Kecy a politika
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: SPECIÁL Jakub Fojtík: Má lepší vojenskou techniku Rusko nebo Západ?

Speciální dvouhodinový rozhovor s autorem desítek odborných publikací o vojenských technologiích. Zároveň je celoživotním obchodníkem s moderní vojenskou technikou, včetně sofistikovaných dronů používaných ukrajinskou armádou. Probrali jsme dramatickou změnu taktiky v současném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, jak se měnilo nasazení zbraní v průběhu konfliktu, a jaká je úroveň zbraní Ruska a Západu a v čem jejich kvalita určuje průběh války. Vyhrál by Západ konvenční konflikt s Ruskem? A mnoho dalších témat souvisejících s konfliktem na Ukrajině.

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

52:18

Kecy a politika

Vydává: Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Kecy a politika je podcast komentátora Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose, muže, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. Současná politika pohledem dvou rozdílných osobností, kteří se nebojí říct své názory. Nekorektní podcast, v němž se věci zasazují do kontextu a přísně se tu oddělují prázdné kecy od skutečné politiky.

Web

Před šesti dny 51:59

Kecy a politika 181: Umí už Andrej Babiš senát?

Tématem podcastu je, jak výsledek senátních voleb ovlivní českou politiku. Sociální demokracie si celá léta stěžovali, že "neumí" senátní volby, protože volební systém do senátu jednostranně nahrává stranám středu a pravice. Před dvanácti lety však získala v horní komoře absolutní většinu ČSSD a vytlačila z ní do té doby dominantní ODS. Také Andrej Babiš si celá léta stěžoval na nepřející dvoukolový volební systém. Nyní ANO získalo 8 mandátů z 27, což je, přepočteno na jednotlivé strany, nejvíc v jeho historii. Z jiného pohledu však strany vládní koalice v součtu zvítězily v poměru 15 ku 10. Co z toho vyplývá? Hnutí ANO má na celostátní úrovni takovou dominanci jako svého času ODS a ČSSD. Když však tyto strany byly na vlně, získávaly 18-23 mandátů během jedněch voleb. Babišových osm senátorů je proti tomu slabý odvar. Svědčí to o více věcech. Jednak se senátní volby stále více regionalizují a personalizují. Lidé často dají hlas silné osobnosti před loajalitou ke stranám. Babišova strana také není ve druhém kole přijatelná pro středostavovské voliče středu a pravice, aby byli schopni upřednostnit ji ve druhém kole před jinými kandidáty. V podcastu také rozebíráme záhadný úspěch profesora Balíka na Šumpersku, vítězství plukovníka Šlachty na Břeclavsku a summit budoucí vládní koalice, který se sešel u příležitosti 80 narozenin Miloše Zemana na jihočeské Hluboké.

Před týdnem 46:50

SPECIÁL Adéla Knapová: Charkov nepadne, nikdy, vím to, žiju tam!

Se spisovatelkou a novinářkou Adélou Knapovou nebudeme politizovat o ruské válce, úloze Putina a Zelenského. Adéla už řadu měsíců žije v ukrajinském Charkově a velmi dobře zná každodenní život normálních lidí, s nimiž se rozhodla sdílet osud ostřelovaného města 15 kilometrů od frontových bojů. Rozebírá v českých médiích nepříliš frekventovaná témata, jako jsou násilné odvádění mužů do války, skrývání mladých chlapců před odvody, brutalita náletů ruských dronů na civilní cíle v Charkově, život tamních umělců, a vůbec jaké to je žít v 21. století bez elektřiny a vody. Spisovatelka Knapová si myslí, že ze současného utrpení ukrajinských lidí vzniká nová, zřetelně antiruská identita. Stejně tak nezastírá, že část mužů trpí posttraumatickou stresovou poruchou, což je po válce bude značně handicapovat. Jaký bude Charkov po válce?

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

Před týdnem 56:53

Kecy a politika 180: Zavraždil Fiala Bartoše?

Mimořádný speciál Kecy a politika pojednává o rozpadu vlády Petra Fialy, který nastal krátce po odvysílání našeho posledního podcastu. Odvolání Ivana Bartoše předcházely dva příběhy. Jeden souvisí s výsledky krajských voleb, v nichž dominovala opozice a vládní Česká pirátská strana utrpěla tragickou porážku. Už od víkendu se na pirátském fóru živě diskutovalo o jejich dobrovolném vystoupení z vlády, o to víc, že předseda Bartoš rezignoval na funkci předsedy. Druhý příběh začal prvního července, kdy pod taktovkou Bartoše bylo spuštěno digitální stavební řízení, které nefungovalo. Bartoš dostal dva termíny na opravu a žádný nebyl dodržen. Když se tyto dva příběhy protnuly, výsledkem bylo rozhodnutí Petra Fialy navrhnout odvolání ministra Bartoše z vlády. Udělal to však velmi překotně a jeho argumenty nebyly dostatečně vysvětleny. V reakci na to Piráti tyto věci interpretovali jako lidsky nevhodné chování a politický podraz. Bartoš tím u části voličů získal statut mučedníka, na něhož byla spáchána zrada. Tento starý pirátský étos ("pusťte nás na ně") může u části jejich voličů zafungovat. Fiala tím tak příliš nezíská, ale hodně ztratí. Jak bude vypadat budoucí čtyřkoaliční vláda? A povede Fiala koalici SPOLU opět do voleb?

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

Před týdnem 01:14:16

Kecy a politika 179: Má Petr Fiala odejít?

V nejnovějším podcastu analyzujeme výsledky krajských voleb, mimořádně ve stominutovém formátu. Z výsledků vyplývá, že tyto volby daleko více rozhodli voliči vládní koalice, kteří evidentně nepřišli, než voliči opozice, kteří naopak přišli a většinově hlasovali pro Andreje Babiše. Klademe si otázku: Jak se dají v kraji vyhrát volby a eliminovat pokusy přeměnit regionální hlasování v celostátní referendum o vládě? Co stojí za fenoménem Jana Grolicha? Proč je jedinou poraženou v řadách vládních stran Alena Schillerová? Z jakého důvodu Karel Havlíček připomíná postavu z písně skupiny Abraxas s názvem "Karel"? Půjdou Turek s Babišem před sněmovními volbami do koalice? A hlavně: Co by měl udělat Petr Fiala? Není to na rezignaci, jako v případě šéfa Pirátů Ivana Bartoše? Nebyl by lepší řízený odchod, například do bruselských sfér? Autoři se pozastavují nad dvojsečnou hrou hejtmana Kuby. Na jedné straně dosáhl fantastického volebního výsledku. Na straně druhé není schopen udržet své ego na uzdě a vedení ODS se mstí za nedostatek uznání a úcty k jeho volebním výsledkům v posledních letech. Pokud by po odchodu Fialy někdo rekonstruoval vládu, musel by v ní být i Kuba. Pak by se ukázalo, jestli jeho rady jsou univerzálně platné. Do podobného rizika však jen tak nepůjde.

Kompletních 102minut o všem možném na Forendors.cz

Před 2 týdny 48:50

SPECIÁL Jan Lipavský

Jak se stal ministrem a chtěl to vůbec? Kolik naschválů mu udělal Miloš Zeman a jakými triky blokoval jeho jmenování? Jak se daří Pirátům a budou schopni oslovit své voliče? A dělá to vláda dobře? Kdy skončí válka na Ukrajině a jak? Bude muset Ukrajina obětovat své území a co bylo smyslem ofenzívy u Kursku?

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

Před 2 týdny 53:17

Kecy a politika 178: Komu uplavaly volby?

Tlaková níže Boris způsobila před krajskými a senátními volbami rozsáhlé povodně na většině území. Na jedné straně obrovská tragédie a škody v řádu desítek miliard korun. Na straně druhé jsme byli svědky z větší části perfektně fungujícího integrovaného systému a pouze - na rozdíl od roku 1997 - jednotek tragicky zesnulých. Samozřejmě, že tu byly tragické situace typu zhroucení břehu řeky nebo špatně vyhodnoceného termínu evakuace ze strany primátora Opavy a starosty Krnova. To jsou věci, které nikdy předem nedokážete odhadnout a odvrátit. Také se rozběhne veřejná diskuse, jestli je normální nestavět přehrady, suché poldry a retenční zařízení jen kvůli odporu jednotlivců, aby pak v následných povodních trpěly desetitisíce lidí. Tyto záplavy úplně zatemnily nadcházející krajské a senátní volby. Zároveň nasvítily výrazné osobnosti z řad hejtmanů, primátorů a starostů. Někoho Boris udělal, jiného "oddělal." K těm prvním určitě patří hejtmané jako Kuba, Grolich, Suchánek, Pecková, Bělica, Schrek a Červíček. V novém podcastu si také klademe otázky: Měly by se krajské a senátní volby odložit? A kdo zaplatí škody? Nejde zase o další socializaci ztrát? Anebo to už neodmyslitelně patří k rysům tzv. nárokové společnosti, v níž žijeme?

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

Před 3 týdny 43:11

SPECIÁL Viet Tran: reportér CNN Prima News - O Vietnamu a Vietnamcích v Česku

Jak se vietnamský kluk z Kroměříže dostane do pražské redakce. Proč vietnamské matky chtějí, aby jejich děti byly zubaři. Proč je Vietnam v české politice opomíjený a přitom tam žije tolik lidí s pozitivním vztahem k České republice. Jak se Vietnam změnil za posledních třicet let a jak se v něm žije pod vládou komunistické strany. A jaký je rozdíl mezi komunistickou vládou v Číně a ve Vietnamu? A mnoho dalších zajímavostí o Vietnamcích a Vietnamu.

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

Před 3 týdny 54:34

Kecy a politika 177: Kdo chce zabít Okamuru?

Tomio Okamura a SPD sice útočí tu na migranty, tu na Fialovu vládu, ale největší nebezpečí je čeká od politiků a stran, které jsou jim nejblíž. Nejdříve je opustil bývalý volič Václav Klaus, který začal podporovat Motoristy. Následně je opustili dlouholetí evropští partneři (Salvini, Le Penová, Wilders) a společně s Andrejem Babišem se zasloužili o to, že Okamura nemohl vstoupit do evropské frakce Patrioti pro Evropu. Nyní ho opouští také Miloš Zeman, který byl nedávno na sjezdu SPD a ještě v létě 2019 téměř přesvědčil premiéra Babiše, aby Okamuru vzal do vlády výměnou za sociální demokracii. Ti všichni se nyní k Okamurovi obracejí zády a chtějí jenom jediné - přerozdělit si jeho hlasy. Tomia Okamuru proto neohrožuje současná vládní koalice, protože její voliči by k němu stejně nepřešli. Jeho hlavním nebezpečím je, že protestní hlasy si přerozdělí ANO, Motoristé a Stačilo! Právě na tomto půdorysu má podle hlavních politických scénáristů (Babiš, Klaus, Zeman) vzniknout nová vládní většina. A aby to byla skutečná většina, potřebují právě Okamurovy hlasy. Tomio to už před několika týdny vycítil a před krajskými a senátními volbami vytvořil předvolební koalici s Rajchlovou stranou PRO, Trikolórou a Svobodnými. Podle předvolebních průzkumů však tato sestava příliš na voliče nezabírá. SPD proto šlápla na plyn a zveřejnila sérii fotografií, na nichž jsou vesměs lidé afrického původu, kteří mají vystrašit českou populaci. Může být takový způsob volebního marketingu úspěšný, když současně nenabízí lepší vizi světa? A není už Okamura na vedlejší koleji, kam ho přesměrovali jeho nejbližší?

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz

5. září 2024 01:01:39

SPECIÁL Martin Jonáš: Němci se bojí sami sebe

O tom, jak se Němci nejvíc bojí toho, aby se jich okolní státy nebály, protože s nimi chtějí obchodovat. Proč ale zároveň neví vůbec nic o svých sousedech a trochu je ignorují. Jaké byly největší chyby Angely Merkel a proč je její obraz v České republice jiný než v Německu. O neuvěřitelné byrokracii v Berlíně a lásce Němců k papírové byrokracii, která vede k zaostávání Německa v moderních technologiích. O vztahu Němců k Rusku a o tom, že NDR vznikla už za Římské říše a co to znamená pro příští volby a kdo bude v Německu za rok vládnout.

Kompletní hodina a půl o všem možném na Forendors.cz