Kecy a politika
7. duben 2023

Poslechněte si podcast: Kecy a politika čínský speciál 2 s Martinem Hálou a Tomášem Etzlerem: Třetí část - Česko a Čína

Třetí díl speciálu Kecy a politika za přítomnosti sinologa Martina Hály a novináře Tomáše Etzlera analyzuje z jakých důvodů a zájmů došlo k obratu české zahraniční politiky v roce 2014 směrem k Číně. Proč nakonec nedošlo k přílivu přímých investic z Číny, jak to hlásal prezident Zeman? Jakou roli mělo Česko hrát v v evropské politice Číny? A proč došlo k navázání spolupráce s Tchaj-wanem?

32:53

Kecy a politika

Vydává: Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Kecy a politika je podcast komentátora Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose, muže, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. Současná politika pohledem dvou rozdílných osobností, kteří se nebojí říct své názory. Nekorektní podcast, v němž se věci zasazují do kontextu a přísně se tu oddělují prázdné kecy od skutečné politiky.

Web

Před dvěma dny 41:03

Kecy a politika 153: Co rozhodne slovenské volby?

Takový výsledek prvního kola prezidentské volby nečekal snad nikdo. Vyhrál kandidát opozice Korčok (42,5 procenta) a za sebou nechal expremiéra Pellegriniho (37 procent), který měl podporu dvou největších vládních stran. Podcast Kecy a politika naznačuje, jak asi dojde k přeskupení sil a co za témata bude rozhodovat. Budou to víc hlasy proruských nacionalistů, proorbánovských Maďarů nebo rozhodnou debaty o tom, jestli je Pellegrini gay? A nakonec podcastu se dozvíte, proč má zlo jméno Michopulos. 

Před šesti dny 52:03

Kecy a politika SPECIÁL Andreas Papadopulos: V Polsku není levněji. Měl jsem řečové vady, ale zpravodajem ČT jsem chtěl být od dětství

Řek. Ostravský patriot a člen ostravské fotbalové mafie Andreas Papadopulos. Jak se dostal do České televize, přestože měl několik řečových vad a pak šel jednou na záchod a poslali ho dělat zpravodaje do Varšavy. O tom, co se děje v současném povolebním Polsku a o legendách, že v Polsku je levně a kolik vydělává polský učitel. A spousta dalších historek o korupci a politických reáliích polské politiky.

Před týdnem 51:31

Kecy a politika 152: Vzniká nové Rakousko-Uhersko a loučení s Máťou Bartkovským

Rok 2024 bude největším volebním rokem v historii. Polovina dospělé populace bude mít možnost jít volit. Ne všude je stejná míra tajnosti a demokratičnosti. Volby už dávno nejsou znakem demokracie, podstatné jsou zákony a procedury. Příkladem jsou prezidentské volby v Rusku, kde je hlasování jen kulisou autoritativního režimu Vladimíra Putina. Také na Slovensku se v nadcházejících prezidentských volbách hraje o to, jestli dojde k návratu nedemokratických praktik z dob expremiéra Vladimíra Mečiara. Staronový premiér Fico zatím utahuje vnitropolitické šrouby a součástí toho je hledání spojenců jinde než na Západě, který jeho autoritářskou politiku kritizuje. Všude sice ohlašuje, že chce dělat suverénní zahraniční politiku, ale fakticky se stává přívěškem Maďarska a Ruska. Podobně se chová lídr nejsilnější rakouské strany Herbert Kickl. Server Politico napsal, že v oblasti zahraniční politiky se vrací staré dobré Rakousko-Uhersko. A kam chce patřit Česká republika v čele s Andrejem Babišem?

Před 2 týdny 51:18

Kecy a politika 151: Češi v NATO a Babiš jako bezpečnostní riziko

V těchto dnech uplynulo 25 let od vstupu do NATO, kam před dvěma dny vstoupilo i neutrální Švédsko. Byla alternativou uplynulého čtvrtstoletí samostatná cesta? Podle Petrose Michopulose by Česko muselo vynakládat násobně vyšší armádní výdaje, na což nebyla vůle ani politiků, natož veřejnosti. Také česko-slovenské vztahy jsou napjaté a to hlavně kvůli výrokům premiéra Fica ohledně ruské války na Ukrajině. Sejít se s ním na společné schůzi obou vlád by znamenalo legitimizaci jeho proruských názorů. Spouštěčem vzájemné nedůvěry byl ovšem hlavně Ficův projev ke 2. výročí války na Ukrajině, kde řekl, že strategií EU je, aby se Slované vzájemně vraždili na Ukrajině. Ještě předtím položil květiny na hrob bývalého československého proruského diktátora Gustáva Husáka, což se zvlášť dotklo premiéra Fialy. Skončily tím nadstandardní vztahy obou zemí?

Před 2 týdny 45:05

Kecy a politika SPECIÁL Laco Bittner: Přítelkyně na telefonu - umělá inteligence

Třetí páteční speciál Kecy a politika je netradiční rozhovor s mentální koučem Laco Bittnerem. Proč jsme si toho člověka pozvali? Vysvětlování fenoménu umělé inteligence (AI) se stalo doménou popletených ajťáků, kteří mají sklon složitě vysvětlovat jednoduché věci a tím zatemňovat podstatu toho, čím nám AI může prakticky pomoct v životě, a to ne za pět let, ale už teď. Laco Bittner na praktických ukázkách objasňuje, proč se celé hodiny baví s ženským hlasem vycházejícím z AI, a čím mohou její rady zachránit lidi, například s duševními problémy. Ženský hlas AI vstoupí také do našeho vysílání a leccos nám objasní sám.

Před 3 týdny 53:13

Kecy a politika 150: Putin, Klaus a Zeman - paralelní životy

Americký deník Wall Street Journal zveřejnil návrh mírové smlouvy, o níž dva měsíce po začátku války jednaly politické reprezentace Ukrajiny a Ruska. Vyplývá z toho, že Rusko požadovalo, aby se Ukrajina stala „permanentně neutrálním státem“ a drasticky omezila počty svých vojáků, tanků a dělostřeleckých systémů. To by znamenalo naopak permanentní ohrožení suverenity Ukrajiny. Text potvrdilo i Rusko. Otázkou je, proč v takové atmosféře napadení jednoho státu stále v Česku, ale i jinde, vznikají představy, že je možné pěstovat ve střední Evropě neutralitu. Ještě dál jde slovenský premiér Fico, který říká, že plánem EU je „podporovat vzájemné zabíjení Slovanů.“ Zvnějšku to vypadá, že Fico zahájil proces odstupování z EU i NATO. Ve skutečnosti rozjel diplomatickou akci, kterou nemá pod kontrolou. A co chce Tomio Okamura, který říká, že v příští Babišově vládě chce vnitro, zahraničí a spravedlnost a současně ve sněmovně říká, že „nemůžeme spoléhat na dnes již zdegenerovaný takzvaný Západ, reprezentovaný Německem a Francií?“

Před 3 týdny 49:12

Kecy a politika SPECIÁL Jan Kasal, poslední Mohykán: Lidovci byli a budou

Legendou legend v KDU-ČSL je bývalý předseda Jan Kasal. V rozhovorovém speciálu Kecy a politika jsme s ním mluvili o jeho začátcích v politice, hledání nových voličů a o tom, jestli tato politická strana nezanikne. Tématem také bylo, jestli na říjnovém sjezdu KDU-ČSL skutečně dojde k tak nesmiřitelnému boji dvou křídel, jak se zdá.

27. únor 2024 50:26

Kecy a politika 149: Fico - nový vyslanec Putina v Evropě

Před dvěma lety, v šest hodin ráno, začala bombardováním ukrajinských měst a postupem motorizovaných jednotek na Kyjev Putinova válka. V posledních týdnech jsou z ukrajinské strany slyšet důrazné prosby o větší dodávky zbraní a munice. Ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky, což v určitých kruzích vyvolává nadšení z průlomu fronty. V Paříži se mezitím schází vůdcové západních zemí, aby celou situaci řešili. K nim se zřejmě nepočítá slovenský premiér Fico, který měl dvě prohlášení, v nichž se staví na stranu Ruska. Zároveň říká, že chce po Západu bezpečnostní garance. Je to paradoxní situace: nejdříve se pasuje na největšího ruského přívržence, ale současně se domáhá obrany vlastního území od lidí a států, které sám kritizuje. Jak to všechno dopadne?

23. únor 2024 52:41

Kecy a politika SPECIÁL ekonom Petr Sklenář: Umřeme bez eura a se socialismem

Rozhovorový speciál podcastu Kecy a politika tentokrát navštívil vynikající ekonom Petr Sklenář. Po dvou hodinách nahrávací zařízení přestalo zaznamenávat naši debatu, ale i tak šlo o nejdelší rozhovor za celou dobu existence podcastu. Tématem byla inflace, a proč si ji ještě můžeme zopakovat. Dále jsme rozebírali, jestli je možné přijetí eura v roce 2028, jak tvrdí ministr Martin Dvořák. No a celým rozhovorem se prolíná jedna věc: proč jsme my, v Evropě, stále po uši v socialismu?

Podcast Kecy a politika, ve kterém Bohumil Pečinka, Petros Michopulos rozebírají aktuální politická témata. Jedná se o zkrácenou verzi. Celých 122 minut mohou předplatitelé poslouchat a sledovat na https://www.forendors.cz/kecyapolitika

20. únor 2024 46:32

Kecy a politika148: Agrobaroni vrací úder

Události spojené s traktorovou demonstrací v Praze ukazují jedno: co je v jiné evropské zemi možná vážně míněná věc, stává se přeneseno do Česka parodií. Tak je možné hodnotit vystoupení části zemědělské veřejnosti, kterou podpořilo hnutí ANO i SPD. Naopak hlavní zemědělské organizace jako Agrární komora, Zemědělské svaz nebo Asociace soukromých zemědělců, toto vystoupení odmítají. Jednají s vládou, která má do konce února předložit kompromisní návrhy ohledně zdanění dotací. Jaká je role Ruska a deseti nejbohatších agrorodin při organizaci této demonstrace? A jak to celé skončí? Proč se liší požadavky našich a západoevropských zemědělců? Vrací agrobaroni vládě úder za nižší rozdělování subvencí ve prospěch malých a středních zemědělců?