí propojit svůj telefon s takzvaným infotainmentem ve voze. Například automobilka Mercedes-Benz nedávno odstartovala iniciativu In-car coding community – tedy mezinárodní soutěž, do které se mohou přihlásit začínající startupy i etablované firmy.
Vojtěch Koval

4. březen 2021 39:29

10 let od Fukušimy. Čeští vědci ukazují, jak pomocí diamantu zvýšit bezpečnost jaderného provozu

  1. března uplyne 10 let od havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Bezpečnostní opatření v těchto zařízeních se od té doby posunula. A svým dílem k tomu přispěli i vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pražského ČVUT, kteří spolu s Fyzikálním ústavem AV ČR získali evropský a nově i americký patent na postup, jak zvýšit životnost palivových článků a zvýšit tak i bezpečnost jejich provozu.
    Vojtěch Koval
25. únor 2021 34:13

Jak vzniká skutečně udržitelný dům? „Ani solární panel není samospásný,“ zdůrazňuje architekt

Jak navrhovat budovy a přitom co nejméně zatěžovat přírodu? Můžete si pro stavbu vybrat materiály, které jsou recyklované nebo mají nízkou uhlíkovou stopu. Zavádění principů cirkulární ekonomiky do architektury se věnuje studio Crea-tura architektů Františka Novotného a Karla Goláně. „Nenavrhujete jen budovu, zajímáte se i o afterlife jednotlivých konstrukcí,“ zdůrazňuje Karel Goláň.
Vojtěch Koval