Kecy a politika
28. březen 2023

Poslechněte si podcast: Kecy a politika 101: Agrobaroni mají žně

Klesají ceny energií i pohonných hmot, ale ceny potravin rostou. Dokonce vláda se tím minulý týden zabývala. Ve stejný den vyšla zpráva, že agropodnikům vzrostly zisky z 9 na 22 miliard korun. V protikladu s tím několik největších agrobaronů brečí a brečí a brečí. V novém podcastu Kecy a politika číslo 101 ukazujeme, že jsou to právě oni, kdo se na růstu cen podílí nejvíce. A na závěr myslivec Petros zdůvodňuje, proč novela mysliveckého zákona nic neřeší a naznačuje, jak na přemnožené divočáky.

57:26

Kecy a politika

Vydává: Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Kecy a politika je podcast komentátora Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose, muže, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. Současná politika pohledem dvou rozdílných osobností, kteří se nebojí říct své názory. Nekorektní podcast, v němž se věci zasazují do kontextu a přísně se tu oddělují prázdné kecy od skutečné politiky.

Web

Dnes 53:20

Kecy a politika 156: Sjezdy stran: ODS - hrajeme beton. SPD - Babišovci jsou covidoví fašisté

O víkendu proběhl kongres ODS a konference Okamurovy SPD. Jaké jsou výsledky? V Česku existují dva alternativní politické světy - ten vládní a ten opoziční. Mezi nimi nedochází k většímu přelivu voličů. Například i zklamaní voliči pětikoalice odchází do řad nevoličů, než by hlasovali pro Babišovo hnutí ANO. V opačném gardu to platí i pro voliče opozice (ANO, SPD). Tenhle nepřirozený stav bude existovat do té doby, dokud bude na politické scéně Andrej Babiš. Výsledkem je, že uvnitř vládního tábora chybí větší konkurence mezi vládními stranami, což se promítá do nižší konkurence uvnitř vládních stran. To SPD zaútočilo na své konferenci na Andreje Babiše s takovou silou, že ten hned oznámil, že s Okamurou do příští vlády nepůjde. Navzdory tomu, že si to toužebně přejí hlavní podporovatelé SPD v podobě Václava Klause a Miloše Zemana, kteří vidí ve "výtlaku" SPD příležitost, jak zůstat mocensky ve hře. 

Před týdnem 50:31

Kecy a politika 155: Putin vyhrál slovenské volby

Slovenské prezidentské volby naznačily jedno: Slovensko je první stát, který podlehl dlouholetému tlaku proruských politických sil. Jak jinak označit situaci, kdy před druhým kolem bylo Slovensko zaplaveno billboardy s nápisy: Bez Ruska nepřežijeme. A dále: Ukrajina je nepřítel. Navíc v žádné jiné zemi Evropské unie si standardně před 50 procent lidí nemyslí, že za válku na Ukrajině nemůže Rusko, ale Západ. Je to výsledek propagandy posledních dvaceti lety, kterou na slovenském území systematicky vykonávalo Rusko. A jaké jsou další zvláštnosti prezidentské volby? Konflikt město - venkov a unikátní volební chování slovenských Maďarů, kteří se dostali pod dominantní vliv Viktora Orbána. 

Před týdnem 41:15

Kecy a politika SPECIÁL Ministr Stanjura: Budeme vládnout i po příštích volbách

Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou se týkal převážně politiky. Stane se on sám premiérem, pokud Petr Fiala na podzim odejde do čela Evropské rady? Co bude mít v kandidátském projevu na kongres ODS, který začíná už příští víkend? Co si představuje pod heslem Více kapitalismu, více svobody, které chce ODS znovu oživit? A jak vlastně chce zařídit, aby dnešní vládní koalice opět získala důvěru svých voličů a tedy většinu v Poslanecké sněmovně? 

Před 2 týdny 53:20

Kecy a politika 154: Okamurův a Klausův plán s SPD

Europoslanec Ivan David (SPD) napsal článek, kde tvrdí, že ideálem současné vlády je zavést ukrajinský režim se zákazem politických stran, médií a pronásledováním všech opozičních hlasů. Tento někdejší představitel radikální levice v ČSSD a dnes člen SPD sugeruje dále dojem, že BIS se snaží ovlivnit výsledek evropských voleb. Tomio Okamura současně dává na první místo kandidátky do Evropského parlamentu Petra Macha, libertariána a bývalého šéfa Svobodných s odůvodněním, že chce otevřít dveře bývalým voličům ODS. Domnívá se Tomio Okamura, že bývalí voliči ODS si myslí, že Fiala zavádí totalitní stát a jsou vstřícní k Rusku jako SPD? Za vším je koncept dvojice Okamura/Klaus polidštit SPD, přivést ji do vládní koalice s ANO a dosadit do vládních funkcí svoje lidi. Je to úplné zmatení jazyků a programů. Jediným spojujícím momentem je benevolence k Rusku. Přinese jim to nové hlasy?

Před 2 týdny 56:23

Speciál Kecy a politika: Babiš to má jednoduché, voliči po něm moc nechtějí

Autoři podcastu si do studia pozvali Michala Kormaňáka, specialistu na průzkumy veřejného mínění, ze společnosti IPSOS. Tématem bylo: když tyto firmy zveřejňují své politické průzkumy nemanipulují s lidmi? Z čeho vychází? Jsou jejich modely věrohodné? Jak to bylo před českou prezidentskou volbou? A jak je to před tou slovenskou? Autoři podcastu si také zadali malý průzkum, z něhož jasně vyplývá, že voličsky je česká společnost stále rozdělená. Zatímco voliči ANO preferují vyrovnané veřejné finance z 8 procent, voliči ODS ze 40 procent. Navíc voliči pravice mají na své reprezentanty výrazně vyšší nároky než voliči na Andreje Babiše. Z průzkumu také vyplývá, že jak voliči levice, tak pravice chtějí v čele svých stran a vlády silné, charismatické osobnosti. Jak to skončí?

Před 3 týdny 41:03

Kecy a politika 153: Co rozhodne slovenské volby?

Takový výsledek prvního kola prezidentské volby nečekal snad nikdo. Vyhrál kandidát opozice Korčok (42,5 procenta) a za sebou nechal expremiéra Pellegriniho (37 procent), který měl podporu dvou největších vládních stran. Podcast Kecy a politika naznačuje, jak asi dojde k přeskupení sil a co za témata bude rozhodovat. Budou to víc hlasy proruských nacionalistů, proorbánovských Maďarů nebo rozhodnou debaty o tom, jestli je Pellegrini gay? A nakonec podcastu se dozvíte, proč má zlo jméno Michopulos. 

Před 3 týdny 52:03

Kecy a politika SPECIÁL Andreas Papadopulos: V Polsku není levněji. Měl jsem řečové vady, ale zpravodajem ČT jsem chtěl být od dětství

Řek. Ostravský patriot a člen ostravské fotbalové mafie Andreas Papadopulos. Jak se dostal do České televize, přestože měl několik řečových vad a pak šel jednou na záchod a poslali ho dělat zpravodaje do Varšavy. O tom, co se děje v současném povolebním Polsku a o legendách, že v Polsku je levně a kolik vydělává polský učitel. A spousta dalších historek o korupci a politických reáliích polské politiky.

19. březen 2024 51:31

Kecy a politika 152: Vzniká nové Rakousko-Uhersko a loučení s Máťou Bartkovským

Rok 2024 bude největším volebním rokem v historii. Polovina dospělé populace bude mít možnost jít volit. Ne všude je stejná míra tajnosti a demokratičnosti. Volby už dávno nejsou znakem demokracie, podstatné jsou zákony a procedury. Příkladem jsou prezidentské volby v Rusku, kde je hlasování jen kulisou autoritativního režimu Vladimíra Putina. Také na Slovensku se v nadcházejících prezidentských volbách hraje o to, jestli dojde k návratu nedemokratických praktik z dob expremiéra Vladimíra Mečiara. Staronový premiér Fico zatím utahuje vnitropolitické šrouby a součástí toho je hledání spojenců jinde než na Západě, který jeho autoritářskou politiku kritizuje. Všude sice ohlašuje, že chce dělat suverénní zahraniční politiku, ale fakticky se stává přívěškem Maďarska a Ruska. Podobně se chová lídr nejsilnější rakouské strany Herbert Kickl. Server Politico napsal, že v oblasti zahraniční politiky se vrací staré dobré Rakousko-Uhersko. A kam chce patřit Česká republika v čele s Andrejem Babišem?

12. březen 2024 51:18

Kecy a politika 151: Češi v NATO a Babiš jako bezpečnostní riziko

V těchto dnech uplynulo 25 let od vstupu do NATO, kam před dvěma dny vstoupilo i neutrální Švédsko. Byla alternativou uplynulého čtvrtstoletí samostatná cesta? Podle Petrose Michopulose by Česko muselo vynakládat násobně vyšší armádní výdaje, na což nebyla vůle ani politiků, natož veřejnosti. Také česko-slovenské vztahy jsou napjaté a to hlavně kvůli výrokům premiéra Fica ohledně ruské války na Ukrajině. Sejít se s ním na společné schůzi obou vlád by znamenalo legitimizaci jeho proruských názorů. Spouštěčem vzájemné nedůvěry byl ovšem hlavně Ficův projev ke 2. výročí války na Ukrajině, kde řekl, že strategií EU je, aby se Slované vzájemně vraždili na Ukrajině. Ještě předtím položil květiny na hrob bývalého československého proruského diktátora Gustáva Husáka, což se zvlášť dotklo premiéra Fialy. Skončily tím nadstandardní vztahy obou zemí?

8. březen 2024 45:05

Kecy a politika SPECIÁL Laco Bittner: Přítelkyně na telefonu - umělá inteligence

Třetí páteční speciál Kecy a politika je netradiční rozhovor s mentální koučem Laco Bittnerem. Proč jsme si toho člověka pozvali? Vysvětlování fenoménu umělé inteligence (AI) se stalo doménou popletených ajťáků, kteří mají sklon složitě vysvětlovat jednoduché věci a tím zatemňovat podstatu toho, čím nám AI může prakticky pomoct v životě, a to ne za pět let, ale už teď. Laco Bittner na praktických ukázkách objasňuje, proč se celé hodiny baví s ženským hlasem vycházejícím z AI, a čím mohou její rady zachránit lidi, například s duševními problémy. Ženský hlas AI vstoupí také do našeho vysílání a leccos nám objasní sám.